Kuweit a interzis în cinematografele sale filmul de succes „Barbie”, pe motiv că acesta „ofensează morala publică”, au anunţat joi autorităţile din acest stat petrolier extrem de conservator din Golf.
Mai multe producţii americane importante în care apar persoane homosexuale sau transsexuale au fost prost primite în Orientul Mijlociu în ultimele luni, informează AFP.
„Difuzarea filmelor Barbie şi Talk To Me a fost interzisă”, a declarat Lafi Subaïei, preşedintele comisiei de cenzură cinematografică, pentru agenţia oficială de presă Kuna.
Acest organism doreşte să „interzică tot ceea ce aduce atingere moralei publice, ordinii publice şi tradiţiilor, prin introducerea de idei străine în societate”.
Înainte de a lua decizia, autorităţile au cerut „eliminarea anumitor scene obscene care încurajează comportamente inacceptabile”, a precizat el, fără a da detalii despre pasajele în cauză.
În timp ce „Barbie” a depăşit pragul de un miliard de dolari în box office-ul mondial, cenzura kuweitiană se va aplica la „orice film care contravine valorilor şi tradiţiilor societăţii noastre”, a declarat oficialul.
Principalul distribuitor din Kuweit a anunţat luni că „Talk to Me” a fost interzis de autorităţi. Filmul australian de groază o are ca protagonistă pe Zoé Terakes, o actriţă transsexuală care se identifică ca fiind non-binară, dar nu conţine nicio referire explicită la mişcarea LGBT+. Pe reţelele de socializare, Zoé Terakes a descris decizia ca fiind „dezumanizantă” şi „ţintită”.
„Barbie” şi „Talk to Me” sunt difuzate în prezent în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, aceste două ţări au interzis, de asemenea, filmele care conţin referinţe LGBT+. În iunie, filmul de animaţie „Spider-Man” a fost interzis din cauza unei scene în care, potrivit acestora, apărea un steag transsexual. „Barbie” încă nu este difuzat în Qatar, care nu a făcut niciun anunţ oficial pe această temă.
Ministrul libanez al Culturii a anunţat, miercuri, că a cerut interzicerea filmului „Barbie”, susţinând că acesta „promovează homosexualitatea”, pe fondul creşterii retoricii anti-LGBT în una dintre cele mai liberale ţări din Orientul Mijlociu