Acordarea de către Academia Regală Suedeză de Științe a Premiilor Nobel pentru Chimie și Fizică unor pionieri în domeniul inteligenței artificiale afiliați Google a stârnit polemici în cadrul comunității științifice, unii cercetători punând sub semnul întrebării decizia.
Nu pentru că descoperirile celor premiați nu ar fi valoroase și nu ar merita un Nobel. Dar, spun mai mulți oameni de știință, este Fizica domeniul în care ar trebui încadrate aceste cercetări revoluționare?, relatează Reuters.
Google a fost prima companie Big Tech implicată în cercetări privind AI, însă munca sa a fost eclipsată în ultimii ani de ascensiunea spectaculoasă a OpenAI, care a lansat ChatGPT, un produs destinat publicului larg.
Miercuri, Demis Hassabis – cofondator al DeepMind, unitatea de inteligență artificială a Google – și colegul său John Jumper au primit premiul Nobel pentru chimie, alături de biochimistul american David Baker, pentru activitatea lor de decodare a structurilor proteinelor microscopice.
Geoffrey Hinton, fost cercetător Google, a primit marți premiul Nobel pentru fizică, alături de omul de știință american John Hopfield, pentru descoperirile în domeniul învățării automate ce au deschis calea către boom-ul inteligenței artificiale.
Laureații meritau Nobelul, dar cercetările lor au fost încadrate forțat la Fizică
Profesoara universitară Dame Wendy Hall, informatician și consilier pe probleme de inteligență artificială la Organizația Națiunilor Unite, a declarat pentru Reuters că, deși cercetările laureaților au meritat recunoașterea, lipsa unui premiu Nobel pentru matematică sau informatică a distorsionat rezultatul.
„Comitetul pentru premiul Nobel nu vrea să piardă aceste lucruri legate de inteligența artificială, așa că este foarte creativ din partea lor să îl împingă pe Geoffrey pe calea fizicii”, a spus ea. „Aș spune că ambele sunt îndoielnice, dar totuși demne de un premiu Nobel în ceea ce privește știința pe care au făcut-o. Deci cum altfel ai de gând să îi recompensezi?”
Noah Giansiracusa, profesor asociat de matematică la Universitatea Bentley și autor al cărții „How Algorithms Create and Prevent Fake News”, a susținut, de asemenea, că victoria lui Hinton a fost discutabilă.
„Ceea ce a făcut el a fost fenomenal, dar a fost fizică? Nu cred. Chiar dacă există inspirație din fizică, nu dezvoltă o nouă teorie în fizică sau nu rezolvă o problemă de lungă durată în fizică.”
Categoriile de premii Nobel pentru realizări în medicină sau fiziologie, fizică, chimie, literatură și pace au fost stabilite în testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895. Premiul pentru economie a fost adăugat mai târziu, în 1968, cu ajutorul unei donații din partea băncii centrale suedeze.
Citeşte integral articolul Nobelul pentru Fizică stârnește controverse: încadrarea inteligenței artificiale la Fizică e „forțată”. AI, un domeniu în care Big Tech a devansat mult cercetarea academică pe Curs de Guvernare