Cum poate Rusia să încline balanța în favoarea sa la alegerile prezidențiale și referendumul din Moldova

Laurentiu Plesca

EXPERT AFILIAT EUROPULS

Laurențiu Pleșca este cercetător al Centrului Român de Studii Ruse și analist în cadrul German Marshall Fund of the United States. Este Doctorand al Școlii Doctorale de Științe Politice al Universității din București, licențiat în Științe Politice, Universitatea din București, absolvent al unui masterat la aceeași facultate, Programul de Relații Internaționale și Studii Europene, absolvent al unei burse în Franța la universitatea Sciences Po Lille. Vorbește 3 limbi străine: engleză, italiană și rusă. Laurențiu publică analize pe teme precum geopolitica Rusiei în zona Mării Negre, politica internă și externă a statelor ex-sovietice (în special Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Belarus, Azerbaijan, Kazahstan). De asemenea, îl preocupă integrarea europeană și analizează politica internă și externă a României, cât și a Republicii Moldova.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, influența Rusiei asupra procesului electoral din Republica Moldova devine tot mai evidentă. Kremlinul, de-a lungul timpului, a utilizat diverse pârghii pentru a influența rezultatele alegerilor din țările fostului spațiu sovietic, iar Moldova nu face excepție.

În contextul competiției electorale de duminică, există trei modalități prin care Rusia poate înclina balanța în favoarea candidaților prezidențiali pro-ruși și a unui vot împotrivă la referendum ori boicotarea acestuia: voturile cumpărate, secțiile de votare pentru cetățenii din regiunea transnistreană și sentimentul pro-rus din Găgăuzia.

1. Voturile cumpărate. Mult peste 130.000 de potențial alegători pe care îi știm noi

Unul dintre cele mai controversate mecanisme utilizate în Republica Moldova pentru influențarea rezultatelor electorale este cumpărarea de voturi. Estimările autorităților arată că peste 130.000 de voturi ar fi fost cumpărate înainte de alegeri. O fi asta doar vârful aisbergului?

ADVERTISING

O astfel de mobilizare masivă nu poate fi ignorată, mai ales că rețelele de influență construite de Rusia nu sunt doar prin rețeaua Șor, ci în parteneriat și cu alte forțe politice. Acestea au capacitatea de a manipula votul maselor nu doar prin intermediul stimulentelor financiare, ci și prin forța de convingere a actorilor influenți la nivel local.

Cumpărarea voturilor distorsionează procesul democratic, dar și subminează legitimitatea alegerilor, permițând forțelor pro-ruse să își asigure un sprijin electoral considerabil. Numai în ultima lună, Șor și afiliații săi au direcționat peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești în conturile a peste 130.000 de cetățeni moldoveni.

Este o sumă uluitoare pentru politica moldovenească pentru a influența negativ votul oamenilor la alegerile prezidențiale și la referendumul UE. Nu vreau să îmi imaginez ce face Rusia în diaspora, acolo unde autoritățile statului sunt total depășite în a monitoriza cumpărarea voturilor. Iar dacă ar fi fost deschise mai multe secții de votare în Rusia, de exemplu, rezultatul alegerilor ne-ar fi surprins, și nu plăcut.

2. Secțiile de votare pentru cetățenii moldoveni din Transnistria

Un alt factor care poate influența rezultatul alegerilor îl constituie secțiile de votare deschise pentru cetățenii din regiunea separatistă Transnistria. La alegerile anterioare, au fost deschise peste 30 de secții de votare dedicate acestei regiuni, iar participarea locuitorilor din Transnistria la alegerile din Republica Moldova a fost una semnificativă.

Ne amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 au votat peste 14.700 de cetățeni din stânga Nistrului, iar la Varnița și alte localități se primeau câte 400 de lei per vot chiar în apropierea secției de votare.

În cazul specific al grupului lui Ilan Șor și pericolul celor 130.000 de susținători cumpărați, se pot trasa paralele între modul în care sunt aduși alegători din regiuni mai puțin controlabile, cum ar fi Transnistria.

Deschiderea celor 30 de secții de vot pentru locuitorii din regiunea transnistreană ridică întrebări legitime privind influențele externe și manipulările electorale, având în vedere că, la fel ca în anii precedenți, există riscul ca voturile să fie direcționate spre anumite forțe politice prin metode controlate.

Nemaivorbind că există posibilitatea de a aduce organizat alegători din regiunea transnistreană, cu autocare, ca la alegerile precedente.

Cu toate că acești cetățeni au dreptul să voteze, există suspiciuni serioase că voturile lor sunt manipulate în favoarea forțelor pro-ruse. Apetitul pentru a zădărnici referendumul pro-UE este mare, dacă separatiștii de la Tiraspol cer ca ca acesta să fie organizat și în Transnistria. O nouă provocare, alături de altele care vor urma de ziua alegerilor.

Autoritățile statului ar trebui să stea în gardă referitor la acest impediment. Totuși, deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni din teritoriul necontrolat îi oferă Rusiei un avantaj strategic, permițându-i să intervină direct în procesul electoral din Moldova prin mobilizarea unui electorat favorabil comod chiar și administrației de la Tiraspol.

3. Găgăuzia: bastionul pro-rusesc?

Găgăuzia a fost întotdeauna un bastion al sentimentelor pro-ruse și al rezistenței față de integrarea europeană, chiar mai pronunțat decât în regiunea transnistreană. Relațiile strânse ale Găgăuziei cu Moscova s-au manifestat nu doar prin discursuri politice, ci și prin sprijin electoral constant pentru partidele care susțin o apropiere de Rusia.

În cadrul alegerilor de duminică, influența acestei regiuni ar putea fi decisivă, mai ales dacă luăm un singur exemplu din precedentele alegeri prezidențiale din 2020, unde Igor Dodon a obținut 45.281 de voturi sau 97,63% din total.

Rusia și-a consolidat puterea administrativă la Comrat prin câștigarea fotoliului de bașcan, dar și a mai multor deputați locali din Adunarea Populară, dar mai ales prin propaganda media controlată de Ilan Șor, care promovează intens narațiuni pro-ruse.

Electoratul din Găgăuzia rămâne unul dintre cele mai loiale Kremlinului, iar mobilizarea voturilor din această regiune poate avea un aport semnificativ și pentru partidele pro-ruse care vor dori să intre în noua legislatură parlamentară, odată cu alegerile parlamentare din vara lui 2025.

Faptul că Găgăuzia este o regiune compactă și ușor de influențat sporește vulnerabilitatea sa în fața interferențelor externe, iar Rusia a demonstrat cât de ușor poate extinde acest model de influență în toată țara.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇