Rețete tradiționale: cele mai importante mâncăruri pe care le pun românii pe masa de Crăciun

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
t3z445ptfn7ctu4

Foto: Conde.ro

În perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, mesele românilor sunt printre cele mai îmbelșugate, încărcate cu numeroase preparate tradiționale care reflectă tradițiile și obiceiurile fiecărei regiuni, dar și importanța adunării familiei în jurul mesei.

Crăciunul este, prin excelență, o sărbătoare plină de semnificații istorice și religioase, iar mâncărurile tradiționale joacă un rol important în unificarea membrilor familiei și realizarea unei comuniuni specifice. Având în vedere că sărbătorile de iarnă sunt precedate de Ignat, respectiv de perioada sacrificării porcilor, este de la sine înțeles că majoritatea preparatelor care ajung pe mese au ca ingredient principal carnea de porc. Alături de acestea nu lipsesc nici produsele de panificație (colacii, cozonacul), prăjiturile, dar și băuturile tradiționale care însoțesc aceste mese cu caracter festiv.

ADVERTISING

Top preparate pe care le pun românii pe masa de Crăciun

  1. Sarmalele. Toți știm că, fără sarmale, nu există Crăciun! Considerată piesa de rezistență a gastronomiei românești, sarmaua este, de fapt, un preparat originar din orientul îndepărtat, care a făcut „istorie” în zona Balcanilor. De altfel, turcii au început să le numească „sarma” și așa le-a rămas numele până în ziua de azi. Treptat, după ce au pătruns pe teritoriu românesc, sarmalele au devenit cele mai iubite preparate tradiționale din România, nelipsite de pe mesele de Crăciun.

Acestea sunt făcute din carne tocată de porc, amestecată cu orez și condimente, învelite în frunze de varză murată sau proaspătă, ori în frunze de viță-de-vie. Pentru a fi un preparat cu adevărat reușit, sarmalele trebuie să fie gătite la foc mic, de obicei într-o oală adâncă din lut, și se servesc cu smântână și mămăligă. Gătirea sarmalelor este o adevărată artă în multe gospodării, iar rețetele sunt transmise din generație în generație.

ADVERTISING
  1. Răciturile (piftia) este un alt preparat tradițional care nu trebuie să lipsească, aproape niciodată, de pe masa de Crăciun. Acestea se prepară din carne de porc (adesea din picioare și urechi) care se fierbe până când devine gelatinoasă. Lichidul rezultat este lăsat să se răcească care, în timpul acestui proces, se transformă într-un preparat delicios. Răciturile sunt servite, de obicei, cu lămâie și pot fi acompaniate de un sos de hrean.
  2. Cârnații de casă reprezintă un alt preparat de bază aflat pe masa de Crăciun. Aceștia sunt realizați din carne de porc proaspătă, tocată, amestecată cu condimente, usturoi și ierburi aromatice. Ulterior, prin intermediul unei mașini de făcut cârnați, pasta rezultată este introdusă în intestine de porc sau oaie, iar apoi afumați la fum din rumeguș uscat. Cârnații pot fi serviți fie în diferite preparate, fie simpli, prăjiți în ulei sau rumeniți pe grătar.
  3. Cozonacul este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute deserturi tradiționale din România, nelipsit de pe mesele de sărbători. Aluatul pufos și aromat, umplut cu nucă, stafide sau rahat, este copt în cuptoare tradiționale, iar mirosul de cozonac induce un sentiment festiv în fiecare casă. Cozonacul se servește după masa principală, pe tot parcursul zilei, alături de un pahar de vin sau un ceai cald.
  4. Salata de boeuf este un alt preparat-vedetă, nelipsit de pe mesele de Crăciun. Deși numele sugerează o legătură cu carnea de vită, în multe case românești se prepară cu carne de pui sau chiar de porc. Aceasta este o salată compusă din legume fierte (cartofi, morcovi, mazăre), carne tăiată mărunt, toate amestecate cu maioneză și condimentate după gust. Salata de boeuf este apreciată pentru textura sa cremoasă și gustul echilibrat.
  5. Colacii sunt și ei un produs absolut indispensabil în gastronomia specifică sărbătorilor de iarnă. Colacul este un aliment cu caracter sacru care se consumă la mesele festive și se dăruie colindătorilor. În funcție de regiunea în care se prepară, acesta poate avea formă de cerc, potcoavă sau de stea, închipuind Soarele, Luna şi stelele de pe Cer, dar și de cerc umplut, fără gaură la mijloc.
ADVERTISING

Alături de mâncărurile obișnuite, băuturile tradiționale sunt, de asemenea, elemente esențiale pentru întregirea atmosferei de Crăciun. Țuica de prune sau horinca/pălinca, băuturi tradiționale din fructe fermentate, sunt adesea servite la începutul mesei pentru a deschide apetitul. De asemenea, vinul fiert cu scorțișoară este o băutură caldă și reconfortantă, perfectă pentru a completa atmosfera festivă.

Toate aceste preparate nu reprezintă doar simple mâncăruri, ci sunt adevărate simboluri ale tradiției și ale legăturii între membrii familiei, fiind gătite cu drag și devotament pentru a celebra nașterea lui Isus Hristos, prilej numai bun de a aduna oamenii dragi în jurul unei mese îmbelșugate.