Atacurile cibernetice au devenit mai sofisticate, mai direcționate și mai răspândite. Este concluzia raportului publicat marți de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).
Explicația este că în timpul pandemiei a crescut activitatea online, atrăgând atenția hackerilor.
Care sunt țintele principale
Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) a publicat raportul său anual care rezumă principalele amenințări cibernetice pe care le-a identificat între 2019 și 2020. Conform raportului, atacurile sunt în continuă creștere, devenind din ce în ce mai sofisticate, mai precis direcționate, mai răspândite și adesea nedepistate, iar în majoritatea cazurilor, motivația este de natură financiară.
Mare atenție la online banking! Trei bănci din România au fost ținta hackerilor
De asemenea, se înregistrează o creștere a phishingului, a mesajelor de tip spam și a atacurilor cu țintă precisă pe platformele de comunicare socială.
Pe parcursul pandemiei, a fost pusă la încercare securitatea cibernetică a serviciilor de sănătate, în timp ce adoptarea unor noi regimuri de muncă și de învățământ la distanță, de comunicare interpersonală și de teleconferință au modificat, de asemenea, spațiul cibernetic.
UE reacționează și ia măsuri
Ca urmare, UE va lua măsuri de consolidare a capacităților în materie de securitate cibernetică: va actualiza legislația în domeniul securității cibernetice și va adopta o nouă Strategie de securitate cibernetică până la sfârșitul anului 2020.
De asemenea, UE investește în cercetarea și consolidarea capacităților în materie de securitate cibernetică, precum și în sensibilizarea publicului cu privire la noile amenințări și tendințe cibernetice.