Spectacole de operă și balet - Madama Butterfly de Puccini, Nabucco de Verdi și Cenușăreasa de Prokofiev, în prima săptămână de mai, pe scena Operei Naționale București

Spectacole de operă și balet - Madama Butterfly de Puccini, Nabucco de Verdi și Cenușăreasa de Prokofiev, în prima săptămână de mai, pe scena Operei Naționale București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După weekend-ul 3-4 mai 2025, în care Opera Națională București marchează, în mod oficial, prin Oedipe de George Enescu, scurgerea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai mare compozitor român al tuturor timpurilor, prima scenă lirică a României continuă, în perioada 5-11 mai 2025, să își încânte auditoriul fidel cu trei capodopere absolute ale baletului clasic și operei universale. Astfel, în prima săptămână de mai, pe scena Operei Naționale București, vor putea fi admirate următoarele spectacole: Madama Butterfly de Puccini (joi, 8 mai 2025), Nabucco de Verdi (vineri-sâmbătă, 9-10 mai 2025) și Cenușăreasa de Prokofiev (duminică, 11 mai 2025).

Madama Butterfly (de Giacomo Puccini) – joi, 8 mai 2025, ora 18:30

Puțină lume mai știe astăzi că Giacomo Puccini a fost nevoit să (re)compună cinci variante diferite pentru Madama Butterfly până la a deveni una dintre cele mai iubite și mai puse în scenă opere din lume. Din cauza finalizării sale întârziate și timpului insuficient de repetiție, prima versiune (cea din 17 februarie 1904 care a avut premiera la Scala din Milano) a fost un eșec imens și, prin urmare, opera a fost rapid retrasă. Ulterior, Puccini a revizuit substanțial partitura și la următoarea reprezentație, pe 24 mai 1904, la Brescia, versiunea revizuită a fost un succes instantaneu. Opera considerată standard astăzi și cea mai frecvent interpretată – structurată în jurul mariajului nefericit, consumat, la Nagasaki, în Japonia, dintre un ofițer de marină american și o gheișă niponă – este cea de-a cincea și ultima variantă, datând din 1907. 

Nabucco (de Giuseppe Verdi) – vineri-sâmbătă, 9-10 mai 2025, ora 18:30

Nabucco_6

Cu o muzică impresionantă, coruri uriașe și arii de neuitat, Nabucco este fără doar și poate una dintre cele mai grandioase compoziții din istoria operistică a umanității. Sub denumirea originală de Nabucodonosor, opera a fost interpretată pentru prima dată la Scala din Milano la 9 martie 1842 și marele său succes a stabilit pentru totdeauna reputația de mare compozitor de operă pentru Verdi. Tema fundamentală a operei o reprezintă istoria împovărătoare a poporului evreu pe care regele babilonian Nabucodonosor al II-lea l-a atacat, învins și exilat din patria sa. Dar evenimentele istorice sunt folosite de Verdi doar ca fundal și pretext pentru o idilă romantică și un complot politic. Giuseppe Verdi, ca mare patriot trăitor într-o Italie risorgimentală, divizată politic și segmentată teritorial, s-a inspirat mai ales din scena în care evreii capturați, pe malul Eufratului, tânjesc după îndepărtata lor patrie, astfel că, într-o noapte, a scris celebrul cor – Va pensiero – al prizonierilor evrei. La scurt timp după seara premierei mondiale, acest cor s-a răspândit pe străzile italiene și a fost cântat ca un imn revoluționar. Astăzi este folosit în multe teatre de operă din întreaga lume pentru bisuri și recitaluri.

Cenușăreasa (de Serghei Prokofiev) – duminică, 11 mai 2025, ora 18:30

Cenusareasa_2

Unul dintre cele mai cunoscute balete din toate timpurile, Cenușăreasa de Prokofiev este un spectacol pentru toate vârstele, care recreează o radiografie a diferențelor sociale care evidențiază contrastul dintre bogăție și simplitate, dintre privilegiu și lupta pentru supraviețuire, oferindu-ne, în același timp, o lecție despre speranță și dreptate. Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, baletul Cenușăreasa de Prokofiev este o arhicunoscută poveste de basm și o nemuritoare lecție de iubire, care preaslăvește tuturor generațiilor de spectatori triumful binelui, puterea dragostei și speranța care poate transforma chiar și cele mai grele încercări într-un final fericit.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Rețele Electrice și PPC Romania.

Parteneri: Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Cineplex, Imperia Club, Sansha.

Partener cultural de mobilitate: Suzuki.

Parteneri media: Digi24, Antena 3, România TV, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro, Kudika, Garbo, Romania Journal, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Ziarul Puterea, Mediatrust.