Turneul internațional Carmen Sylva - 180 ajunge la Roentgen Museum din Neuwied

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
image description
image description

Cu ocazia aniversării a 180 de ani de la nașterea M. S. Regina Elisabeta a României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Roentgen Museum din Neuwied și Centrul de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de Wied, organizează cel de-al patrulea concert al turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180”. 

Duminică, 8 octombrie 2023, ora 17:00, la Roentgen Museum din Neuwied (Raiffeisenplatz 1A), va avea loc cel de-al patrulea concert al turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180”, concert ce va fi susținut de Rodica Vică – soprană (Austria/România), Adela Liculescu – pian (Austria/România) și Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare (Germania/România). Programul concertului va prezenta piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.  

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail:  roentgenmuseum@kreis-neuwied.de 

Turneul internațional este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ADVERTISING

Mai multe informații despre turneului internațional CARMEN SYLVA - 180 pot fi găsite pe site-ul www.carmensylva.musicarte.ro.

Despre turneu: 

Anul 2023 stă sub semnul aniversării a 180 de ani de la nașterea poetei Carmen Sylva – Regina Elisabeta a României. Astfel, cu această ocazie muzicieni și oameni de cultură s-au reunit în acest proiect pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a României: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Silvia Irina Zimmermann – scriitoare cu numeroase biografii despre Carmen Sylva (Germania/România), Maria Bîldea – harpă (România - Grecia), Adela Liculescu – pian (Austria/România) și Mara Dobresco – pian (Franța/România). Proiectul realizează o panoplie literar-componistică extraordinară, pe o întindere geografică europeană ce cuprinde țările: România, Ungaria, Austria, Franța, Germania și Italia, această panoplie fiind dată de localizarea compozitorilor numeroși care au ales să compună muzică pe versurile poetei Carmen Sylva. Prin cercetarea intensă și relevantă în domeniu, proiectul se plasează în avangarda proiectelor de cercetare muzicală ale sopranei Rodica Vica construind, prin cercetarea sa din cadrul Bibliotecii Naționale austriece de la Viena și din cadrul Muzeului Național „George Enescu” din București, un fir cronologic al lucrărilor scrise de către Carmen Sylva și puse pe muzică de către compozitorii interpretați în cadrul celor 5 concerte. Turneul internațional CARMEN SYLVA - 180 pornește din Sinaia, în Salonul de Muzică al Castelului Peleș, trece prin București, în elegantele spații ale Muzeului Colecțiilor de Artă,  face o oprire la Viena – într-unul dintre elegantele saloane de muzică ale Vechii Primării, continuă la Roentgen Museum din Neuwied – locul nașterii Reginei Elisabeta a României și se încheie la Veneția – romanticul oraș în care Regina s-a aflat în exil. Aceste locații nu au fost alese întâmplător ci sunt locurile în care Regina Elisabeta a României s-a născut, a trăit, a călătorit sau s-a aflat în exil. 

ADVERTISING

Despre artiști:

RODICA VICĂ este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România cât și din străinătate fiind considerată una dintre cele mai interesante voci ale generației sale. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în 2010, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, etc. Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzicabarocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi, ș.a. Activitatea artistică actuală a sopranei Rodica Vică include premiera mondială a oratoriului Strigoii de George Enescu alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin sub conducerea muzicală a lui Gabriel Bebeșelea, Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók- Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice, Gloria de Antonio Vivaldi alături de Accademia Bizantina condusă de Ottavio Dantone în deschiderea Festivalului Baroc Varazdin, La Lumiere Comique la Festivalul de Muzică Veche de la Budapesta și BaRockIN’ Transylvania cu orchestra Musica Ricercata, Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea dirijorală a lui Cristian Măcelaru la Ateneul Român, Poemes pour mi de Olivier Messiaen alături de Filarmonica Transilvania sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, concert în cadrul Lunii Oedip la Londra, serată inclusă în evenimentele premergătoare premierei operei enesciene la Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, angajamentele recente și viitoare includ debutul în Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi, un turneu internațional inovator JAZZT Vivaldi, participarea deosebită la Festivalul internațional George Enescu, turneul internațional cameral menit să celebreze genialitatea compozitorilor români “Romanian Music Journey”, participarea deosebită în opera barocă “Indiile galante” în regia lui Andrei Șerban, lansarea producției “only ONE Diva allowed” în cadrul festivalului Kultursommer Wien ș.a. Discografia Rodicăi Vică include două CD-uri, primul produs de casa de discuri Capriccio cu înregistrarea absolută a oratoriului Strigoii de George Enescu (The Ghosts) și al doilea, Stars in the Sky lansat la sfârșitul anului 2018 la Musikverein Vienna – un proiect multicultural și unic care cuprinde o colecție de cântece de leagăn din întreaga lume, alături de celebra țiteristă Barbara Laister- Ebner, solista Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. Mai multe informații despre activitatea sopranei Rodica Vica pot fi găsite pe www.rodicavica.com 

ADVERTISING

ADELA LICULESCU – a început studiul pianului la vârsta de patru ani și la opt ani debuta deja la Filarmonica Gasteig din München. Între timp, Adela Liculescu a devenit cunoscută ca una dintre cele mai active pianiste ale generației sale, atât în domeniul solistic, cât și în cel al muzicii de cameră. Adela Liculescu a câștigat premii de top la numeroase concursuri internaționale de prestigiu: Concursul Internațional George Enescu de la București 2021 (II), Prix du Piano Berna 2018 (I și premiul publicului), Concursul Internațional Brahms de la Pörtschach 2017 (I și premiul publicului), Concursul Internațional Brahms de la Detmold 2017 (I) și Concursul Bösendorfer de la Viena 2015 (I). De-a lungul timpului i-au fost acordate mai multe distincții, printre care și Premiul „Celebrându-l pe Beethoven” la Gala Premiilor Radio România Cultural 2020 (în cadrul jubileului de 250 de ani al compozitorului) și Premiul „Studentul Anului în categoria Arte” la Gala Ligii Studenților Români în Străinătate, desfășurată la Palatul Parlamentului din București în 2016. În calitate de solistă, a cântat concerte cu orchestra în săli precum Filarmonica din Berlin, Filarmonica din St. Petersburg, Teatrul Palatului Schönbrunn din Viena sau la Ateneul Român din București.

A susținut recitaluri solistice în locații precum Viena (Musikverein, Konzerthaus, MuTh – Sala de concert a Wiener Sängerknaben), München (Filarmonica Gasteig), Londra (Saint Martin-in-the-Fields), București (Ateneul Român și Sala Radio), precum și în numeroase alte săli de concert din Europa, America și Asia. În anul 2018 a susținut un turneu de recitaluri și masterclassuri în China în calitate de artist oficial Bösendorfer. Printre orchestrele cu care a colaborat amintim Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Filarmonică de Cameră din St. Petersburg, Orchestra de Cameră din Viena, Alma Mahler Philharmonie Viena, Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Orchestra de Cameră Radio București, Camerata Regală, Dogma Chamber Orchestra Germania, iar printre dirijorii cu care a concertat se numără presonalități muzicale precum John Axelrod, Sascha Goetzel, Stefan Vladar, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Mykola Diadiura, Tiberiu Soare, Rafael Haeger etc. Adela este foarte activă în domeniul muzicii de cameră. Este pianista cvintetului Philharmonic Five, cu membri ai Filarmonicii din Viena. Cu acest ansamblu cameral are o serie de trei concerte pe stagiune la Konzerthaus Viena. De asemenea, a cântat cu acest ansamblu un concert în deschiderea Festivalului de la Salzburg 2021 și a apărut cu o lucrare camerală în Filmul din cadrul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena 2023. De asemenea, Adela a apărut ca artist invitat cu diferite ansambluri camerale în cadrul a numeroase festivaluri de renume, precum Lockenhaus Kammermusikfest Austria, Villa Musica Festival / Schloss Engers Germania, Carintischer Sommer Austria, Arizona Chamber Music Festival S.U.A, Aurora Festival Suedia etc. În anul 2023, a susținut împreună cu violonistul Alexandru Tomescu 17 concerte în România în cadrul turneului Stradivarius. Adela a absolvit cu distincție studiile de pian și muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și a avut parte de o pregătire profesională suplimentară în domeniul compoziției, teoriei muzicale și dirijatului în cadrul aceleiași universități. La momentul actual este studentă la doctorat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz. Mentorii principali în parcursul ei artistic sunt Milana Chernyavska, Avedis Kouyomdjian, Martin Hughes, Stefan Mendl, Johannes Marian, Mihai Ungureanu, Walter Krafft, Csíky Boldizsàr și Mariana Ilie. Adela Liculescu a fost bursieră a Fundației Thyll-Dürr din Elveția, Tokyo Foundation, a Soctietății Beethoven din Viena și a Academiei de Muzică din Liechtenstein. Din anul 2018 este artist oficial Bösendorfer.Mai multe detalii despre activitatea pianistei Adela Liculescu pot fi găsite pe www.adelaliculescu.com

SILVIA IRINA ZIMMERMANN a studiat la universităţile din Sibiu şi Marburg filologie germană, engleză, istoria artei şi sociologie şi este doctor în literatură germană a Universităţii din Marburg cu o teză de doctorat despre opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva). În anul 2012 a iniţiat înfiinţarea Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, pe care îl conduce onorific, şi este editoare a colecţiei Centrului de Cercetare Carmen Sylva (11 volume publicate până în 2022). În anul 2013 a primit dinstincţia Casei Regale a României: „Medalia Regele Mihai I., pentru Loialitate”. A publicat numeroase volume în limba germană, engleză şi română despre Carmen Sylva şi vremea Vechiului Regat, printre care monografii în germană şi română despre literatura şi viaţa reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva), volume ştiinţifice coordonate şi cu traduceri de articole de specialitate din română în germană despre perioada Vechiului Regat, ediţia germană completă critică-ştiinţifică a corespondenţei perechii regale Carol I şi Elisabeta, ediţia germană completă, critică-ştiinţifică, a corespondenţei Regelui Carol I cu tatăl său, principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1885), ediţii antologice de texte literare cu bibliografie critică (în engleză şi română) din opera reginelor scriitoare ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria. Este autoarea volumelor în limba română: Regina poetă Carmen Sylva: Literatura în serviciul Coroanei (ed. All, 2013), Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta (ed. Curtea Veche, 2014), Reginele scriitoare ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria (ed. Corint, 2021). A îngrijit edițiile româneşti din opera lui Carmen Sylva: Poveştile Peleşului (ed. Corint 2016, ediţia a II-a adăugită, 2018), Domnul Pulcinel (ed. Vremea, 2017), De prin veacuri. Povestiri istorice şi legende populare (ed. Humanitas, 2018), Cuvinte sufleteşti (cu ilustraţii de S.I. Zimmermann, ed. Humanitas, 2022). Este traducătoare şi editoare a volumelor de corespondenţă: „Cu iubire tandră, Elisabeta”. „Mereu al tău credincios, Carol”. Corespondenţa perechii regale (împreună cu Romaniţa Costantinescu, ed. Humanitas, 2 volume, 2020–2021), Tată iubit şi cel mai credincios prieten. Corespondenţa Regelui Carol I cu tatăl său (cu ilustraţii de S.I. Zimmermann, ed. Corint, 2023). Mai multe detalii despre activiatea istoricului literar, traducătoarei și ilustratoarei Silvia Irina Zimmermann pot fi găsite pe www.sizimmermann.de.

Organizator: Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

Proiect co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național

În parteneriat cu: Muzeul Național Peleș - Sinaia, Centrul Cultural „Carmen Sylva” din Sinaia și Primăria Sinaia, Muzeul Național George Enescu din București, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă din București, Societatea Austro-Română din Viena, Institutul Cultural Român din Viena, Ambasada României în Austria și Amtshaus Hietzing – Viena, Roentgen Museum din Neuwied și Centrul de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de Wied, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Asociația Italo-Germană din Veneția

Parteneri Media Naționali: TVR Cultural, Trinitas TV, Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Radio Trinitas, Radio Clasic, AGERPRES, spotmedia, Zile și Nopți, Fest.ro, Revista Leviathan și Connect Arts

Parteneri Media București și Sinaia: Revista Femeia, Revista Tango – Marea Dragoste, SensoTV, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, LiterNet.ro, BookHub, Verbs describe us, Literomania, Jurnalul Bucureștiului, Iqads, Catchy, InOras.ro, AgentiadeCarte.ro, PRwave, Onlinegallery.ro, Bucharest Cultural Events, Ediția de Dimineață, Jurnalul de Afaceri, Bucureștii vechi și noi, 4arte.ro, Bună dimineața București, Semne Bune, Republika Kritica, Urban.ro, Autentici.info, București City News, România Pozitivă, Jurnal de București, iTour, Femei în tendințe, Bună Ziua Iași și Ceașca de Cultură