Un anunț al lui Usatîi o transformă pe Maia Sandu în favorită a finalei prezidențiale din Moldova

Referendumul pentru Europa a trecut la o diferență de doar 13.000 de voturi, iar încrederea în posibila apropiere de Occident a Moldovei a fost zdruncinată. O victorie în turul 2 al Maiei Sandu și un nou mandat de președinte ar însemna ieșirea Chișinăului de sub influența Moscovei. Și nu e puțin lucru.
Un anunț al lui Usatîi o transformă pe Maia Sandu în favorită a finalei prezidențiale din Moldova

În Republica Moldova se desfășoară în aceste zile o amplă operațiune a poliției care încearcă să identifice și să amendeze alegătorii care au primit bani în schimbul vânzării voturilor.

Atât președinta Maia Sandu cât și reprezentanți ai guvernului au anunțat că rețeaua lui Ilan Șor, un miliardar susținut de Rusia, a reușit să controleze peste 150.000 de voturi.

„Poliția a documentat zeci de cazuri în care cetățenii merg în stânga Nistrului (n.a. Transnistria) pentru a ridica mijloace financiare transferate prin sistemul PSB (n.a. un sistem de transfer de fonduri folosit de Ministerul Apărării din Rusia pentru plata militarilor dislocați în regiune), bani proveniți din partea organizației criminale Șor pentru influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat oficial al instituției.

E doar una dintre acțiunile desfășurate de autorități pentru a demonta rețeaua Șor și pentru a limita influența Rusiei asupra scrutinului prezidențial din Moldova.

ADVERTISING

Votul pentru referendum și cel pentru președinte din 20 octombrie au reprezentat o rară posibilitate de a vedea în acțiune, Kremlinul, care avea ca obiectiv să blocheze procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

Usatîi nu-l susține pe Stoianoglo

Reprezentanții poliției din Moldova au anunțat că peste 39 de milioane de dolari au fost distribuiți de gruparea Șor unor alegători pentru a vota împotriva referendumului.

În finala prezidențială au intrat Maia Sandu, cu 42,5% din voturi, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror șef al Moldovei, susținut de Partidul Socialist, cu 26% din voturi.

Important, pe locul trei s-a clasat Renato Usatîi, Partidul Nostru, cu 14% din voturi.

Maia Sandu se sprijină pe iubirea din exterior, dar nu are nimic cu interesele din interior. Am numit asta sindromul Gorbaciov, când ești aplaudat în străinătate, dar ești urât în interior. Doamna președintă nu poate să aibă nicio susținere din partea mea și a Partidului Nostru

Renato Usatîi, lider Partidul Nostru

Acesta din urmă a anunțat într-o conferință de presă ținută luni, 28 octombrie, cu o săptămână înaintea turului 2 că își lasă susținătorii să voteze cum vor, fără a le indica un candidat favorit.

Moldova Presidential Election EU Referendum
DECIZIE. Renato Usatîi s-a clasat pe locul trei la alegerile prezidențiale și a anunțat că nu susține pe niciunul dintre candidații ajunși în finală, o veste bună pentru Maia Sandu - Foto: Hepta.ro

„Eu nu voi vota niciun candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale. În același timp, eu nu am dreptul să decid în locul cetățenilor. Fiecare cetățean trebuie să își asume responsabilitatea pentru votul său. Dumneavoastră trebuie să decideți pentru cine veți vota sau dacă veți merge sau nu în turul doi de scrutin”, a declarat Renato Usatîi, în conferința de presă organizată la sediul formațiunii pe care o conduce.

Decizia liderului Partidului Nostru reprezintă un balon de oxigen pentru Maia Sandu, care devine, astfel, favorită pentru câștigarea celui de-al doilea mandat de președintă a Moldovei.

Diaspora decide

În noile condiții, pentru Alexandr Stoianoglo va fi greu să refacă handicapul de 16 procente pe care-l are față de Maia Sandu.

Fără o orientare politică a voturilor candidatului de pe locul trei, acestea se vor împărți, inegal, între finaliști. Chiar dacă Stoianoglo va beneficia de o parte mai mare din cele 14%, nu vor ajunge toate la el.

Se repetă astfel, situația din urmă cu patru ani, atunci când Maia Sandu a câștigat în fața președintelui în funcție Igor Dodon tot cu voturi venite de la Usatîi.

Mai mult, acesta s-a clasat pe locul doi în preferințele electoratului din diaspora, obținând peste 35.000 de voturi, în timp ce Stoianoglo a luat puțin sub 20.000.

E posibil ca o parte importantă din voturile liderului Partidului Nostru din diaspora să treacă la Maia Sandu, astfel, aceasta din urmă ar putea beneficia de 200.000 de voturi venite de la cetățenii moldoveni care lucrează în străinătate.

Ca să ne protejăm liniștea și pacea, că să ne protejăm votul suveran trebuie să rămânem uniți. Vă rog să înțelegem că orice dezbinare, pe criterii de limbă, etnie, geografie, ne face tuturor rău.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Deci, chiar și într-o situație de egalitate în secțiile din țară, diaspora poate decide un al doilea mandat pentru Maia Sandu.

Într-un sondaj realizat de iData, un institut din Moldova, în data de 22 octombrie, președinta în funcție intra ca favorită în turul 2 în fața tuturor candidaților importanți.

Moldova Presidential Election EU Referendum
CANDIDATUL RUSIEI. Cu tot ajutorul primit de la Moscova, Alexandr Stoianoglo are de recuperat o diferență de 14 procente față de Maia Sandu și e dezavantajat de votul din diaspora - Foto: Hepta.ro

Maia Sandu, apel la unitate

Un alt avantaj pentru Maia Sandu e acela că finala prezidențială s-a transformat și într-o confruntare politică între „moldoveni și ruși”, limba română și limba rusă, ceea ce o poate ajuta pe candidata susținută PAS în contextul războiului din Ucraina, dar și a unui număr mai mic de votanți pro ruși.

„Țara noastră trăiește astăzi zile de maximă importanță. Dar și o perioadă foarte tensionată. Tensiunea din societate, firească oricăror alegeri, a crescut la cote maxime din cauza fraudei care s-a întâmplat în primul tur al alegerilor. Acest lucru ne-a supărat și ne-a alertat pe toți”, a anunțat Maia Sandu, într-un mesaj în care face apel la unitate și solidaritate.

Interesant e că în acest clip video de campanie, difuzat pe rețelele sociale, președinta vorbește mai întâi în limba rusă și, apoi, în limba română, semn că obiectivul ei principal în săptămâna de campanie rămasă e să convingă minoritatea rusă s-o voteze.

„Mă adresez oamenilor de toate etniile din țara noastră: v-am respectat în toți acești 4 ani, am avut grijă de siguranța tuturor cetățenilor și așa voi face în continuare. Să rămânem uniți pentru a ne proteja țara și viitorul”, a mai spus Maia Sandu.

În situația în care reușește să limiteze impactul rețelei Șor, dar să câștige și susținerea a unui număr cât mai mare de votanți ai lui Usatîi, atunci Stoianoglo, candidatul susținut de Kremlin, are puține șanse să învingă.

Un al doilea mandat al Maiei Sandu, dar și votul de la referendum ar aduce Republica Moldova și mai aproape de Uniunea Europeană. Drumul până la aderare e lung, dar cel mai important e să nu poată fi blocat de Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇