Probleme ascunse într-un cuplu. Psihoterapeuții Ion Andrei Puican și Oana Puican: „Dacă există un copil, atunci e genial, pentru că e oglinda perfectă a cuplului.”

Oana-si-Ion-Puican-foto-23-1

Există semne evidente, dar și mai puțin evidente ale disfuncționalităților unei relații.  Inclusiv comportamentul copiilor poate reflecta tensiuni ascunse între parteneri. Amânarea soluționării problemelor ar putea conduce la infidelitate și la destrămarea relației, atrag atenția Ion Andrei Puican și Oana Puican, singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc deschis despre relații și terapie de cuplu. Cum se poate restabili armonia? 

Primele semnale ale răcirii relației 

Evitarea prezenței partenerului și certurile tot mai frecvente reprezintă primele indicii că există disfuncții în cuplu. Bănuim că există probleme, dar le trecem cu vederea, în speranța că poate lucrurile nu sunt așa cum par sau că poate e „doar o fază” care o să treacă…

„Începem să ne certăm. Să ne certăm tot mai mult, să nu prea ne mai căutăm prezența. Efectiv, nu ne mai căutăm prezența. Ori stăm prea mult la birou, ori ne facem de lucru oriunde altundeva, mai puțin în interiorul cuplului sau al casei. Și, până la urmă, fiecare om sau fiecare cuplu simte când ceva nu-i bine”, spune psihoterapeuta Oana Puican. 

ADVERTISING

De asemenea, comportamentul copiilor reflectă din plin tensiunile din cuplu, mai ales cei mici care sunt adevărați „bureți” de energie și stări emoționale. „Dacă există un copil, atunci este genial, pentru că el este oglinda perfectă a cuplului. În momentul în care vezi că nu te mai înțelegi cu copilul, trebuie să îți pui problema că poate ceva nu e în regulă între voi. Mai ales dacă e un copil mic până în 10-12 ani, un burete de energie care oglindește starea cuplului, a părinților”, adaugă Ion Andrei Puican. 

Stresul, al treilea partener într-un cuplu 

Problemele financiare sau sexuale, cele legate de creșterea copiilor sunt tot atâția factori perturbatori într-o relație. Stresul de la locul de muncă afectează fericirea cuplului, pentru că este adus și în interiorul relației. „Nu lăsăm stresul dincolo de ușa casei, îl aducem cu noi și îl facem al treilea partener în cuplu, ceea ce nu funcționează”, spun psihoterapeuții Oana și Ion Andrei Puican. 

ADVERTISING

Dacă amânăm rezolvarea acestor probleme, s-ar putea să ne căutăm alinarea în altă parte, mai spun psihoterapeuții. „Infidelitatea apare la un moment dat, dacă problemele nu sunt vorbite, dacă nu sunt comunicate, dacă nu începem să lucrăm la probleme. Unul dintre cei doi sau chiar amândoi caută să-și satisfacă niște nevoi în afara relației. Mai întâi emoționale, comportamentale, și la un moment dat se ajunge și la nevoi sexuale. Nu neapărat că acolo ar găsi Sfântul Graal, că nu există așa ceva, dar oamenii fug de relație și fug în toate felurile posibile.”

Comunicarea rămâne cheia medierii conflictelor 

Comunicarea rămâne ingredientul de bază al relațiilor fericite. Cuplurile care știu cum să comunice eficient au șanse mai mari să depășească problemele. 

„În momentul în care este un cuplu care a avut o bază solidă, o bază sănătoasă - comunicare, prietenie, deschidere, sinceritate și autenticitate - atunci comunicarea funcționează. În cazul de față funcționează, pentru că noi știm asta, avem deja datele problemei, ne-am mai întâlnit cu comunicarea. Și atunci ieșim din casă, mergem la o cină și stăm de vorbă”, spune psihoterapeutul Ion Andrei Puican. 

ADVERTISING

O altă problemă poate fi faptul că partenerii se dezvoltă individual și ajung să nu mai aibă ceva în comun. Acest lucru afectează dinamica cuplului, însă nu trebuie să îngrijoreze major, deoarece se pot face eforturi pentru a reveni pe același drum.

„Sunt cupluri care se formează foarte devreme și e admirabil că își găsesc partenerul sau partenera și își doresc acest drum împreună. Dar dacă nu au aceeași viteză, dacă nu au același drum, dacă nu au aceleași nevoi, aceleași interese, ei cresc separat. Este un parteneriat, este o construcție în doi, este un drum împreună și este un drum la care se lucrează zi de zi”, explică și Oana Puican.  

Tot mai mulți români caută ajutor la psiholog

Dacă în trecut, psihologul era un subiect tabu în societatea românească, mentalitățile au început să se schimbe în ultimii ani. Oameni de toate categoriile și vârstele  sunt deschiși să ceară ajutor individual sau chiar să încerce terapia de cuplu. 

„Tinerii, sigur, sunt mult mai deschiși, pentru că au crescut în povestea asta, în filme, în seriale de afară, în cărți care vorbesc despre terapie și dezvoltare personală. Dar începe să se lărgească gama de clienți. Noi avem clienți și de 60+, oameni care și-au dat seama că nu e nimic rău în a apela la un alt om, de fapt, care a învățat să te asculte”, spune Ion Andrei Puican. 

„Învățând să te asculte, psihoterapeutul poate să-ți oglindească poveștile, te poate ajuta să vezi cum ești tu în viața de zi cu zi. Începi să te vezi cum ești, de fapt. Degeaba ne uităm în oglindă, dacă oglinda oglinjoara ne arată doar ce vrem noi să vedem. Suntem în negație de multe ori. Negăm, ne uităm în altă parte, ne facem că nu știm”, mai spune și Oana Puican.  

Ion Andrei Puican este psihoterapeut și psiholog clinician, formator OH Cards și Panorama Socială, coach, consilier dezvoltare personală și Art Terapeut. Oana Puican este psihoterapeut și psiholog, cu specializare în psiho-nutriție. Oana și Ion Andrei Puican formează un cuplu în viață, dar și în viața profesională: sunt singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc deschis, public, despre cupluri, despre ce înseamnă un cuplu fericit și cum să ajungem să trăim astfel de relații. Împreună, realizează podcastul „Să vorbim de vorbă”, un demers care susține firescul mersului la psiholog, prin povești, experiențe personale, într-un limbaj obișnuit, plin de empatie și chiar umor. Tot împreună realizează ateliere și cursuri pentru cupluri, parenting sau de dezvoltare personală și scriu articole menite să popularizeze procesul psihoterapeutic.