Ce este terapia durerii, care de acum va fi decontată de stat. Legea a trecut de Parlament, dar tot Guvernul mai are de lucru

Ce este terapia durerii, care de acum va fi decontată de stat. Legea a trecut de Parlament, dar tot Guvernul mai are de lucru
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele asigurate vor avea dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii. Legea a fost adoptată luni, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional şi merge la promulgare.

Legea include dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate.

Ce este terapia durerii

Terapia durerii este o ramură medicală ce reunește diferite specialități, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie și recuperare medicală.

„Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigația acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuțioasă.

Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluții terapeutice.

Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta.

ADVERTISING

Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“, a explicat Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni cronice, pentru Adevărul.

"Terapia durerii este o știință și o specialitate nouă, dar care există și de care oricine poate beneficia. Este ghidată de istoricul durerii, de intensitatea acesteia, de durată, de factorii agravanţi și de sursele de ameliorare, dar și de structurile implicate în cauzarea durerii.

Pentru ca o structură să provoace durere, ea trebuie să aibă o aprovizionare nervoasă și să fie susceptibilă la rănire. Conceptul din spatele celor mai multe proceduri intervenţionale pentru tratarea durerii este că există o structura specifică în organism cu un stimul nervos care generează durerea. Managementul durerii are un rol esențial în identificarea sursei precise a problemei și aplicarea tratamentului optim.

ADVERTISING

Terapia durerii poate fi simplă sau complexă, în funcție de cauza durerii. Uneori, o asociere de medicamente poate rezolva sau diminua durerea cronică și poate oferi alinare pacientului. Alteori, este nevoie de injecții speciale pentru diagnosticul și tratamentul durerii: injectări epidurale interlaminare, injectări epidurale trasforaminale, injectări ale articulațiilor zigapofizare sau bloc de ram median, injectări caudale, injectări perineurale, injectări ale plexurilor simpatice etc", explică dr. Dan Dirzu, doctor în ştiinţe, specialist în Anestezie şi terapie intensivă.

Ce prevede legea

Legea, iniţiată de Nicoleta Pauliuc, defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

ADVERTISING

„Scopul fundamental este reducerea suferinţei celor care se îmbolnăvesc şi interacţionează cu sistemul spitalicesc.

Această lege este importantă pentru că reprezintă o schimbare majoră în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei.

Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete, în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a declarat Nicoleta Pauliuc, citată de Mediafax.

Ce mai trebuie să facă statul

Legea prevede nişte obligaţii pentru Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, dar şi pentru Ministerul Educaţiei, care trebuie să lucreze acum la strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor, precum şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

„Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede şi ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens.

Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună.

De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală”, a concluzionat Pauliuc.

Ceilalţi iniţiatori ai actului normativ sunt Nelu Tătaru, Adrian Streinu Cercel, Florian Dorel Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimaş – Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu şi Attila Laszlo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇