Astăzi se împlinește un an de la lansarea digitală a muzicii din filmul România neîmblânzită, prilej pentru echipa acestuia să facă un prim bilanț de etapă. Deși a atras atenția încă din momentul apariției filmului, în 2018, coloana sonoră a documentarului a fost publicată autonom, ca un produs separat, abia în toamna anului trecut, albumul fiind lansat atunci pe cele mai mari platforme de profil din lume: Spotify, Amazon, Apple.
Înregistrate cu Orchestra Națională B.B.C a Țării Galilor, cele 35 de piese de pe album sunt creația originală a artistei Nainita Desai. Când a intrat în echipa României neîmblânzite, londoneza cu origini indiene trăia deja un moment fast al carierei. Producții pentru care scrisese coloana sonoră fuseseră difuzate de B.B.C., Discovery Channel, Netflix, H.B.O., National Geographic, iar în 2016 muziciana fusese declarată „Descoperirea anului“ de către B.A.F.T.A. (British Academy of Film and Television Arts).
Odată cu România neîmblânzită, acest parcurs ascendent nu a primit decât confirmări. În februarie 2019, Desai a fost invitată să conferențieze, în cadrul unui seminar organizat la Kiev, despre contribuția sa la documentarul românesc.
În iunie 2019, porțiuni din coloana sonoră au fost interpretate pe scenă la Londra, cu ocazia unui eveniment dedicat femeilor din industria muzicală (ComposHER). În iulie 2019, România neîmblânzită a câștigat, la festivalul german NaturVision, premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.
În octombrie 2019, a fost pus pe piață albumul de sine stătător aniversat astăzi. În februarie 2020, Asociația Internațională a Criticilor de Muzică de Film a încoronat-o pe Desai cu titlul de „Revelația anului“. Iar, în martie 2020, un portal educațional înființat de B.B.C. a publicat un videoclip în care artista vorbește despre meseria de compozitor și despre cum arată lucrul la un proiect ca România neîmblânzită.
Născută la Londra — amintește echipa de producție a documentarului —, Desai a luat lecții de pian, chitară, vioară, tobă indiană și sitar. A făcut studii de matematică, după care a urmat National Film & Television School. La începuturile carierei, a lucrat ca sound designer pentru regizori legendari precum Bernardo Bertolucci (Little Buddha), Werner Herzog (Lessons of Darkness), Anthony Hopkins (August) și Iain Softley (Backbeat și Hackers). Ca inginer de sunet, a colaborat cu mari nume din industria muzicală, de la Tori Amos, Billy Cobham și Peter Gabriel până la Daniel Lanois, Jane Siberry, Nigel Kennedy, Sinéad O’Connor și Ravi Shankar.
De-a lungul anilor, Desai a scris melodii pentru zeci de filme (mai ales, documentare), unele dintre pelicule căpătând premii sau nominalizări la Oscar, Cannes, B.A.F.T.A. și Emmy. Tot ei îi aparține piesa cu care B.B.C. a deschis transmisiunea nunții dintre principele Harry și actrița Meghan Markle.
Atrasă de genuri muzicale variate, artista este în largul ei și când colaborează cu orchestre (de exemplu, London Contemporary Orchestra), și când compune melodii cu influențe etnice, folosindu-se de colecția sa de instrumente pitorești, adunate din toată lumea. Este, de asemenea, deschisă către muzica creată cu ajutorul calculatorului, la care a apelat și în România neîmblânzită.
Demers al companiei Auchan, România neîmblânzită este un film documentar despre flora și fauna din Munții Carpați și Delta Dunării. Versiunea în limba română a lungmetrajului este narată de Victor Rebengiuc, în vreme ce versiunea internațională beneficiază de vocea actorului britanic Mark Strong.
Filmul despre familia care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, în premieră națională la TIFF