Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România la Muzeul Satului

Afis_Ziua_Nationala_a_Portului_Traditional_din-Rom

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 8 mai, să sărbătorim împreună unul dintre cele mai importante elemente ale identității naționale: portul tradițional, care reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Costumul popular era taina sufletului femeii, cea care a creat de-a lungul timpului adevarate capodopere la lumina opaițului, în iernile lungi. 

„Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihneşte, amintindu-şi toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toţi strugurii toamnei şi toate ninsorile iernii”. Este definitia pe care a dat-o femeii, unul dintre cei mai mari poeți români: Grigore Vieru. 

ADVERTISING

În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune ortodoxă pentru comunicare cu divinitatea: „Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Și mă mântuieşte, Mântuitorul meu”. 

Vă invităm așadar să ne bucurăm împreună de frumusețea portului popular purtat de dansatorii Ansamblului Doinița al Casei de Cultură a Studenților din București, să învățăm împreună să coasem o ie alături de meșteri iscusiți sau să ascultăm poveștile celui mai vestit opincar al țării. Nu vor lipsi concursurile și, evident, meșterii artizani de la care veți putea achiziționa elemente de port.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei care ne vor trece pragul în costum popular sau cu cel puțin două piese ce alcătuiesc costumul - cămașă, brâu, ie, zgărdan, tulpan, vâlnic, poale, opinci, vor avea intrare gratuită.

*Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 8 mai 2022, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, la 22 aprilie 2015, Legea 102/2015 fiind publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015. Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a "evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".

PROGRAM