SUA și aliații săi sunt capabili să amenințe și să distrugă toate locurile de lansare a armelor nucleare ale Rusiei și Chinei cu arme convenționale, creând ceea ce doi experți descriu drept o situație geopolitică potențial instabilă.
Profesorii Dan Plesch și Manuel Galileo, de la Universitatea Soas din Londra, descriu o „revoluție tăcută în domeniul militar”, care reflectă creșterea puterii militare a SUA față de Moscova și Beijing, în special în tehnologia rachetelor, relatează The Guardian.
Ei susțin că acest lucru ar putea crea condițiile pentru o nouă cursă a înarmărilor, pe măsură ce China și Rusia încearcă să răspundă și chiar să creeze un risc de calcul greșit într-o criză majoră, deoarece oricare dintre țări ar putea recurge la lansarea de arme nucleare pentru a depăși SUA.
Într-o lucrare publicată joi, Plesch și Galileo scriu că SUA au „o capacitate actuală plauzibilă, cu sisteme non-nucleare, de a anticipa forțele nucleare ruse și chineze”, oferindu-le americanilor un avantaj militar asupra celor două țări.
Există, estimează autorii, 150 de site-uri de lansare nucleară în Rusia și 70 în China, aflate la aproximativ 2.500 km de cea mai apropiată graniță. Toate ar putea fi atinse cu rachetele de croazieră JASSM și Tomahawk lansate de SUA în aproximativ două ore, în cadrul unui atac inițial menit să împiedice lansarea armelor nucleare.
„SUA și aliații săi pot amenința chiar și forțele strategice mobile sau îngropate în pământ ale Rusiei și Chinei”, scriu autorii, cu aproximativ 3.500 de JASSM și 4.000 de Tomahawk pe care le au la dispoziție.
Noile evoluții înseamnă, de asemenea, că rachetele JASSM pot fi lansate pe paleți, folosind sistemul Rapid Dragon, de la avioane de transport militar standard nemodificate, precum C-17 Globemaster sau C-130 Hercules.
„Analiza noastră arată că numai sistemele strategice mobile rusești și cele chinezești îngropate în pământ ar putea supraviețui cu greu în fața atacurilor cu rachete convenționale ale americanilor și sunt mult mai vulnerabile decât se consideră”, adaugă ei.
Puterea militară convențională a SUA este subestimată
Plesch și Galileo afirmă că nu există suficiente discuții publice despre capacitățile strategice ale SUA, în cazul în care ar exista o confruntare majoră, susținând că dezbaterile despre un conflict care implică Rusia și China tind să se concentreze pe dinamica regională, cum ar fi războiul din Ucraina sau o posibilă invazie a Taiwanului.
„Puterea militară convențională a SUA este subestimată, ceea ce amenință atât realitățile, cât și percepțiile privind stabilitatea strategică”, scriu aceștia, adăugând că orice utilizare hibridă a armelor nucleare alături de rachete convenționale ar complica și mai mult situația.
Deși puțini cred că este posibilă o confruntare majoră între SUA și Rusia sau China, invazia Ucrainei a crescut dramatic incertitudinea globală.
Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat în martie că Moscova ar fi dispusă să folosească arme nucleare, dacă suveranitatea sau independența sa ar fi amenințată.
Cei doi autori susțin că o preocupare strategică este dacă Rusia sau China se tem de capacitățile militare ale SUA până la punctul în care se justifică o nouă cursă înarmărilor. „Evaluarea amenințării în 2024 din partea SUA a evidențiat teama Chinei de o primă lovitură a SUA ca motiv pentru acumularea de arme nucleare chineze”, au spus aceștia.
Puterea capacităților de rachete convenționale ale SUA este de așa natură încât „presează Rusia și China să-și pună rachetele pe poziții”, gata să fie lansate imediat, scriu autorii. „SUA ar fi destinaţia oricărei greșeli de lansare pe care una dintre ele ar face-o”, adaugă ei.
Anul trecut, China a început să desfășoare un număr mic de arme nucleare – un total de 24 – cu lansatoarele lor, potrivit cercetărilor Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm – iar americanii au avertizat că ar putea fi nevoiţi să mărească dimensiunea focoaselor dislocate ca răspuns.
Plesch și Galileo avertizează că schimbările în puterea militară vin într-un moment în care controlul armelor este în scădere. În 2019, s-a renunțat la tratatul de control al armelor pentru forțele nucleare cu rază intermediară, care a interzis SUA și Rusiei să aibă rachete lansate la sol cu o rază de acțiune de 500 până la 5.500 km, lăsând ambele părți să își redistribuie arsenalul.
Profesorii susțin că situația actuală justifică o reînnoire a atenției asupra controlului armelor, așa cum a sugerat secretarul general al ONU, António Guterres, în iulie 2023, când a cerut ca o sesiune specială a Adunării Generale a ONU să aibă loc pe tema dezarmării.