La o săptămână de la deschiderea JO 2024, Vaticanul deplânge ofensa adusă creștinilor

La o săptămână de la deschiderea JO 2024, Vaticanul deplânge ofensa adusă creștinilor

Vaticanul a declarat sâmbătă că „deplânge ofensa” cauzată creştinilor de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, unde o scenă ar fi evocat „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, dar cu travestiți.

La o săptămână după ce numeroase critici au izbucnit la adresa evenimentului, Sfântul Scaun a emis o declaraţie în limba franceză în care se declară „întristat de anumite scene de la ceremonia de deschidere” şi se alătură celor care s-au simțit jigniţi.

ADVERTISING

„La un eveniment prestigios în care întreaga lume se reuneşte pentru a împărtăşi valori comune, nu ar trebui să existe aluzii ridicole la religie", a declarat acesta.

Pentru critici, scena din timpul ceremoniei din 26 iulie i-a evocat pe Iisus şi apostolii săi din celebrul tablou al lui Da Vinci.

DJ-ul şi producătorul Barbara Butch - un simbol LGBTQ+ - purta o coafură argintie care arăta ca o aureolă, în timp ce era flancată de artişti travestiţi şi dansatori. Episcopii catolici ai Franţei au declarat că spectacolul îşi bate joc de creştinism.

ADVERTISING

Directorul artistic al ceremoniei, Thomas Jolly, a negat în repetate rânduri că ar fi fost inspirat de "Cina cea de Taină", afirmând că scena a fost menită să celebreze diversitatea şi să aducă un omagiu ospăţului şi gastronomiei franceze.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris şi-au cerut scuze tuturor celor care s-au simțit jigniţi de tablou.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului nu a răspuns imediat când a fost întrebat de ce Sfântul Scaun răspunde abia acum, la o săptămână după eveniment şi după ce liderii catolici din întreaga lume şi-au exprimat indignarea faţă de scenă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇