Rezidența FemArt, concurs pentru cineastele din România aflate la început de carieră

FemArt-2021-Facebook-1200x628-1

Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunță lansarea Concursului de proiecte Rezidența FemArt pentru selecția a cinci proiecte de lung metraj propuse de cineastele din România aflate la început de carieră. 

Concursul se adresează tuturor absolventelor unei facultăți de film de naționalitate română sau cu rezidența în România – scenariste, regizoare sau producătoare – care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj. 

Termenul limită pentru înscrieri: 30 iunie

Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidența FemArt se fac prin completarea și depunerea unui dosar online pe website-ul organizației ARFC. Mai multe detalii și informații despre modalitatea de aplicare sunt disponibile AICI.

ADVERTISING

Tematica Rezidenței FemArt 2021 urmărește promovarea filmelor care propun forme novatoare sau aparțin genului fantastic și reprezintă un prim demers în inițierea unei platforme pentru dezvoltarea formală a genurilor și limbajului cinematografic. O altă condiție pentru participarea la concurs este ca, în momentul aplicației, candidatele să depună un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru lungmetrajul propus.

Criteriile de jurizare ale proiectelor depuse includ:

  • calitatea aplicației evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior,
  • importanța temei pentru contemporaneitate,
  • originalitatea subiectului,
  • potențialul artistic,
  • dar și textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor.
ADVERTISING

În luna august 2021, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea proiectului pe care l-au trimis în concurs. 

Rezidența FemArt 2021 se va desfășura în perioada 4 - 9 octombrie la București.

Va include sesiuni de training și mentorat cu specialiști din cinematografia românească și internațională, dar și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, masterclass-uri și ateliere de pitching.

La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii:

  • o bursă în valoare de 1.750 de euro,
  • o bursă de tip consultanță de scenariu
  • o bursă de participare la o platformă internațională de co-producție. 
ADVERTISING

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Goethe-Institut și Art No More - Premiile Sofia Nădejde.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, București FM, CAȚAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, SpotMedia, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti

Despre Rezidența FemArt

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat cineastelor aflate la început de carieră, promovarea creațiilor și proiectelor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie. 

Rezidența FemArt face parte dintr-un proiect amplu al asociației, FemArt Film Fest, dedicat femeilor din cinema, ajuns anul acesta la cea de a patra ediție. 

În anul 2020, cinci cineaste au participat în perioada 28 septembrie – 3 octombrie la a treia ediție a programului Rezidența FemArt - o săptămână intensivă și interactivă de training și mentorat. Tinerele regizoare Gabriela Forfotă, Alina Șerban, Carmen Tofeni, Ana Țăran și Andreea Vălean, coordonate de Geoffroy Grison - specialist și consultant în scenarii – au beneficiat de peste 13 sesiuni interactive de lucru alături de nume consacrate din cinematografia românească și internațională, pentru a-și dezvolta scenariile de lung metraj. 

Ediția Rezidența FemArt 2020 a fost nominalizată de AFCN la Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural pentru inițiative culturale care au implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇