Elena Lasconi inflamează cu o declarație în care pare că acuză diaspora de trădare. Ce replică a primit

Elena Lasconi inflamează cu o declarație în care pare că acuză diaspora de trădare. Ce replică a primit

Elena Lasconi, şefa şi candidata USR la alegerile prezidențiale, pare să fi comis o primă eroare gravă în campania electorală pentru Cotroceni.

Cu o declaraţie controversata făcută tocmai la Antena3, Lasconi i-a insultat practic pe românii plecați în străinătate.

„Cel mai simplu este să îți iei un bilet și să pleci în altă parte,” a afirmat ea, pe ideea că românii care au emigrat au abandonat țara, urmărindu-și interesele personale.

Lasconi a creat o antiteză: dacă ea nu este trădătoare pentru că nu a plecat, atunci cei care pleacă sunt trădători.

"Eu am pornit de jos, știu ce, prin ce greutăți trec românii, pentru că am bătut țara asta în lung și în lat 25 de ani ca jurnalist și am coborât acolo unde politicienii nu coboară, acolo unde-i durere, acolo unde într-o casă nu au ce mânca copiii, unde stau câte nouă sau câte zece într-o cameră și e greu, e greu. Deci în momentul ăsta eu cred că românii au ce vota. 

ADVERTISING

Nu vreau să mă laud, nu îmi place să vorbesc despre mine și să mă laud și să zic mamă, cine sunt eu... Dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjur de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte", a spus Lasconi la Antena3.

"Nu m-am simțit trădătoare atunci când am plecat"

Declarația aceasta a generat reacții în mediul online, dar și din partea politicienilor.

Ramona Strugariu, copreședinte REPER, îi atrage atenţia Elenei Lasconi că decizia de a pleca nu e deloc uşoară, iar aceşti români nu sunt trădători.

"Îți scriu cu prietenie și amărăciune, în egală măsură. Îți scriu fără miza bătăliei politice, fără să am în sertar vreo strategie sofisticată, fără vreun gând de a genera o polemică de dragul polemicii.

(...) Îți scriu pentru că ți-am citit afirmațiile legate de diaspora, iar eu sunt unul dintre milioanele de oameni care au plecat în diaspora.

ADVERTISING

Biletele acelea de avion, cumpărate cu singurul gând de a-mi salva copilul, au fost cea mai grea decizie din viața mea.

Nu m-am simțit trădătoare atunci când am plecat, ci m-am simțit responsabilă pentru viața lui.

Ani la rând am resimțit izolarea și dorul de casă ca pe cea mai insuportabilă și nemeritată poliță de plătit pentru această plecare.

Nu m-am întors, ani la rând, de frică. Frica viscerală că cel pentru care am fost 100% pregătită să fac și să dau orice, ca să supraviețuiască el, va ajunge mai devreme sau mai târziu într-un spital din România, locul acela unde mi s-a spus că nu are nicio șansă și că, dacă vreau să îl salvez pe el, atunci trebuie să plec", scrie pe Facebook Ramona Strugariu.

"Sunt cei care au salvat vieți pe care statul român le-a ignorat"

Aceasta spune că milioane de oameni au plecat așa, luând probabil una dintre cele mai grele decizii ale vieții lor. În plus, ei trimit miliarde de euro în ţară.

ADVERTISING

"Au plecat și au lăsat în urmă copii, soți, prieteni, părinți, oameni dragi, gospodării, o viață de om. Au plecat ca să asigure dreptul la supraviețuire sau la un trai cât de cât decent pentru cei pe care i-au lăsat acasă. Au plecat pentru că țara asta nu le-a putut oferi șansa de a crește profesional și oportunitatea de a trăi demn acasă. Au plecat să împânzească șantierele, câmpurile, dar și institutele de cercetare sau universitățile lumii cu la fel de multă deziluzie, teamă, regret, frustrare și furie.

Sunt și cei care, în toți acești ani, au trimis miliarde de euro către România. Sunt cei care, prin performanța lor, au contribuit din plin la buna reputație a României. Sunt cei care investesc acasă. Sunt cei care muncesc foarte mult, în condiții grele și umilitoare, de multe ori, cu gândul la o viață mai bună acasă, într-o zi.

Sunt cei care vin de la capătul lumii, atunci când este nevoie, cei care stau cu periuța de dinți în mână la coadă la vot, cei care luptă, cei care nu uită de unde au plecat. Sunt cei care au salvat vieți pe care statul român le-a ignorat", adaugă Ramona Strugariu, în postarea sa.

Aceasta susţine "nu e cel mai ușor, e cel mai greu să pleci".

"Nu sunt trădători. Au fost trădați în toate speranțele și așteptările lor. Nu au cerut nimic nimănui, nu i-a întrebat nimeni vreodată cât le e de rău sau de bine".

Strugariu îi aminteşte Elenei Lasconi că voturile diasporei sunt esențiale pentru politicieni.

"Ioan Rus le-a insultat soțiile și copiii: "România are trei milioane de oameni din forța activă în occident, dintre care un milion fierari-betoniști, zidari, lucrează prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa c..vă. De 700 de euro vin acasă jumătate."

Ponta le-a cerut cotizații la bugetul de stat: "Avem o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o."

Tăriceanu le-a spus că își vând votul pentru un mic și o bere.

Tu le vorbești despre trădare, despre ușurința plecării, apoi îi inviți la vot și ai așteptarea să ne mai salveze o dată? (...)

Vorbim despre cercetătorii și universitarii noștri recunoscuți internațional și despre profesioniștii excelenți din instituțiile europene? Și ei sunt diaspora. Nu cred că sunt trădători. Nici nu cred că le-a fost ușor să plece.

Eu sper că au fost niște afirmații la care nu ai reflectat foarte bine. Dacă lucrurile stau altfel, mă mâhnește și mă dezamăgește profund poziționarea ta. Eu nu înțeleg fascinația asta a candidaților la alegerile prezidențiale pentru acest naționalism dubios, cu iz medieval, când țara asta este europeană, vie, are aspirații de modernizare, de progres, trebuie să facă pași înainte. Iar diasporenii, dacă tot i-ai menționat, sunt printre temerarii ei".

În 2023, românii din străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro, care au intrat în economia românească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇