Versatilitatea lemnului - Află mai multe detalii despre acest material

Versatilitatea lemnului - Află mai multe detalii despre acest material

Lemnul este unul dintre cele mai des utilizate materiale în fazele de construcție și de finisare ale caselor, dar este, în același timp, unul dintre cele mai pretențioase. Sensibil la intemperiile climei și la dezastrele cauzate fie de mâna omului, fie cele naturale, lemnul a fost mereu un subiect de dispută. Cu toate acestea, astăzi există metode eficace de protejare a lui, de la cele mai uzuale, precum lăcuirea, la cele mai intrigante, cum este cazul arderii.

Ce face lemnul atât de special și cum poate fi folosit?

Rafinat, elegant, de bun gust și, mai presus de toate, versatil, lemnul poate transforma atât interiorul, cât și exteriorul unei locuințe, iar producătorii de mobilier ori confecții din lemn, precum e cazul firmei Enipau.ro, au petrecut mult timp testând diverse tehnici și metode prin care materialul brut poate ajunge în casele clienților.

ADVERTISING

În această ordine de idei, există câteva tipuri de lemn prelucrat care nu sunt numai utile, ci și estetice:

1. Lemnul ars

Această metodă de prelucrare a lemnului a fost prima dată descoperită în Japonia anilor 1700 și redescoperită, ulterior, la începutul anilor 2000. De atunci, el este îndrăgit de majoritatea entuziaștilor, atât pentru design-ul de interior, cât și pentru cel de exterior. Printre întrebuințările lemnului ars se numără și decorarea pereților și a podelelor, construcția gardurilor ori fațetarea locuințelor. Această tehnică îi dă materialului proprietăți de respingere a razelor UV, sporindu-i, astfel, rezistența în timp.

ADVERTISING

De asemenea, stratul de ceară folosit deasupra lemnului ars îl protejează de schimbările și intemperiile climatice, facandu-l potrivit atât pentru locuințele din oraș ori din provincie, cât și pentru cabanele de la munte ori cele de la malul mării.

2. Lemnul antichizat

Chiar dacă pare ironic, tehnicile de învechire a lemnului sunt la modă, fiind căutate pentru diverse proiecte de renovare. Există diverse procedee prin care bucățile de lemn ajung să arate antichizate, iar prima și cea mai importantă etapă este pregătirea acestuia. Deși pare o tehnică brutală, pregătirea lemnului prin zgâriere, lovire, periere și tocire va da aspectul mult dorit, făcând totul să arate mai autentic.

ADVERTISING

Una dintre tehnicile de bază în procesul de antichizare este patinarea. Datorită acestei substanțe cu care se colorează lemnul, nuanțele care dau impresia de învechit, de material care a trecut prin multe veacuri, ies la iveală și bucură privitorii.

Frumusețea lemnului poate fi admirată în ziua de azi nu numai în natură, ci și în casele oamenilor. Stilurile diverse de prelucrare a lui și oamenii pasionați care și-au început afacerile făcând asta aduc, astăzi, lemnul în viețile clienților cu deosebit de multa grijă și afecțiune față de acesta. Oricât de mulți competitori ar avea, lemnul a fost și va rămâne cel mai versatil material de construcție și de finisare ori înfrumusețare a locuințelor.