După prima iterație a rezidenței multidisciplinare la intersecția dintre dans și tehnologie, ce a început la Oulu, Finlanda, în mai 2024, și se finalizează anul viitor la București, acum înscrierile sunt deschise pentru cea de-a doua etapă a proiectului amplu realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România).
Central Europe Dance Theatre (Ungaria) caută participanți care să li se alăture pentru Budapest Dance Hack, care va avea loc între 11 și 15 noiembrie la Bethlen Téri Színház. Apelul internațional este deschis până pe 14 iulie și se pot înscrie atât artiști, cât și programatori, designeri, muzicieni, dansatori etc. – interesați de o experiență colaborativă alături de alți artiști cu idei similare și specialiști în tehnologie dispuși să își asume riscuri creative, dintr-o perspectivă de susținere și cu accent pe integrarea corpului în mișcare în practica lor.
„Oulu Dance Hack va rămâne o experiență cu adevărat vie pentru mine pentru foarte, foarte mult timp. Dance Hack nu este doar o metodă, ci o filozofie și o explorare și un experiment psihologic. Căutăm candidați care sunt deschiși la lucruri noi, receptivi la ceilalți, nu au prejudecăți și îndrăznesc să se exprime sincer. Diversitatea este importantă pentru ei din punct de vedere emoțional, cultural și experiențial”, spune Réka Gerlits, directorul general al Central Europe Dance Theatre.
„Pentru profesia de dans, aceasta este o inițiativă excepțională care deschide noi oportunități de conexiune internațională. În același timp, poate fi și următorul pas în interesul, implicarea și dobândirea unui nou tip de experiență pentru spectatori. Căutăm din ce în ce mai multe soluții inovatoare care să aducă noi dimensiuni ale consumului de cultură în viitor, oferind astfel o opțiune alternativă de operare pentru profesia de dans și pentru alte sectoare de artă aferente acesteia”, adaugă și directorul artistic al companiei de dans, László Mádi.
Cei interesați să aplice pentru Budapest Dance Hack 2024 sunt rugați să acceseze https://dancehack.eu/ înainte de 14 iulie, unde pot completa un formular de înscriere și pot încărca un CV și o scurtă scrisoare de intenție.
Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada hack-ului, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. Proiectul Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative - nu este permisă călătoria cu avionul! De asemenea, organizatorii vor să asigure egalitatea pe tot parcursul proiectului, așa că sunt binevenite cererile artiștilor cu nevoi speciale.
Oulu Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.
TAIKABOX
TaikaBox este o importantă organizație nord-europeană de dans/tehnologie, care se concentrează nu numai pe furnizarea de concepte noi în dansul digital și augmentat, ci și pe dezvoltarea de noi metode pentru implicarea comunității și de sustenabilitatea în sectorul cultural. În calitate de inițiatori ai conceptului Dance Hack în Finlanda din 2016, TaikaBox tratează acest proces în profunzime, dedicându-se în același timp creației de artă durabilă prin călătorii lente, sisteme online inovatoare și compensarea amprentei de carbon. Cu sediul în Oulu, Finlanda, fac parte din programul Capitală Europeană a Culturii în 2026.
CENTRAL EUROPE DANCE THEATRE
Progresist. Stilat. Contemporan. CEDT este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din Ungaria. Piesele repertoriului lor unic luptă în direcția actualității și reflectivității. Ei au ales limbajul divers al dansului contemporan pentru a incita concentrarea asupra problemelor care apar în viața de zi cu zi și pentru a formula răspunsuri la provocările pe care le pun. CEDT, așa cum este anunțat în numele său, se angajează să fie legat de o anumită regiune geografică; Bazinul Carpatic și regiunea sa definesc nu numai zona principală de funcționare, ci și o lume unică a mișcării și alegerii temelor.
DEVELOPING ART
Developing Art este o organizație culturală cu sediul în București. Din 2017 a dezvoltat un număr mare de proiecte interdisciplinare care acordă prioritate dansului contemporan, mixed media, educației și cercetării și artelor vizuale. Unul dintre obiectivele principale ale organizației este de a contribui și de a dezvolta bune practici în procesele de lucru cultural. Co-fondatorii și membrii Developing Art sunt activi pe scena artei contemporane, lucrând atât în contexte naționale, cât și internaționale.