Ministerul Finanțelor (MF) a lansat miercuri a cincea emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație din acest an. Acestea au devenit o importantă sursă de finanțare a deficitului bugetar și de rostogolire a datoriei publice.
Ponderea titlurilor de stat pentru populație a urcat la peste 10% din totalul împrumuturilor contractate de stat în anii 2022 și 2023. Procentul este de trei ori mai mare decât cel de dinainte de pandemie, în contextul în care și necesarul de finanțare s-a dublat în ultimii cinci ani.
În 2023, populația a împrumutat statul cu suma de 21,5 miliarde de lei, echivalentul a 10,3% din împrumuturile statului din acel an, reiese din raportul Raportul privind datoria publica 31 decembrie 2023, publicat de MF.
Suma este de 10 de ori mai mare decât cea atrasă în 2018, de exemplu, de doar două miliarde de lei
Titlurile de stat către populație au devenit o importantă sursă de finanțare pentru stat, în contextul în care creșterea accelerată a deficitului bugetar a dus la explozia necesarului de finanțare.
Dacă înainte de pandemie, Finanțele împrumutau sub 100 de miliarde de lei pe an, valoarea a sărit la 170 de miliarde în 2020 și peste 200 de miliarde anul trecut.
În acest an, necesarul de finanțare a statului este estimat la 217 miliarde de lei, un nivel record.
Subscrieri de 17,8 miliarde de lei până în septembrie
Până la sfârșitul lunii septembrie, valoarea subscrierilor populației pentru emisiunile FIDELIS din acest an a fost de 7,16 miliarde de lei, la care se mai adaugă 10,6 miliarde de lei subscrierile pentru emisiunile TEZAUR, potrivit datelor MF.
Citeşte integral despre cum populația a ajuns să asigure 10% din necesarul tot mai mare de finanțare al statului pe Curs de Guvernare