Jocurile de societate există de sute de ani și mult timp concurența lor consta doar în jocul de cărți, de table sau de șah. Chiar dacă la început nu erau disponibile oricui, creșterea nivelului de trai și a nivelului de alfabetizare la începutul secolului al XX-lea le-a făcut foarte populare. Epoca de aur a jocurilor de societate a fost perioada cuprinsă între cel de-al II-lea război mondial și începutul secolului actual. Apariția jocurilor video și a internetului a dus la scăderea interesului față de jocurile de societate, dar în ultimii ani piața a cunoscut un nou avânt. Tinerii descoperă o nouă sursă de distracție, iar cei mai în vârstă se întorc la jocurile copilăriei. Unul dintre cele mai de succes jocuri de societate este Catan. Deși are aproape 30 de ani vechime, atrage încă noi fani. Este un joc distractiv și merită să afli curiozități despre el.
Există mai multe versiuni ale jocului
Producătorii au creat diferite variante ale jocului Catan, pentru fiecare segment de public. Diferențele între jucători țin atât de cultura din care provin, cât și de preferințele tematice. De exemplu, există Star Trek Catan, variantă creată pentru fanii serialului și al genului SF. Star Trek Catan a apărut în 2012 și folosește aceleași componente. Regulile sunt puțin diferite, iar lumea și personajele corespund celor din serial.
O altă variantă este inspirată din popularul serial Games of Thrones. Jocul presupune strângerea de resurse și construirea de așezări, dar și apărarea Zidului. Jocul a fost lansat în 2017 în engleză, germană, japoneză, portugheză, rusă și alte limbi. În total, există 80 de versiuni ale jocului și, dacă le includem și pe cele electronice, chiar mai multe.
Inventatorul jocului este un tehnician dentar
Klaus Teuber lucra ca tehnician dentar în anii ‘80. Pasionat de jocurile de societate, tehnicianul din Darmstadt inventa în timpul liber noi jocuri. El a inventat Catan în anii ‘90. Klaus nu a lucrat singur la dezvoltarea jocului. L-a ajutat familia sa, formată din soție și cei doi copii. În 1995 compania Franckh-Kosmos Verlag a acceptat jocul și la publicat sub numele Coloniștii din Catan. În 2015 jocul a fost redenumit Catan, pentru că toți jucătorii se refereau la el astfel. A primit atunci și o nouă înfățișare. Vechea variantă a devenit clasică și, astfel, a intrat în zona de interes a colecționarilor.
Regulile sunt însă aceleași: 3 sau 4 jucători construiesc așezări, schimbă resurse și câștigă bani. Fiecare joc este diferit, pentru că piesele care formează suprafața de joc se combină aleatoriu.
S-au vândut 18 milioane de jocuri Catan
Catan este unul dintre cele mai populare jocuri și încă se vinde foarte bine. S-au vândut 18 milioane de copii până acum și este în topul marilor magazine online. Doar Life și Monopoly îl depășesc. În SUA jocul a fost lansat în 1996 și a devenit repede un succes. Pe lângă joc, s-au vândut până acum peste 700000 de produse asociate. Catan este primul joc german care se vinde în afara Europei și a câștigat premii în toată lumea.
Există un film și o carte inspirată de joc
Rebecca Gablé, o autoare germană, a scris un roman inspirat de joc, cu acțiunea plasată în epoca vikingilor. Publicat în 2003, se vinde încă bine, în multe țări. Un scurt film, Lordul din Catan, a apărut în 2014. Actorii principali joacă un cuplu care este absorbit de o partidă intensă de Catan.
Campionatul Mondial de Catan se desfășoară la fiecare 2 ani
Campionatul Mondial de Catan s-a ținut inițial în SUA, anual, din 2002 până în 2008. Din 2008 se organizează la fiecare 2 ani, în Germania sau SUA. Există și un campionat național american, la care participă mii de jucători.
Catan este o adevărată senzație a jocurilor de societate. Pe măsură ce afli mai multe lucruri despre el, îl îndrăgești și mai mult.