Keir Starmer trebuie să repare Europa, nu numai Marea Britanie

Ca lider al Opoziției a făcut totul ca la carte fără să iasă prea mult în evidență, dar victoria clară în alegeri l-a propulsat într-un rol pe care nimeni nu și l-a imaginat și despre care nu s-a vorbit mai deloc în timpul campaniei electorale din Marea Britanie, acela de salvator al Occidentului.
Keir Starmer trebuie să repare Europa, nu numai Marea Britanie

După 14 ani, conservatorii britanici părăsesc guvernul. În această perioadă, Regatul Unit a trecut printr-o transformare radicală, părăsind Uniunea Europeană.

În urmă cu opt ani, în 23 iunie, în urma unui referendum, cetățenii britanici au decis să se despartă de comunitatea politică și economică de pe bătrânul continent.

Votul de atunci a provocat cea mai mare criză a proiectului european, dar și una majoră în Marea Britanie.

Paradoxal, Brexit și toate complicațiile sale au dus la creșterea încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană, iar nemulțumirea tot mai mare a britanicilor a reprezentat un liant pentru cei din UE, care au susținut beneficiile asocierii politice și economice.

Keir Starmer, 62 de ani, liderul Partidului Laburist și noul prim-ministru al Marii Britanii, a promis în campania electorală că nu va organiza un nou referendum pentru declanșarea procedurilor de aderare la Uniunea Europeană.

LizzTrussTanc
SFÂRȘIT DE CARIERĂ POLITICĂ. Lizz Truss, într-un tanc, purtând o cască militară așezată strâmb, a fost ministrul Apărării în Guvernul Boris Johnson. Apoi, a devenit prim-ministru, poziție în care a rezistat doar 49 de zile – Foto: The Royal Tank Regiment

O națiune lider în Europa

În luna mai, cu puțin timp înainte de anunțarea alegerilor, 55% dintre britanici considerau că Brexit a fost o decizie greșită, în timp ce 31% susțineau că plecarea din Uniunea Europeană a fost un lucru bun.

ADVERTISING

Cu toate că în următorii ani nu va exista o propunere politică pentru a se organiza un nou referendum, guvernul laburist condus de Keir Starmer va îmbunătăți simțitor relațiile cu Uniunea Europeană.

„Angajamentul nostru față de NATO ca piatră de temelie a securității europene și globale este de neclintit”, se arată în programul politic al Partidului Laburist cu care a câștigat detașat alegerile. 

„Vom fi încrezători în statutul nostru în afara Uniunii Europene, dar vom fi din nou o națiune lider în Europa, cu o relație îmbunătățită și ambițioasă cu partenerii noștri europeni. Vom fi din nou un bun partener pentru dezvoltarea internațională și un apărător al statului de drept”, se mai arată în programul partidului.

Modul în care laburiștii au făcut campanie și au câștigat confruntarea de joi, 4 iulie, cu conservatorii, arată pragmatism și un nivel moderat de promisiuni, Starmer speculând la maximum nemulțumirea britanicilor față de haosul guvernării din ultimul deceniu.

Unii dintre cei mai proeminenți lideri ai conservatorilor, mari susținători ai Brexit, cum ar fi Liz Truss (fost prim-ministru), Penny Mordaunt și Jacob Rees-Mogg, și-au pierdut locurile de parlamentari, fiind învinși în circumscripțiile în care au candidat.

EDkNeVRXsAANyoI
POPULISTUL. Jacob Rees-Mogg, un susținător al Brexit, surprins dormind în Parlament, întins pe banca deputaților. Unul dintre cei mai importanți conservatori care și-au pierdut mandatul - Foto: Anna Turley, membră a parlamentului, postare pe X-Twitter

Actori în roluri secundare

Alegerile parlamentare din Marea Britanie se desfășoară prin vot uninominal absolut, fiecare candidat se confruntă cu ceilalți competitori în circumscripția în care s-a înscris în cursa electorală. Cel care primește cele mai multe voturi devine parlamentar.

Faptul că figuri importante ale campaniei pro Brexit au fost scoase din viața politică de votul cetățenilor e un semnal destul de puternic și care va fi luat în seamă de noul prim-ministru britanic.

FWRO
TRADIȚIE. Penny Mordaunt, o altă deputată conservatoare învinsă în alegeri, s-a remarcat în timpul încoronării regelui Charles, când a fost purtătoarea sabiei din secolul al XVII-lea, simbol al Regatului Unit - Foto: Hepta.ro

Laburiștii au o majoritate confortabilă, câștigând 412 locuri în Parlament. Pentru a controla politic camera inferioară a legislativului e nevoie de 326 de aleși. 

Cel puțin în următorii patru ani, Marea Britanie va avea unul dintre cele mai stabile sisteme politice din Europa, după aproape un deceniu de haos și instabilitate politică.

Nigel Farage, liderul populist și naționalist al Partidului Reform, a intrat în Parlament, formațiunea sa obținând încă trei locuri. Foarte puține, conform unor jurnaliști din Marea Britanie. 

Farage, alături de Boris Johnson, au fost figurile centrale ale campaniei pro Brexit, amândoi ajungând actori secundari în viața politică a Regatului Unit.

Salvarea democrației occidentale

Victoria categorică în fața conservatorilor îl obligă pe Keir Starmer, deși a promis puține, să facă multe, așteptările de la el și de la partidul său fiind uriașe.

Pe lângă problemele interne care așteaptă rezolvarea, cum ar fi sistemul medical, imigrația, relansarea economică, poziția noului prim-ministru poate influența pozitiv situația volatilă din Europa, cu Franța și Germania afectate de extremism.

De asemenea, e așteptat să trimită un mesaj ferm către Vladimir Putin cum că Ucraina nu va fi lăsată de izbeliște.

În contextul posibilității întoarcerii la Casa Albă a lui Donald Trump, un aliat al lui Putin, poziția Marii Britanii va fi decisivă în ce privește securitatea Europei și funcționarea NATO.

Stramer, dovedind că are forță și charismă, poate prelua complicatul rol de lider al alianței occidentale împotriva agresiunii ruse.

Alegerile din Marea Britanie au o semnificație majoră atât pentru economia cât și pentru securitatea continentului, iar noul prim-ministru e presat să-și asume un rol important în ce privește salvarea democrației și a statului de drept într-un context politic complicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇