Livingul este una din cele mai ofertante încăperi pe care le poți amenaja și decora în locuința ta. Pentru a obține o locuință amenajată și decorată estetic este important să repartizezi în mod echilibrat raportul dintre volume, proporții și culori, pentru un tot unitar cât mai armonios.
Dacă îți dorești un living nou, cu accente moderne, nici nu ai nevoie de foarte multe piese de mobilier sau decorațiuni, deoarece un interior de acest tip pune accent pe funcționalitate și armonie. Aici contează felul în care alegi și dispui mobilierul și decorațiunile, pentru a crea spațiul echilibrat și armonios pe care îl dorești.
Mai mult, livingul fiind un spațiu comun, folosit de toți membrii familiei, contează să creezi aici un loc primitor, unde fiecare să se regăsească, iar obiectele și decorațiunile care îl compun să se îmbine în mod echilibrat din punct de vedere stilistic, dar și funcțional.
Iată câteva sugestii care te vor ajuta să-ți decorezi cu mult bun gust livingul.
Tip de amenajare: Delimitează zone distincte în încăpere
Pentru ca într-o încăpere din locuință să existe spații funcționale, dar și amenajate estetic, ține cont de principalele activități care se desfășoară aici. Astfel, vei putea să creezi cu ușurință diferite zone de interes, pe care să le delimitezi fie cu ajutorul unor covoare, fie de exemplu cu a unor corpuri de iluminat amplasate special aici.
Poate că dorești, de exemplu, ca în living să existe o zonă separată de servire a mesei, pe lângă cea de socializare formată din fotolii și canapea. Mai mult, dacă lucrezi remote, ai nevoie și de un mic spațiu unde să-ți amplasezi un birou, pentru activitatea principală din timpul zilei.
Ține cont de aceste spații cu funcții distincte, pe care este bine să le definești în mod clar înainte de a începe o amenajare. Este recomandat să ai în living zone cu rol bine definit, unde să iei masa sau unde să nu fii deranjat când lucrezi, de exemplu, la birou.
Sugestie de amenajare: creează spații fluide
O sugestie de efect pentru a te bucura de un living cât mai primitor este să configurezi mobilierul astfel încât spațiul să fie cât mai fluid și mai ușor de traversat. Pentru aceasta încearcă să lași culoare de trecere, fie printr-o laterală fie chiar prin centrul camerei. Acest aranjament al mobilierului, sau chiar înlocuirea unor piese cu altele cu forme mai simple, va conferi încăperii un aspect nou, mai modern și mai fresh.
Dacă te bucuri de un spațiu generos, plasează canapeaua cu fotolii în dreptul peretelui mai lung, la o anumită distanță față de acesta. Dacă în schimb spațiul este mai mic, de formă pătrată sau dreptunghiulară, plasează unul sau două fotolii living într-un colț, perpendicular pe diagonala camerei, și vei câștiga mai mult spațiu util.
Alege în mod inspirat decorațiunile
Gândește livingul ca pe un spațiu prietenos, care îi invită la o stare de bine pe toți cei din jur. Păstrează obiectele de mobilier strict necesare, și adaugă acestora elemente decorative. Nu este nevoie de foarte multe obiecte decorative, ca să nu încarci atmosfera, ci doar de piese alese atent, în armonie cu restul ambientului, pentru a crea un vibe prietenos și a înveseli atmosfera.
Alege obiectele decorative în funcție de gusturile și preferințele tale, pentru a obține decorul rafinat și plin de gust pe care îl dorești. Ai grijă însă ca întregul ansamblu să păstreze o notă fresh, modernă și prietenoasă.
Combină culorile în mod echilibrat
Pentru a obține armonie din punct de vedere stilistic, este important să combini în mod echilibrat culorile ce compun gama cromatică dintr-o încăpere. Pentru aceasta este bine să folosești culori complementare, din aceeași gamă cromatică.
De exemplu, poți merge pe gama de culori natur, în care să combini tonuri de pământ din zona crem, beige, maro, cărămiziu, verde natur. Pe aceasta o poți înveseli însă cu un fotoliu chic, într-o nuanță vibrantă de galben ori de verde viu, organic.
Dacă îți dorești însă din start un mix eclectic și interesant, folosește tonuri de alb, gri deschis sau gri petrol în combinație cu un verde viu, albastru tonic ori ciclam. Acestea se vor combina armonios dacă folosești culorile vii ca accente de culoare, și păstrezi un raport echilibrat între restul nuanțelor ce compun ambientul respectiv.
Plasează o oglindă sau o operă de artă modernă pe perete
Anumite obiecte și piese decorative pot aduce multă căldură în interiorul unei locuințe, sau îi pot conferi tenta modernă și primitoare pe care o dorești. De exemplu, un canvas ori tablou contemporan, sau o oglindă uriașă cu ramă specială, plasate pe un perete unde pot să iasă foarte bine în evidență, vor crea cadrul primitor pe care îl cauți la un living modern.
Completează și cu alte elemente sau accesorii de mai mici dimensiuni, de exemplu cu perne decorative în culori variate, amplasate pe canapea sau fotolii. Acestea aduc cu siguranță o notă suplimentară de căldură și prospețime livingului.
Nu te teme să încerci diferite stiluri de noi amplasamente ale mobilierului sau accesoriilor, pentru a obține un living plin de personalitate! Vei vedea că sunt schimbări făcute cu eforturi minime, dar cu efect maxim!