Salvatorul Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău, marele artist român Ion Theodorescu-Sion, într-o expoziție Art Safari peste Prut. Natură statică, portrete cu țărănci și o tematică neo-românească

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Ion_Theodorescu_Sion_Chisinau_Ion_Theodorescu_Sion

Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est, anunță un nou eveniment în Republica Moldova, dedicat celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția, finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, este deschisă publicului, cu acces gratuit, în perioada 12 iulie – 15 septembrie 2024.

Prezentarea de la Chișinău aduce în prim-plan compoziții monumentale cu tematică neo-românească, portrete grandioase ale țăranilor și reprezentări ale femeilor înfățișate ca zeițe ale pădurii, precum și o diversitate de naturi statice bogate în detalii.

„Implicarea DRRM în expunerea artei plastice românești la Chișinău este unul dintre obiectivele pe care sunt onorat că le-am îndeplinit. Iar colaborarea cu Art Safari, un etalon internațional în acest domeniu, a făcut ca acest obiectiv să fie realizat la un nivel de înaltă ținută. Expoziția lucrărilor marelui pictor Ion Theodorescu-Sion este un exemplu în acest sens și vă îndemn pe toți să o vizitați”, declară Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

ADVERTISING

Unul dintre marii maeștrii ai artei românești, Sion a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca salvator al Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău. Mai mult decât o simplă prezentare a creației artistice a lui Sion, expoziția este o invitație spre explorarea realității românești din perspectiva unuia dintre maeștrii remarcabili ai artei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Ion Theodorescu-Sion, născut la Ianca, județul Brăila, se remarcă prin abordarea tematicilor și tehnicilor artistice într-un mod inovator, conectându-le cu realitatea românească a vremii sale. Cu o carieră complexă, Ion Theodorescu-Sion a studiat atât în România, cât și la Paris, experimentând o diversitate de stiluri artistice, de la impresionism la cubism.

Sion a avut și un rol important în conturarea identității naționale și promovarea valorilor românești, transpunând în artă nu doar frumusețea, ci și trăsăturile definitorii ale culturii și istoriei românești. Prin compozițiile sale monumentale și portretele țăranilor și femeilor, artistul surprinde și aspirațiile și idealurile care au marcat epoca sa. Art Safari i-a dedicat artistului o expoziție în 2023, la București.

ADVERTISING

Un pictor român îndrăgostit de Chișinău

Având o legătură strânsă cu Republica Moldova, Ion Theodorescu-Sion a fost un adevărat apărător al culturii și artei din această regiune. În 1921, când, pentru prima oară, artiștii basarabeni au fost invitaţi să participe la saloanele oficiale din București,

Ion Teodorescu-Sion a fost impresionat de lucrarea lui Alexandru Plămădeală, „Disperarea”. S-a împrietenit cu artistul și a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta să salveze Școala de Arte Frumoase din Chișinău. Folosindu-și influența de funcționar de stat, a luptat pentru drepturile și independența acestei instituții, asigurându-se că profesorii sunt plătiți corespunzător și că tinerele talente beneficiază de susținere financiară pentru a-și dezvolta potențialul artistic.

Ion Theodorescu-Sion s-a atașat definitiv de Basarabia când s-a căsătorit cu Elena Evreinov, elevă a Școlii de Arte din Chișinău.

ADVERTISING

Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Despre Muzeul Național de Artă al Moldovei

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chișinăului, singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939. Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeul  permanent funcționează expoziții de artă europeană, rusă și orientală. MNAM deține bogate colecții de artă națională medievală și modernă, artă decorativă, sculptură și artă universală.

Despre Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, are drept misiune elaborarea de strategii, politici, acţiuni, proiecte pentru promovarea şi consolidarea comunităţii de limbă, cultură, religie, spiritualitate şi istorie, care stă la baza relaţiei României cu Republica Moldova. 

Despre Art Safari București

Art Safari este un proiect cultural de importanță națională și organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România. Realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este un proiect strategic național susținut de Ministerul Culturii și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții realizate până acum a înregistrat 500.000 de vizitatori, având o importanță națională remarcabilă în promovarea patrimoniului românesc. Mai multe detalii pe: www.artsafari.ro