Săptămâna Internațională a Muzicii Noi: 5 lucrări în primă audiție absolută la Sala Radio

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Cor-Academic-Radio_m_foto-Cristian-Barcan

Cea de-a 33-a ediție a SĂPTĂMÂNII INTERNAȚIONALE A MUZICII NOI (SIMN) aduce și în acest an la Sala Radio 3 concerte speciale și 5 lucrări interpretate în primă audiție absolută!

Unul dintre cele mai longevive evenimente muzicale din România, festivalul fondat în 1991 de compozitorul Ștefan Niculescu se derulează la București în perioada 19-26 mai 2024. Cel mai amplu eveniment dedicat muzicii contemporane și de avangardă, SIMN este un eveniment organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, cu sprijinul Ministerului Culturii și al partenerilor festivalului (Universitatea Națională de Muzică București, Radio România, Institutul Cervantes București, Goethe-Institut București etc.). La ediția cu numărul 33, festivalul propune trei direcții tematice: muzică nouă pentru voce/voci (arii, lieduri, coruri), spectacole în formate inedite (experiment, electroacustic, film mut și muzică live) și comemorări Mihail Andricu (50 de ani de la trecerea în neființă), Cornel Țăranu – 90 și Liviu Dănceanu – 70.

ADVERTISING

Despre ediția prezentă, compozitorul DAN DEDIU - director artistic al festivalului - declară:

Am ajuns cu festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi la vârsta hristică: 33 de ediții. Între timp, totul s-a schimbat: noi cu toții, contextul, societatea românească, muzica nouă. „Bătrâna muzică nouă” a învățat să coexiste cu „tânăra muzică nouă”. Iar festivalul le oferă microfonul amândurora.

Trei dintre ansamblurile Radio România vor evolua la Sala Radio în cadrul festivalului: Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio.

Poster-orizontal22.05.2024-SIMN

Miercuri, 22 mai 2024 (19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO dirijată de Vlad Maistorovici propune publicului patru lucrări. Veți asculta la Sala Radio: Octavian Nemescu Scară lăuntrică pentru orchestră de coarde, Vlad Maistorovici Mic tesseract armonic, hiperbolizare pentru orchestră de cameră după Kleines harmonisches Labyrinth de J.D. Heinichen (anterior BWV 591) (primă audiție în România). În primă audiție absolută, vor fi interpretate creațiile semnate de Mihai Măniceanu MDXV pentru percuție și orchestră de cameră și Livia Teodorescu-CiocăneaL’Isolement pentru două soprane și orchestră de cameră. Evenimentul se va derula cu participarea soliștilor Sorin Rotaru – percuţie, Diana Ţugui – soprană și Teodora Gheorghiu – soprană.

Poster-orizontal-23.05.2025-SIMN

Joi, 23 mai 2024 (19.00) este rândul CORULUI ACADEMIC RADIO – pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu –să urce pe scena Sălii Radio în cadrul SĂPTĂMÂNII INTERNAȚIONALE A MUZICII NOI.

ADVERTISING

Corul Academic Radio este pentru prima oară prezent de sine stătător în cadrul festivalului (la fiecare dintre edițiile anterioare, ansamblul Radio România a participat la diverse proiecte vocal-simfonice, alături de colegii din Orchestra Națională Radio). Programul serii reunește lucrări semnate de compozitori români contemporani (o parte dintre aceștia de scurt timp plecați dintre noi: C. Tăutu, C. Țăranu, F. Donceanu), un repertoriu cu o diversitate stilistică deosebită, de la piese à cappella, de factura laică sau religioasă, până la piese cu acompaniament instrumental sau cu suport sonor preînregistrat (mediu electroacustic).  O parte dintre lucrări – ca Cele 6 peceți (de Maia Ciobanu) sau Tatăl nostrum (de Dan Buciu) – vor fi cântate în primă audiție absolută. 

Poster-orizontal-24.05.2024-SIMN

Vineri, 24 mai 2024 (19.00), sub bagheta lui Cristian Mandeal, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO propune publicului un concert integral de prime audiții absolute: Mihaela VosganianBroken, George Balint – „…pentru pian și orchestră” și Călin IoachimescuSimfonia I. În ipostază solistică o veți aplauda pe pianista Adriana Toacsen.

ADVERTISING

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete.