Tipuri de cafea boabe: Care sunt diferențele?

Tipuri de cafea boabe: Care sunt diferențele?

În acest moment, oriunde în lume, cineva savurează o ceașcă de cafea. Această băutură este extrem de apreciată pentru aroma sa și pentru boostul de energie pe care îl aduce. Un lucru pe care puţine persoane îl cunosc este faptul că există mai multe tipuri de boabe de cafea care oferă un gust și o aromă distinctivă băuturii. Tocmai de aceea, este important să cunoști care sunt aceste tipuri de boabe de cafea și care sunt diferențele dintre acestea. În acest fel, vei putea alege cafeaua de care să te bucuri în fiecare dimineață având toate informațiile necesare.

Cafea Arabica

Sortimentul de cafea Arabica este extrem de popular pentru aroma și gustul său intens, fiind mult mai apreciată decât cafeaua Robusta care este mai amară. Arabica este produsă industrializat în Brazilia, această țară ocupând un loc fruntaș în topul țărilor producătoare. 

ADVERTISING

Cafeaua Arabica este cultivată numai la altitudini cuprinse între 800 m și 2000 m, fiind alese doar soluri bogate în acizi și minerale care contribuie la formarea aromelor intense. Arborele de cafea Arabica înflorește la finalul fiecărui sezon ploios, iar “cireșele” de cafea au nevoie de aproximativ nouă luni pentru a se coace.

Pe lângă Brazilia, cafeaua Arabica este cultivată și în alte regiuni, având peste 200 de specii diferite, printre care Bourbon, Typica, Java, Cattura și Columbiana. 

Cafea Robusta

Această cafea este mult mai intensă și mai bogată în cofeină, dar nu este la fel de aromată precum cafeaua Arabica. Aceasta este cultivată în Africa și Asia, la altitudini mult mai joase, între 0 și 800 m. Bobul cafelei Robusta este mai mic decât cel al cafelei Arabica, așa că poate fi ușor de recunoscut. În general, cafeaua Robusta se consumă amestecată cu sortimentul de cafea Arabica, mai ales pentru metoda espresso. 

ADVERTISING

Cafeaua Liberica

Originară din Africa de Vest și Centrală, cafeaua Liberica este produsă acum și în Indonezia, Filipine, Seychelles, America Centrală, Columbia, Brazilia și Venezuela. Cafeaua Liberica este asemănătoare cu Robusta, însă, este produsă într-o cantitate redusă la nivel global, așa că întotdeauna costurile pentru boabele Liberica sunt mult mai ridicate. De asemenea, Liberica are un conținut de cofeină mai ridicat decât Arabica, dar mai scăzut decât Robusta. Arborele de cafea Liberica poate ajunge până la o înălțime de 20 m și este renumit pentru cele mai mari boabe.

Cafeaua Sfânta Elena

Dacă te afli în căutarea unei cafele aromate, atunci sortimentul Sfânta Elena este alegerea ideală. Acest soi cu note intense florale și citrice, cu aromă de caramel, este cultivat pe soluri vulcanice, într-una dintre cele mai nepoluate zone din lume – insula Sfânta Elena. Această cafea superioară, considerată a fi preferata lui Napoleon, reprezintă un buchet consistent de arome plăcute, cu note imperiale.

ADVERTISING

Cafeaua Black Ivory

Cea mai scumpă cafea din lume este Black Ivory, servită de obicei doar în hotelurile Antara din Maldive din cauza prețului ei care ajunge la 845 de euro per kilogram. Acest sortiment este produs într-un mod cu totul special, fiind obținut din boabele de cafea înghițite, digerate și eliminate pe cale naturală de elefanți. Elefanții care produc acest tip de cafea sunt crescuți în rezervații naturale în Thailanda și sunt hrăniți cu boabe de cafea crude. În timpul procesului de digestie, enzimele din stomac descompun proteinele din boabe, iar astfel cafeaua devine mult mai rafinată, și mai puțin amară. În plus, în urma acestui proces, cafeaua capătă o aromă de nuci și măceșe și un gust special.

Cafeaua Maragogype

Tot un soi de cafea superioară, Maragogype se obține prin încrucișarea sortimentelor de Arabica și Robusta. Această cafea este originară din Brazilia și se cultivă în America Centrală. Sortimentul Maragogype este o cafea cu o aciditate echilibrată, cu note florale, de alune și cacao.

Cafeaua Kopi Luwak

Alt soi de cafea cu totul special, fiind cultivat într-un mod aparte. După ce boabele de cafea sunt culese, acestea sunt ingerate de pisica indoneziană, cunoscută sub numele de civetă de palmier, care le elimină apoi prin fecale. Acest animal alege şi mănâncă doar cele mai bune boabe de cafea, iar în timpul digestiei, enzimele din stomac reduc gustul amărui al cafelei.

Așadar, în întreaga lume, există multe specii de cafea, unele produse în cele în mai neobișnuite moduri și preparate prin diverse metode, adaptate fiecărei culturi. Tu ce fel de cafea preferi? Una intensă sau una aromată?