Vreme rea în România: Evacuări, școli închise și ceva zăpadă la munte (Video) Ciolacu laudă lupta ”ca la carte”

Vreme rea în România: Evacuări, școli închise și ceva zăpadă la munte (Video) Ciolacu laudă lupta ”ca la carte”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Efectele furtunii care tranzitează România s-au făcut simțite în mare parte țară, însă nu la nivelul la care au fost anunţate apocaliptic de autorităţi. Azi scăpăm de atenționările de tip cod portocaliu și roșu de ploi și vânt, dar până miercuri va rămâne cod galben în mai multe zone.

La fel rămâne şi cod portocaliu de inundații pentru râuri din mai multe județe. Însă Dunărea va avea un debit în scădere, în decursul următoarelor zile.

Peste 6.000 de persoane din 28 de localităţi din patru judeţe au fost evacuate preventiv, iar luni s-au întors acasă.

S-au înregistrat efecte ale vremii în 116 de localităţi din 29 de judeţe, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 14 maşini şi 2 case.

Aproape 100 de școli din județul Galați au avut cursurile suspendate luni.

ADVERTISING

spotmedia.ro vă prezintă cele mai importante informații și evenimente din a doua zi a evenimentului meteo extrem anunțat pentru România:

  • Dunărea va avea un debit în scădere, la intrarea în ţară, în decursul următoarelor zile, după care va deveni relativ staţionar, dar tot peste mediile lunilor septembrie şi octombrie, arată prognoza de la hidrologi. Astfel, până pe data de 4 octombrie, pe secţiunea Baziaş, debitele Dunării vor ajunge la 7.100 mc/s, după care vor deveni relativ staţionare, în intervalul 7.100 - 7.200 mc/s.
  • Prima ninsoare în Harghita - Primele ninsori au căzut, luni dimineaţa, în zonele înalte ale judeţului Harghita, după ce temperaturile au scăzut semnificativ. La fel ca în fiecare an, prima ninsoare s-a înregistrat în staţiunea de schi Harghita Mădăraş, acolo unde stratul de zăpadă aşternut a fost de aproximativ trei centimetri. Ulterior, în zonă a început să plouă.
  • Trecerea Dunării cu feribotul, suspendată - Trecerea Dunării cu feribotul pe la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet este suspendată din cauza vântului puternic. Persoanele care doresc să treacă în Bulgaria sunt sfătuite să utilizeze celelalte puncte de trecere a frontierei de la graniţa cu această ţară. Traficul va fi reluat în momentul în care intensificările vântului se vor diminua.
  • Coduri de inundații restrânse - Hidrologii au restrâns avertizările de inundaţii valabile până marţi, astfel că se mai află sub incidenţa unui cod portocaliu râuri din judeţele Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.
  • București - Compania Apa Nova transmite că duminică, în decurs de aproape 7 ore, în Bucureşti s-a cumulat peste 63% din cantitatea medie de precipitaţii aferentă lunii septembrie, debitul maxim tranzitat în Caseta de Ape Uzate fiind echivalent cu media multianuală a râului Olt. Apa Nova precizează că, în contextul ploilor abundente, a primit 171 de sesizări şi a rezolvat 161, 10 fiind încă în lucru.
  • Zăpadă în mai multe zone - Se înregistrează ninsori în mai multe zone montane, cum ar fi la Postăvaru și Vatra Dornei:

Poiana Brașov - Postăvaru ❄️ 30 septembrie #vremea #meteo #zapada #iarna #ninge #ninsoare #frig #vant #viscol #septembrie #toamna 🎥Yager Chalet #whatsapp #meteoplus

Publicată de Meteoplus pe Luni, 30 septembrie 2024

Vatra Dornei - Bârnarel ❄️ 30 septembrie 2024@Schitul Sfântul Nectarie - Bârnărel#vremea #meteo #zapada #iarna #ninge #ninsoare #frig #vant #viscol #septembrie #toamna 🎥 #whatsapp #meteoplus

Publicată de Meteoplus pe Duminică, 29 septembrie 2024
  • Continuă să ningă pe Transfăgărășan. Stratul de zăpadă măsoară doi centimetri şi ninge la staţia meteo Bâlea Lac, situată la peste 2.000 m altitudine în Munţii Făgăraş, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

-2°C 🌡️Bâlea Lac, Trasfăgărășan ❄ ☃ ❄#septembrie #vremea #meteo #zapada #iarna #ninge #ninsoare #septembrie #toamna #transfagarasan #balealake #balea 🎥 #whatsapp #meteoplus

Publicată de Meteoplus pe Luni, 30 septembrie 2024
  • Noi avertizări cod galben - Meteorologii au emis noi atenționări de tip cod galben de ploi, vânt puternic și ninsori, valabile până miercuri dimineață în mai multe zone din țară. Detalii AICI.
  • Laudele lui Ciolacu - Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni dimineaţă, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, că pentru gestionarea avertizărilor de inundaţii în mai multe zone din ţară autorităţile au acţionat profesionist, ”ca la carte” şi a adăugat că se bucură că au fost luate măsuri preventive pentru a exclude pierderile de vieţi omeneşti. El a menţionat că autorităţile vor rămâne în alertă în următoarele ore, pentru a se asigura că nu vor fi probleme. ”Din punctul meu de vedere s-a acţionat profesionist, ca la carte, şi mă bucur mult că am luat nişte măsuri preventive astfel încât să excludem pierderile de vieţi omeneşti. Vreau să mulţumesc pompierilor, jandarmilor, militarilor şi poliţiştilor pentru toată această perioadă, în mod deosebit pentru azi noapte, fiindcă împreună cu prefecţii, cu autorităţile locale în judeţele vizate, aţi avut o noapte albă ca întreaga echipă de la Ministerul de Interne. Eu vă mulţumesc şi rămânem în continuare în alertă. Oamenii se vor întoarce la locuinţele lor, dar nu avem nicio victimă. Acest lucru este cel mai important”, a transmis premierul.
  • Zăpadă pe Transalpina - A nins pe Transalpina și s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ un centimetru. Drumarii intervin în zonă cu un utilaj și cu material antiderapant. DRDP Craiova reamintește ca programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului este în intervalul orar 9.00-20.00.

Pe DN 67C, între Rânca și Obârșia Lotrului (Transalpina), din cauza temperaturilor scazute, s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare. Pe partea carosabilă s-a depus un strat de aproximativ 1 cm de zăpadă și izolat pot exista porțiuni cu gheață. Se intervine cu un utilaj dotat cu lamă și răspânditor de material antiderapant.Reamintim ca programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului este în intervalul orar 09⁰⁰- 20⁰⁰.

Publicată de DRDP Craiova pe Duminică, 29 septembrie 2024
  • Porturi închise - Circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.
  • Cod portocaliu de inundații - Hidrologii au emis luni dimineaţa avertizări de tip cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea.
  • 90 de localități afectate - IGSU anunţă că s-au înregistrat efecte ale vremii în 90 de localităţi din 27 de judeţe. Din cauza vântului puternic, pompierii au acţionat pentru degajarea a 45 de copaci şi 2 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil. În urma acestor evenimente, au fost avariate 11 autovehicule şi 2 imobile.
  • Cursuri suspendate - Aproape 100 de școli din județul Galați au cursurile suspendate luni.
  • Mii de persoane evacuate - 6.014 persoane din 28 de localităţi din patru judeţe au fost evacuate, anunță IGSU:
ADVERTISING

judeţul Galați - 5.937 persoane din 23 localităţi (Bălăbăneşti, Băneasa, Bereşti, Bereşti-Meria, Corn, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Voda, Drăguşeni, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulţi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu şi Valea Mărului), iar alte 467 persoane au refuzat evacuarea;
judeţul Vaslui - 60 persoane din 3 localităţi (Griviţa, Murgeni şi Vinderei);
judeţul Brașov - 6 persoane din 1 localitate (Budila);
judeţul Argeș - 11 persoane din 1 localitate (Lereşti).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇