Elena Lasconi promite creșterea salariilor cu 500 de lei net prin reducerea taxelor pe muncă Video

Conduce Primăria din Cîmpulung din 2020, câștigând în vară un al doilea mandat. Victoria a propulsat-o în fruntea USR a cărui conducere a demisionat după eșecul de la alegerile locale și europarlamentare. A lucrat peste două decenii ca jurnalist pentru Pro TV. Popularitatea și succesul din administrație au ajutat-o să intre în cursa prezidențială, sperând să câștige pe valul nemulțumirii față de alianța PSD-PNL.
Elena Lasconi promite creșterea salariilor cu 500 de lei net prin reducerea taxelor pe muncă <span style="color:#990000;">Video</span>

Elena Lasconi consideră că un președinte al României trebuie să se implice în decizia politică și să pună presiune pe Guvern și Parlament pentru a rezolva problemele importante ale cetățenilor. Președintele, fiind cel mai votat om politic, are obligația de a fi mereu vocea poporului, susține lidera USR.

Elena Lasconi, candidata USR în alegerile prezidențiale: Președintele trebuie să fie vocea poporului

Doamnă Lasconi ați anunțat public că aveți un program de țară. În ce constă el?

Programul de țară e foarte complex și complet. Are peste 220 de pagini. Am lucrat mult la el, nu singură, împreună cu colegii și cu societatea civilă, cu specialiști din domeniile respective.

E o viziune pentru prezent și viitor, pentru că și prezentul ne omoară, în sensul că suntem sufocați de taxe și asta e o chestiune pe care vreau să o schimb, începând cu anul viitor.

Cred că trebuie să existe modificări legislative importante.

Cum veți convinge Parlamentul să facă modificările pe care le vizați? 

Îmi doresc să putem construi o majoritate parlamentară. Președintele poate să vină cu o propunere de prim-ministru și propunerea mea va fi pentru un prim-ministru care să demonstreze că poate realiza o majoritate parlamentară.

Dacă vorbim concret despre măsuri urgente, una dintre ele este reducerea taxării. Suntem pe primul loc în Europa la sărăcie prin muncă, adică muncim și tot săraci rămânem.

Mai exact, ca să înțeleagă toată lumea, jumătate din an un angajat lucrează pentru stat și jumătate din an lucrează pentru a se întreține. 

De ce a rămas PNL la guvernare? Pentru cele 1,8 miliarde de euro care s-au dus la primarii PNL din fondul de rezervă cu dedicație. Ei nu rămân la butoane ca să supravegheze PSD.

Elena Lasconi, candidata USR la președinția României
ADVERTISING

Salariul minim brut pe economie este de 3.700 lei. O să punem taxe zero pe 1.200 lei din cei 3.700, astfel încât toți angajații din România vor rămâne cu mai mulți bani în mână. De 35 de ani auzim că PSD și PNL dau pensii și salarii, de parcă și-ar vinde casele și-ar da de la ei.

Nu este așa. În urma acestei măsuri, toți angajații din România vor rămâne cu 500 de lei în plus la salariu. 

Dar criticii dumneavoastră vor spune că bugetul va sărăci și că nu o să aveți suficienți bani pentru a plăti salariile bugetarilor și pensiile…

Nu! Chiar vor câștiga mai mulți bani. Așa se va întâmpla dacă rămânem la fel, dacă nu închidem agențiile și instituțiile inutile, dacă nu auzim vocea poporului care își dorește un parlament cu 300 de membri și o singură cameră, da, dacă vom continua să rămânem cu același număr de ministere.

Noi tocmai asta vrem să facem, să tăiem cheltuielile inutile și să reducem taxarea pe muncă și nu numai. Toți angajații din România vor rămâne cu 500 de lei în plus la salariu. Dar, eu am avut cea mai mare nevoie de bani când am fost tânără și cred că și dumneavoastră și cred că toți cei care ne urmăresc.

Tocmai de aceea, în faza a doua, o să punem taxe zero pe 2.400 de lei din 3.700, cât e salariul minim brut pe economie, pentru tinerii până în 29 de ani. Adică toți cei din acest grup de salariați vor rămâne cu 1.000 de lei în plus, lună de lună.

Și cred că asta îi ajută foarte mult, cred că i-ar încuraja chiar să-și cumpere o locuință sau i-ar încuraja să se angajeze pentru că mulți tineri, din câte am înțeles, nu prea vor să se angajeze după ce termină liceul sau după ce termină facultatea.

ADVERTISING

Asta reiese din statistici. Există și posibilitatea să nu-și găsescă locuri de muncă pe măsura așteptărilor.

Eu mă bucur că unii dintre ei sunt pretențioși. Noi nu am fost așa. Am făcut parte dintr-o generație în care auzeam de la părinții noștri că trebuie să te angajezi cu carte de muncă și să fie un loc sigur.

Viața m-a dus să lucrez în mediul privat și acolo nu e niciodată sigur, dar chiar m-am ținut de treabă și am făcut performanță la Pro TV. 

Pe lângă asta, mai vreau să subliniez și faptul că asistenții persoanelor cu handicap grav vor rămâne și ei cu 500 de lei în plus și am ținut foarte mult la acest lucru.

De asemenea, în ce privește susținerea mamelor, USR propune o reducere a taxării pe muncă pentru acestea în funcție de numărul de copii. 

De exemplu, taxarea scade treptat, iar după al patrulea copil nu se mai impozitează deloc venitul mamei sau al tatălui. 

Deci de la al patrulea copil taxele vor fi zero și să știți că am vorbit cu multe mame care mi-au spus că ar fi tentate să se întoarcă mai repede la muncă, mai repede de doi ani, pentru că ar avea posibilitatea, având acești bani în plus, să înscrie copilul la creșă sau la grădiniță. 

Toate aceste măsuri sociale despre care vorbiți trebuie finanțate. De unde o să vină banii? Ați vorbit de reforma statului, de faptul că acolo ar exista resurse, dar sunt suficiente?

Sunt absolut sigură că dacă noi vom fi o țară predictibilă, în care să nu se mai schimbe legislația de azi pe mâine, să se mai dea o ordonanță care să se poziționeze altfel față de legislație, cred că mai mulți investitori ar veni în România.

ADVERTISING

Și chiar am discutat, de când, probabil, s-a auzit și în exterior că sunt candidată din partea dreptei, am și discutat lucrul acesta.

Investitorii se tem cel mai tare că nu suntem predictibili. La noi se schimbă lucrurile de pe o zi pe alta și sunt absolut sigură că în momentul în care vom avea un guvern de dreapta, vom fi mai atractivi ca țară pentru investitorii străini. Referitor tot la taxe, Guvernul a crescut de trei ori impozitele pentru micii întreprinzători.

Am muncit foarte mult la primărie, am atras fonduri europene cât bugetul orașului pentru 40 de ani în timp ce guvernul a făcut credite pe care o să le plătească și stră-nepoții noștri.

Elena Lasconi, candidata USR la președinția României

Vrem să aducem taxarea la nivelul anului 2020. Am vorbit cu oameni care chiar sunt disperați, unii dintre ei și-au închis micile afaceri.

Vom tăia taxele pe muncă și cele pentru micii întreprinzători. Mai exact, îi vom sprijini pe oamenii care aduc prosperitate în România.

Mie mi se pare că politicienii îi urăsc pe români, în special pe cei care aduc prosperitate. Nu este posibil să-i calci pe cap pentru munca lor. Vorbim de oameni care muncesc.

Cum veți face toate aceste schimbări dacă veți fi președinte? Prin ce mecanism politic veți reuși să impuneți o nouă politică de taxare?

Toată lumea spune că asta este treabă de prim-ministru sau de ministru al economiei sau al educației sau oricare altul. Depinde despre ce temă vorbesc.

Dar nu e deloc așa. Președintele are un rol moral. El dă direcția.

Adică, ok, este mediator între instituțiile statului și între stat și cetățeni, dar ce îl împiedică pe președinte să se ducă la ședințele de guvern și să spună ce-și dorește poporul?

Pentru că președintele, practic, e cel mai votat om politic din România. El are cele mai multe voturi în spate. Ceea ce înseamnă că are și o responsabilitate foarte mare pentru că românii care i-au acordat votul și-au pus speranța și încrederea în președintele României.

Și atunci, eu cred că asta voi face. Nu cred, sunt sigură că asta voi face. Mă voi duce în guvern, mă voi duce în Parlament atunci când vor trebui făcute modificări legislative și o să fiu vocea românilor acolo.

Nu mă împiedică nimeni. De câte ori l-ați auzit pe Iohannis vorbind despre creșterea de taxe? Niciodată. De câte ori l-ați auzit vorbind? Cel puțin în ultimul mandat.

Nu a fost niciodată în Parlament în ultimul mandat.

Nu a fost la guvern. Putea să facă lucrurile astea. El a preferat să se urce în avioane de lux și să meargă în vacanțe.

Îi tratează pe români cu dispreț. Adică exact pe cei care au investit în tine încredere și speranță. Eu cred că felul în care s-a comportat Klaus Iohannis în acești 10 ani l-au transformat în cel mai detestat președinte pe care l-a avut România după Revoluție.

Cum vă diferențiați de ceilalți candidați? De exemplu, care e principala deosebire dintre dumneavoastră și Marcel Ciolacu? 

Principala deosebire este că eu gândesc liber. Și asta fac de când mă știu. Nu am niciun grup de interese în spate. Nu am de plătit datorii nimănui. Sunt loială.

Nu trădez. Ceea ce nu se poate spune despre ceilalți contracandidați. Și sunt foarte muncitoare. Mai mult decât atât, cred că faptul că sunt femeie mă ajută. Sunt femeie, sunt mamă. O femeie știe cel mai bine cum să țină o familie unită.

PSD-PNL au luat inclusiv din banii de înzestrare a armatei. Era vorba de o alocare de 2,5% din PIB, anunța anul trecut Klaus Iohannis. După care au spus 2%, acum au ajuns la 1,58%. Au luat banii și i-au pus în fondul de rezervă la dispoziția lui Marcel Ciolacu.

Elena Lasconi, candidata USR la președinția României

Chiar dacă membrii familiei au idei diferite, viziuni diferite despre viață. Să știți că eu îmi iubesc familia cu toate diferențele care sunt între noi. Și din fericire suntem diferiți.

Am înțeles prin ce vă deosebiți de Marcel Ciolacu. De exemplu, cum îl percepeți pe Nicolae Ciucă? 

El este un domn care știe să execute. El a executat tot timpul ordine. A fost la ordinele lui Ciolacu, la ordinele lui Iohannis. El asta știe să facă. Când e vorba de România și când e vorba de binele românilor, trebuie să lupți pentru ei.

Nu trebuie să-i dai socoteală nici lui Iohannis, nici lui Ciolacu. Trebuie să dai socoteală în fața românilor.

Ce părere aveți despre Mircea Geoană? Puteți să-i convingeți pe oameni că puteți fi un președinte mai bun ca el?

Eu cred că da, dar asta nu înseamnă că trebuie acum să-l atac pe domnul Geoană. Nu, eu o să spun întotdeauna lucrurilor pe nume, dar nu mă apuc să fac circ. Cred că românii s-au săturat de circ. Românii vor să vadă politicieni care lucrează pentru ei. În momentul de față, noi avem români care lucrează pentru stat, adică pentru cei care au capturat țara asta și nu invers.

Românii au așteptări să vadă că viața lor se schimbă în bine. La domnul Geoană lucrurile sunt foarte clare. El este cel mai longeviv președinte al PSD. Domnul Ciolacu, domnul Ciucă și domnul Geoană, toți trei reprezintă PSD. Domnul Geoană miroase și a zonă interlopă. Și nu pot să trec peste faptul că are tot felul de relații dubioase cu Rusia. Dacă în această campanie, cu un război la graniță, Rusia se infiltrează în alegeri ar fi o mare problemă pentru România.

Dar ce spuneți despre George Simion? A fost acuzat direct de către un fost ministru al Apărării din Republica Moldova de legături cu Rusia.

Eu mă delimitez total de el. Tot încearcă unii jurnaliștii să-mi spună că de ce nu mergem cu moțiunea și să primim sprijin de la el. Nu mă interesează o astfel de colaborare. Nu există. Nu există pro rușii pentru mine. Direcția noastră este foarte clară. Direcția noastră este spre Vest.

Noi pentru asta am luptat. Aveam 18 ani la Revoluție. Am văzut ce înseamnă regimul comunist. Românii întotdeauna priveau spre America, spre Vest. De ce? De ce Rusia? De ce am face alegerea asta? Când este foarte clar că nouă ne plac filmele americane, ne place libertatea, ne place să avem libertate de mișcare, ne place să mergem și să muncim oriunde. Ne dorim să călătorim în țări civilizate. Lucrurile acestea nu erau posibile înainte de 1989.

Pentru asta au murit 1.116 români în zilele Revoluției. Ca președinte al României voi indica direcția către Occident și voi fi curajoasă. Mă voi duce să stau la masă cu greii Europei.

Nu cum face domnul Ciolacu. Să ne amintim de negocierile pentru poziția de comisar european. Nu a avut niciun cuvânt de spus. De fapt, doamna Ursula von der Leyen a ales comisarul. Pe cine a dorit dumneaei.

El s-a dus, ghiocel, înainte: „Știți că avem un deficit. Vă rugăm să ne mai păsuiți un pic”. Păi, cum să ai forță de negociere? Fără o politică internă bună nu ai cum să faci o politică externă bună.

În proiectul de țară vorbiți și despre sistemul de educație și despre cel de sănătate…

România Educată a domnului Iohannis e un proiect care dă bine pe hârtie, dar care nu e pus în practică. Ce-mi doresc eu și ce ne dorim noi, cei din USR, este să scoatem politicul din școală. Desființăm inspectoratele, care nu au niciun rol din punctul meu de vedere și transferăm întreaga decizie la școală.

Pentru că școala știe cel mai bine ce are de făcut. Și când spun școală, spun un consiliu de administrație format din reprezentanți ai primăriei, profesori, elevi și părinți, în ponderi egale.

Cred că ei ar putea să ia deciziile cele mai bune. Ne vom lupta foarte mult ca acest proiect să devină realitate.

O altă măsură e asigurarea unei mese calde în școală. Nu cred că este posibil să se aplice în prima fază în toate școlile din România, dar trebuie să începem cu cele din mediul rural. Am umblat mult prin țară și am întâlnit familii nevoiașe.

Nu știu dacă știți, dar avem peste 250.000 de copii care se duc flămânzi la culcare. Am întâlnit o fetiță care mi-a spus plângând că pentru ea cea mai grea zi e cea de luni pentru că nu ajunge cornul și laptele la școală. Sunt copii care depind de un corn și de un pahar cu lapte.

Sunt convinsă că foarte mulți copii ar fi ajutați cu această masă caldă. Bineînțeles, să aibă și o valoare nutrițională corespunzătoare. Apoi mergem mai departe și-l extindem la toate școlile. Îmi doresc mult asta pentru că eu cred că educația este esențială și cea mai bună investiție pe care o poți face este în copilul tău.

Deci cea mai bună investiție e cea în copiii României pentru că poporul ăsta este un popor deștept, am văzut, am exportat foarte multe minți luminate și cred că sistemul de educație a fost călcat în picioare în acești 35 de ani cu bună știință. 

Cu referire la sistemul de sănătate, ne dorim să facem Pilonul 2. Adică, o parte obligatorie, dar care e direcționată unde vor dori asigurații și, suplimentar, dacă vor să contribuie pentru servicii medicale suplimentare.

Pentru ca să fie pe înțelesul tuturor, spuneam la începutul interviului că salariul minim pe economie este de 3.700 de lei brut. Contribuția care se duce sănătate este de 185 de lei pe lună, în jur de 2.200 de lei pe an. 

Trebuie să facem în așa fel încât oamenii să-și poată alege asigurarea de sănătate din acea contribuție de 185 de lei pe lună.

Adică să aibă posibilitatea să poată direcționa acei banii către un asigurator privat de sănătate. De ce? Pentru ca să poată să-și aleagă spitalul unde să fie tratat și medicul care-l tratează.

Pacienții să nu mai fie disprețuiți, să nu mai ajungă să moară în chinuri ca Alexandra sau pe trotuarul din fața spitalului, ori arși de vii pentru că nu e schimbată instalația electrică.

Alte idei prezentate de Elena Lasconi, candidata USR la președinție:

Investiții în infrastructură: Elena Lasconi subliniază importanța lucrărilor de infrastructură, cele care nu se văd, dar care asigură funcționarea spitalelor și a altor sisteme care cresc calitatea vieții.

Accesarea fondurilor europene: A scos în evidență strategia de a utiliza credite pentru a cofinanța proiecte europene, criticând guvernul care folosește credite pentru cheltuieli curente, precum pensiile speciale.

Critica guvernării actuale: Lasconi critică modul în care guvernul gestionează fondurile publice și politicile de alocare a acestora, susținând că sunt distribuite preferențial, în special în apropierea alegerilor.

Rolul femeilor în politică: Elena Lasconi menționează avantajele femeilor în politică și cum acestea sunt percepute ca fiind mai muncitoare și mai dedicate cauzelor lor, având un impact pozitiv asupra comunității.

Dorința de a rămâne în țară: Candidata USR la președinție exprimă o puternică dorință de a lupta pentru România, hotărârea de a nu părăsi țara, subliniind importanța angajamentului față de comunitate și viitorul acesteia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇