Într-o gospodărie este nevoie de o funcționare impecabilă a instalațiilor și a dispozitivelor alimentate de către acestea, astfel încât să te poți bucura de confort și eficiență. Uneori însă se poate întâmpla ca din cauza unor probleme în procesul de funcționare, independente de controlul tău, să ai nevoie de soluții de protecție și control, care să asigure funcționalitatea acestora. Căderile de tensiune sau fluctuațiile sunt probleme care îți pot afecta dispozitivele din gospodărie, însă special pentru a le proteja există și unele soluții cu o eficiență foarte mare.
Ce produse poți folosi pentru a-ți proteja dispozitivele electrice și pentru a te bucura de confort?
1. Generator de curent
Unul dintre cele mai eficiente dispozitive într-o gospodărie este generatorul de curent, un dispozitiv care are proprietatea de a transforma energia mecanică în energie electrică, ce urmează a fi stocată parțial în unitate. Un generator de curent de pe eGospodarul.ro poate fi folosit atât în segmentul casnic, cât și în cel industrial, oferind o plasă de siguranță în situațiile în care energia electrică provenită de la rețeaua clasică de alimentare suferă fluctuații.
Generatorul de curent îți permite să folosești energia electrică stocată în situații precum căderi ale rețelei de tensiune sau în cazul în care locuiești într-o zonă neacoperită de rețeaua centralizată și îți oferă de asemenea și avantajul portabilității sursei de curent. Astfel, dacă desfășori lucrări de șantier, generatorul poate susține funcționarea echipamentelor și a sculelor electrice, facilitând astfel desfășurarea lucrărilor și susținerea ritmului de lucru.
2. UPS-uri (Uninterruptible Power Supply)
Dacă locuiești sau lucrezi într-o zonă în care căderile de tensiune sunt frecvente, acest lucru poate dăuna electrocasnicelor sau produselor electrice din casa ta. Practic problema cea mai mare o reprezintă fluctuația numită „lovitură de berbec”, care definește situația în care există o cădere de tensiune, după care se produce realimentarea cu energie electrică. Din cauza opririi bruște și a pornirii la fel de abrupte, electrocasnicele tale pot suferi adevărate șocuri, care în multe dintre cazuri pot fi fatale pentru dispozitive.
Cele mai sensibile dispozitive și echipamente la astfel de fluctuații sunt frigiderele, congelatoarele și centralele termice, iar un ajutor pentru a le proteja este montarea unui UPS. UPS-urile reprezintă dispozitive capabile să înmagazineze o anumită cantitate de energie electrică ce funcționează ca rezervă în cazul penelor de curent. Atunci când electricitatea nu funcționează, UPS-ul pornește automat, făcând astfel o trecere lină de la rețeaua electrică la electricitatea stocată în interiorul său. Datorită aceste treceri facile, dispozitivele electrice sunt protejate și nu mai sunt într-un risc atât de mare de defectare.
3. Lanterne și reflectoare
Atunci când ai probleme cu rețeaua de energie electrică un mare neajuns este și aspectul vizibilității. Fără lumină este destul de greu să te descurci, iar folosirea lumânărilor sau a altor soluții de compromis poate fi deficitară.
Pentru a fi mereu pregătit pentru situații dificile în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică poți achiziționa lanterne cu capacitate mare de iluminare sau chiar reflectoare pe care să le poți atașa la un generator de curent. Unele tipuri de lanterne pot beneficia și de încărcare solară, însă pentru aceasta ar trebui să fie poziționate în direcția razelor solare. În plus, aceste lanterne sau reflectoare cu încărcare solară s-ar putea să nu aibă un randament foarte mare, însă pot fi utile ca soluție de rezervă pentru situații urgente.
Aceste dispozitive pot fi de mare ajutor atunci când vine vorba despre acoperirea situațiilor în care alimentarea cu energie electrică sau fluctuațiile de tensiune există în zona în care locuiești. Alege un generator potrivit pentru nevoile tale, un UPS pentru protecție, și reflectoare care să te ajute să ai vizibilitate chiar și atunci când lumina lipsește.