„The Beauty Project”, de Flavia Lupu, din 23 noiembrie, la Art Safari

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Flavia_Lupu_SM_1x1

Artista Flavia Lupu se întoarce la Art Safari din 23 noiembrie până pe 15 decembrie, pentru a treia oară, cu 10 testimoniale despre frumusețe și inteligență, cu 10 femei care vorbesc despre asta și un talk. 

În centrul discursului este percepția despre frumusețe feminină, care se găsește, la nivel de percepție publică, într-o opoziție discursivă cu ideea de inteligență. Mai precis, este chestionat, într-o manieră personală, un concept estetic esențial: frumusețea ca atribut esențial al elementelor care ne înconjoară.

ADVERTISING

Artista interoghează, într-o manieră ironică: „UN SCAUN ESTE MAI BUN PENTRU CĂ ESTE MAI FRUMOS?”, care ascunde, de fapt, o alta: „O FEMEIE ESTE MAI BUNĂ PENTRU CĂ ESTE FRUMOASĂ?”.

Această chestionare generează, în subtext, alte interogații „subversive”: „Femeile frumoase pot fi și inteligente?” sau „Este nevoie ca femeile frumoase să fie inteligente?”,  „La ce folosește frumusețea? Are o valoare pur decorativă pentru o ființă umană?”, „În ce măsură frumusețea obiectualizează femeia și îi sporește sau atribuie un rolul decorativ?”, „Are legătură frumusețea cu fericirea?”

ADVERTISING

Evenimentul găzduit de Art Safari, din 23 noiembrie, pune în discuție rolul și locul frumuseții în societatea contemporană și interoghează gândirea stereotipă și prejudecățile, printr-o instalație video, cu 10 canale, dublată de proiecție video, la care se adaugă un talk, începând cu 19.30. La acest talk vor participa o parte din cele 10 femei remarcabile care s-au alăturat proiectului - Roxana Dumitrache / Oana Dragnea / Ștefana Samfira / Chris Simion / Elida Toma / Bianca Păduraru / Ligia Verkin Keșișian / Alexandra  Zaiț / Laura Gruia / Andreea Chirițescu.

ADVERTISING

Discuția va fi moderată de Daniel Nica -  doctor în filosofie, bursier Oxford, autor al volumelor Etică fără principii? Generalism şi particularism în filosofia morală contemporană, (2013); Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericire, (2015); Eu? Autenticitatea și limitele sale morale, o incursiune pasionantă în filosofia autenticității (2023).

Instalația se va găsi la etajul 1, ca preambul la „Femeile Pictore și Sculptore” și se va vedea  și „ca o prefață” contemporană la aceasta – în contextul înflăcăratei dezbateri despre terminologie pe care a generat-o și va putea fi vizitată între 23 noiembrie și 15 decembrie 2024, la Palatul Dacia-România, strada Lipscani 18-20.

Mai multe infomații: https://facebook.com/events/s/the-beauty-project-by-flavia-l/1198122714619957/