Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă, Cultură și Istorie, Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, începând cu orele 18:00, la cea de-a IV-a Ediție a evenimentului Unirea Principatelor Române. Evenimentul face parte din Programul – Sărbători Naționale a Casei Lipatti și are ca scop promovarea valorilor, istoriei, identității naționale și personalităților culturale și istorice, care prin contribuția lor semnificativă au adus un aport important la consolidarea și îmbogățirea moștenirii noastre culturale.
Așadar, la împlinirea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să celebrăm acest important moment istoric, prima etapă în crearea statului unitar român modern, bucurâdu-vă de Expoziția “Dinu Lipatti – familia și prietenii”, pe acordurile unor înregistrări de Colecție din muzica clasică românească.
Începând cu orele 18:00, în Salonul de muzică va avea loc Proiecția filmului documentar istoric "Unirea Principatelor Române din 1859", o producție TVR, realizată de Radu Găină.
Seara va continua de la orele 19:00, cu Recitalul Extraordinar de muzică clasică românească susținut de tinerii artiști: violoncelista Izabela Ghergu, violonistul Mircea Dumitrescu și pianistul Gabriel Gîțan. În programul celor trei tineri muzicieni au fost incluse piese de mare virtuozitate și frumusețe compuse de George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Grigoraș Dinicu și Constantin Dumitrescu.
Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.
Violoncelista Izabela Ghergu (n.1998) este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu, iar în prezent este studentă în anul I de master.
De-a lungul anilor, acesta participă la numeroase concursuri naționale si internaționale, cele mai importante premii obținute fiind: Marele Premiu la Concursul Național “Alexandru Moroșanu’’ (2014); Marele Premiu la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți “Eugen Coca" din Chișinău (2015); Marele Premiu la Concursul Național “Paul Constantinescu“ (2016); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală (2008-2016); Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare "Eduard Caudella" (2020).
A concertat alături de Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Camerata Regală, Orchestra Fundației Regale Margareta a României, Orchestra KamerArt și Orchestra Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti“. Izabela Ghergu este membră a Orchestrei Române de Tineret, a ansamblului Violoncellissimo și bursieră a Fundației Regale Margareta a României.
Violonistul Mircea Dumitrescu a fost student la Hochschule für Musik Saar din Saarbrücken, Germania, la clasa maestrului David Grimal. Până acum a acumulat 60 de premii întâi, dintre care 20 internaționale. A participat la diferite festivaluri, concerte și recitaluri atât în țară, cât și în străinătate. In anul 2017 a avut onoarea să fie membru al Orchestrei LES DISSONANCES. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani alături de străbunicul său patern. În anul 2008 a început studiul viorii la clasa doamnei profesoare Olivia Papa la Liceul de Muzică „George Enescu”. În perioada liceului și facultății a fost susținut de numeroase fundații fiind bursier al Fundației Princepesa Margareta a României, Fundația Dan Voiculescu și Fundația Ciprian Marica.
Pianistul Gabriel Gîțan (n. 1996) a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București. Pe parcursul anilor de studenție a participat și obținut premii la numeroase concursuri. A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Printre cele mai importante realizări ale sale sunt Concertele camerale de la Ateneul Român și Sala Radio (2016-2022), Recitalurile de pian susținute la ICR Londra și Paris (2017-2019), și faptul că este pianist acompaniator oficial al Concursului Enescu și a participat, în aceeași calitate, la Festivalul Enescu 2021.
Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților
Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea la prețurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online. Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.