Film românesc premiat la Festivalul de la Veneția: ”Anul Nou care n-a fost” a primit două distincții din partea criticilor (Trailer)

Film românesc premiat la Festivalul de la Veneția: ”Anul Nou care n-a fost” a primit două distincții din partea criticilor (Trailer)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Filmul „Anul Nou care n-a fost” – regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu – a primit două premii la Festivalul Internaţional de la Veneţia.

Este vorba de Premiul FIPRESCI – oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film şi, respectiv, premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, oferit de criticii independenţi.

Aceste distincții au fost anunţate înainte de ceremonia oficială de închidere a festivalului de la Veneţia.

ANUL NOU CARE N-A FOST” este o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică.

Anul Nou care n-a fost (The New Year That Never Came) - Trailer oficial - 2024

"Dintre filmele eligibile - lungmetraje de debut din secţiunile Orizzonti şi Settimana Internazionale della Critica - am ales să premiem un film care se evidenţiază prin regia ambiţioasă şi remarcabilă. Cele şase poveşti distincte, aparent independente iniţial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative.

ADVERTISING

Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influenţat de frica represiunii politice, împărtăşită de multe generaţii care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată şi antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor şi castingul excepţional", au notat membrii juriului FIPRESCI, anume Jean-Philippe Guerand (Franţa), Martin Horyana (Republica Cehă), Hanna Pilarczyk (Germania), Gaia Simionati (Italia), Alissa Simon (SUA), Simone Soranna (Italia), conform unui comunicat de presă al producătorilor peliculei.

Criticii independenţi prezenţi la ediţia 81 a festivalului au apreciat, de asemenea, acest film românesc, care a câştigat din partea reprezentanţilor acestora premiul Bisato d'Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu.

Juriul format din Paolo De Cesare (Preşedinte), Violeta Bava, Maria Giovanna Vagenas, Rudiger Suchsland, Erfan Rashid şi Giovanni Bogani au apreciat că "scenariul lui Bogdan Mureşanu ilustrează cu sensibilitate un momentul crucial pentru istoria României, intercalând într-un mod excepţional destinele unor personaje distincte şi puternice, oferindu-ne, în acelaşi timp, o poveste emoţionantă şi un studiu unic al sufletului, o adevărată comedie umană."

ADVERTISING

Ce spun cei implicați în proiect

"Facem filme cu dorinţa secretă de a fi pe plac publicului, dar şi apreciate de cei care scriu despre cinema, în egală măsură. Un astfel de premiu important reprezintă pentru mine mai mult decât o apreciere a filmului. Este un semn al dialogului dincolo de graniţe. Nu e nimic mai presus de asta. Vă mulţumesc în numele întregii noastre echipe", a declarat regizorul Bogdan Mureşanu.

Totodată, Boroka Biro, directoarea de imagine a filmului "Anul Nou care n-a fost", a fost recompensată cu menţiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 "Valentina Pedicini", distincţie ce recunoaşte talentul unei autoare sub 40 de ani, pentru o performanţă remarcabilă în regie, scenariu, montaj, imagine, într-un film prezentat în secţiunile Orizzonti, Orizzonti Extra, Giornate degli Autori şi Settimana Internazionale della Critica.

ADVERTISING

Boroka este prima directoare de imagine care primeşte acest premiu, aflat la a patra ediţie, sub egida "Venezia a Napoli. Il Cinema Esteso" (eveniment ajuns la ediţia cu numărul 17, care va avea loc anul acesta în perioada 22-27 octombrie, la Napoli).

"Sunt onorată şi recunoscătoare pentru acest premiu. Mă consider cu adevărat norocoasă pentru că Bogdan a avut încredere în mine, pentru că am avut şansa de a porni de la un scenariu şi o bază foarte bună şi pentru că am avut lucrat cu o echipă specială, care mi-a fost alături cu profesionalism, pasiune şi cu susţinere totală, atât în momentele pline de incertitudini, cât şi în cele mai friguroase nopţi de filmare în exterior", a declarat Boroka Biro, conform comunicatului.

Boroka Biro, absolventă a UNATC "I.L. Caragiale", precum şi a programelor speciale Berlinale Talents 2021 şi Sarajevo Talents 2017, a fost laureata Premiului "Tânără Speranţă" la Gala Premiilor Gopo 2015 pentru imaginea filmului "Planşa" (regia Andrei Gheorghe). ''Anul nou care n-a fost" este al doilea lungmetraj de ficţiune la care a lucrat ca director de imagine.

"Anul nou care n-a fost", a fost proiectat la Veneţia în competiţia Orizzonti, fiind primit cu multe emoţii şi îndelungi ropote de aplauze, beneficiind de atenţia şi aprecierea publicului şi a criticii internaţionale. Ceremonia de închidere a Festivalului Internaţional de la Veneţia va avea loc sâmbătă, când vor fi acordat premiile oficiale pentru toate secţiunile competiţionale.

Când va fi lansat filmul în România

Din distribuţia filmului fac parte: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeş, Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuţ Popescu, Theodor Şoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuţ, Sorin Cociş, Marius Damian, Marian Adochiţei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma şi mulţi alţii.

"Anul Nou care n-a fost" va putea fi urmărit în cinematografele româneşti din 24 septembrie, fiind distribuit de Forum Film România.

O producţie Kinotopia, România, lungmetrajul a fost realizat în co-producţie cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) şi în asociere cu Chainsaw Europe. Proiectul a beneficiat de finanţare de la Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇