Proverbele despre tensiune, stres și relaxare există cu mult înainte ca resorturile și centrele spa & wellness să le folosească drept sloganuri. Studiile au dovedit că meditația eliberează stresul și contribuie la îmbunătățirea sănătății fizice și psihice. Corpul uman are nevoie de pauze, fie că e vorba de vacanțe, fie de câteva clipe de deconectare de la grijile zilnice. Cu toate acestea, puține persoane aleg să introducă în programul zilnic și câteva momente de relaxare.
Poate cea mai comună scuză pentru a nu merge într-o vacanță este „nu am timp“, iar refuzul de a medita este justificat prin „nu am un spațiu liniștit“. Însă oricine își poate face un colț de relaxare acasă, fără prea mari eforturi. Transformarea unei camere din locuință într-o cameră de relaxare te poate ajuta să îți schimbi stilul de viață și să te detensionezi.
Definește-ți spațiul
Spațiul de meditație ar trebui să fie unul liniștit și în care alte persoane să nu aibă acces cât timp încerci să te relaxezi. Locul ales ar trebui să fie departe de zonele zgomotoase și cu trafic intens. Un dormitor liber, baia, dressingul, mansarda sau terasa sunt câteva dintre locurile pe care le poți transforma într-un spațiu de relaxare.
Meditația este o practică personală, pe care o poți face oriunde, atât timp cât ai un loc doar al tău pentru câteva momente. Așadar, îți poți crea un spa în baie, unde elementul cel mai important este cada. Pentru un nivel crescut de relaxare, poți opta pentru o cadă cu hidromasaj. În prezent, sunt cazi modele diverse din care poți alege modelul potrivit pentru nevoile tale.
În mansardă, îți poți amenaja un colț cu plante verzi, care să te ajute să te relaxezi, iar pe terasă un balansoar ar putea fi elementul decorativ perfect pentru o astfel de activitate.
Indiferent de locul în care alegi să îți conturezi un spațiu de relaxare, este esențial să îl amenajezi după bunul plac.
Concentrează-te asupra luminii și aromoterapiei
Locul de relaxare ar trebui să fie un spațiu unde te simți liber și confortabil. Dacă îți face bine lumina naturală, alege un spațiu cu ferestre mari, unde poți urmări răsăritul sau apusul. În schimb, dacă te simți mai relaxat în locurile slab iluminate, folosește draperii închise la culoare, pentru a întuneca încăperea.
Pe de altă parte, aromoterapia contribuie la starea de relaxare. Uleiurile esențiale întregesc procesul de liniște și bunăstare. Încearcă-le pe cele cu lavandă, portocală sau mentă, pentru a te calma. Rozmarinul îți oferă energie și te ajută să obții claritate mintală.
Adaugă muzică și conectează-te cu natura
Adesea, specialiștii recomandă muzica pentru activarea hormonilor fericirii și pentru a avea un fundal auditiv plăcut în timpul meditației. Muzica instrumentală sau înregistrările cu fenomene naturale (sunetul ploiii, foșnetul copacilor) te ajută să intri într-o stare de relaxare.
Totodată, elementele naturii în camera de relaxare sunt de ajutor. Plantele sunt folositoare pentru a te calma, iar un borcan cu nisip sau o fântână în miniatură îți amintesc de vacanțe și îți dau o energie liniștitoare.
Nu în ultimul rând, nu uita să păstrezi ordinea în camera de relaxare. Un loc prea aglomerat și dezordonat nu îți va satisface nevoia de liniște și calm.