Spectacol lectură ”Judecata”, adaptare după piesa The Trial of God de Elie Wiesel. Joi, 11 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat

afis-site-small

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă PREMIERA spectacolului-lectură JUDECATA, adaptare după piesa ”The Trial of God” de Elie Wiesel, dedicat comemorării zilei de 11 aprilie – Ziua eliberării prizonierilor din lagărele de concentrare  naziste.

Regia: Cătălin Bocîrnea

Scenografia: Raul Cioabă

Univers sonor: IXV

Proestetică și make up: Dana Bordea

Video making: Andreea Ștefănescu

Voce: Maia Morgenstern

Distribuție: Marius Călugărița, Nicolae Botezatu,  Mihai Prejban, Veaceslav Grosu, Mircea Drîmbăreanu, Ciprian Nicula, Mircea Dragoman, Răzvan Bratu, Ioachim Ciobanu

ADVERTISING

Intrarea va fi liberă, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0743.215.998.

Pe 11 aprilie 1945, trupele forțelor aliate au reușit eliberarea lagărului de concentrare Buchenwald, un lagăr nazist, esențial pentru industria de armament.

Unul dintre supraviețuitorii Buchenwald-ului a fost și celebrul scriitor și activist de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1986, renumit pentru memoriile sale despre experiențele petrecute în lagărele de concentrare. Piesa lui de teatru ”Procesul lui Dumnezeu” a fost ecranizată pentru televiziunea britanică de Frank Cottrell Boyce ”God on Trial” și reinterpretată, în premieră în România, de regizorul Cătălin Bocîrnea.

ADVERTISING

Elie Wiesel ne vorbește, prin intermediul personajelor lui, despre un proces fictiv în care Dumnezeu este acuzatul. Deși decorul în sine este fictiv, iar notele piesei indică faptul că ”ar trebui să fie jucată ca o farsă tragică”, el și-a bazat povestea pe evenimentele la care a fost martor direct, la Auschwitz, unde a fost încarcerat în adolescență.

Atât în ”Procesul lui Dumnezeu”, cât și în ”Cartea lui Iov” apare întrebarea: cum pot oamenii să-L înțeleagă pe Dumnezeu ca fiind drept și bun în lumina suferinței nevinovate răspândite în lume? Cu siguranță orice Dumnezeu demn de acest nume nu numai c-ar refuza să accepte o asemenea brutalitate, ci ar depune și tot efortul divin necesar pentru a opri brutalitatea și a reclădi lumea distrusă din temelii.

ADVERTISING

”Printr-o lume construită de cuvinte, echipa spectacolului ”Judecata” vă propune o călătorie prin anatomia propriilor credințe. În ,,Genealogia moralei” Nietzsche afirmă: ”moralitatea se naște în actul promisiunii” și actul de a promite creează, totodată, ordine și libertate. Când îți promit o experiență, care te-ar putea îmbogăți, tocmai am creat ceva ce nu exista înainte, am creat o obligație, a mea față de tine. Evreii numesc asta un legământ, iar legământul creat pe Muntele Sinai între Dumnezeu și Israel reprezintă baza credinței iudaice. Acel schimb reciproc de promisiuni reprezintă folosirea limbajului, a cuvintelor pentru a crea o lume, lumea legământului. În acel moment și-a avut începutul întreaga istorie a poporului evreu. Oare ce se întâmplă atunci când punem la îndoială exact acele cuvinte care ne-au construit lumea?”(Cătălin Bocîrnea, regizor)