August este, conform tradiției, luna în care cei mai mulți europeni pleacă în vacanță. După șapte luni lungi de muncă, e momentul perfect pentru deconectare. Nu toată lumea își permite, însă, financiar să plece în concediu, iar românii sunt pe primul loc la acest capitol.
Numărul celor care pleacă în vacanță vara diferă de la o țară la alta în Uniunea Europeană, semn al unor inegalități adânci pe continent. Pentru mulți, o vacanță rămâne mai degrabă un privilegiu decât un obicei, notează Euronews.
Conform Eurostat, anul trecut aproximativ 29% din persoanele cu vârsta peste 16 ani din UE nu și-au permis financiar o săptămână de vacanță.
Românii nu au bani de vacanță
România este pe primul lor în topul țărilor europene cu cei mai mulți oameni care nu-și permit să plece în concediu. 60% din români nu și-au permis o vacanță de o săptămână în 2023.
Pe următoarele locuri în acest clasament se situează Bulgaria (44%) și Ungaria (43%).
La polul opus, Luxemburg și Olanda (11%) sunt țările cu cei mai puțini cetățeni care nu și-au permis o vacanță de o săptămână în 2023. Iar în afara UE, Norvegia stă și mai bine - doar 7,9% din populație s-a aflat anul trecut în această situație.
Procentul populației care nu și-a permis financiar o săptămână de vacanță în 2023
-persoane cu vârsta de peste 16 ani
Anul trecut, aproximativ patru din zece români declarau că nu vor pleca deloc în concediu în vară, potrivit unui sondaj. 10% dintre respondenţi au menţionat că vor aloca sub 1.000 de lei ca buget de concediu, iar 25% au răspuns între 1.000 - 3.000 lei.
Românii „nu se uită la bani" în concediu
Potrivit Eurostat, media cheltuielilor în timpul vacanței de vară diferă în țările UE. În 2022, Luxemburg a avut cea mai mare medie a cheltuielilor în turism, cu 175 de euro pe noapte. Urmează Austria, cu 154 de euro, în timp ce media UE a fost de 87 de euro.
România stă mai bine la acest capitol, cu o medie a cheltuielilor de 67 de euro pe noapte, fiind cu puțin depășită de Bulgaria (69 de euro). peste Letonia (64), Lituania (63), Portugalia și Croația (57), Ungaria (52), Cehia (46), Grecia (45) și Polonia (44).
Aceste cifre reflectă cheltuielile turiștilor în funcție de țara lor de reședință, nu cheltuielile turiștilor care vizitează țara specificată, menționează sursa citată.
Cheltuielile medii turistice ale rezidenților per călătorie (2022)
Diferențele indicate de statisticile Eurostat sunt de regulă legate de puterea economică a unei țări, a spus pentru Euronews prof. Lynn Minnaert, decanul School of Hospitality at the Metropolitan State University of Denver. "Țările din coada listei au un PIB mai mare decât cele din fruntea listei", a adăugat ea.
„Nivelul venitului disponibil este foarte important pentru că le permite oamenilor să cheltuiască bani în vacanțe. Diferențele legate de petrecerea vacanțelor și cheltuieli reflectă unele dintre disparitățile economice mai largi din cadrul UE", a explicat, la rândul său, C. Michael Hall, profesor la facultatea de management, marketing și turism de la Universitatea Canterbury.