Reguli pentru servirea băuturilor alcoolice la o petrecere

Foto: pixabay

Petrecerea perfectă trebuie să includă în meniu și alcoolul potrivit, pentru a garanta o atmosferă plăcută. Marele talent al unei gazde este să aleagă exact cantitatea și tipurile de alcool, astfel încât toți invitații să se simtă bine. Presupunând că ai acest talent, trebuie să ții cont și de regulile de servire a băuturilor alcoolice, care pot diferi în funcție de tipul petrecerii.

Pentru a te ajuta să te perfecționezi, îți prezentăm câteva din aceste reguli pe care să le pui în aplicare cu prima ocazie când mai dai un chef.

Alege paharele potrivite pentru fiecare băutură

Orice băutor știe că pentru fiecare băutură există anumite tipuri de pahare, menite să facă licoarea mai savuroasă. Așadar, asigură-te că ai pahare adecvate pentru toate băuturile cu care te-ai aprovizionat și ai grijă să nu le încurci atunci când îți servești invitații.

ADVERTISING

Îți amintim că vinul se servește în pahare cu picior înalt – cele pentru vin roșu cu o cupă mai mare, iar cele pentru vin alb cu o cupă mai mică. În ceea ce privește berea, aceasta se bea din pahare mari fără picior, tăria din pahare mici, iar coniacul din pahare în formă de bol cu picior scurt.

Să nu uităm de șampanie, care se bea întotdeauna din cupe alungite cu deschidere îngustă și picior înalt.

Să fie pentru toate gusturile

Dacă vrei să dai o petrecere reușită nu e suficient să iei doar câteva lăzi de bere sau sticle de votcă, în ideea „să ajungă pentru toată lumea”. Invitații au gusturi diferite, iar unii dintre ei poate nu sunt dispuși să consume toată noaptea aceeași băutură. De aceea, oferta trebuie să fie diversificată. 

ADVERTISING

Încearcă să afli care sunt preferințele oaspeților tăi și să le oferi ceea ce își doresc. Trece pe listă și câteva băuturi fine pentru doamne, care sunt interesate mai mult de calitate decât de cantitate. Cu un vermut Angeli și câteva sortimente de lichior nu ai cum să dai greș chiar și în cazul celor mai pretențioase gusturi.

Nu lăsa băutura „la liber”

Una dintre greșelile pe care le fac gazdele este aceea de a lăsa la dispoziție toate sticlele cu băutură, în ideea ca fiecare invitat să servească ce vrea. Rezultatul în acest caz este că sticlele cu băuturile cele mai bune riscă să fie acaparate rapid de anumiți invitați, în timp ce alți oaspeți nu apucă să guste din ele deși, cantitativ, ar fi fost suficient pentru toată lumea. Disproporția evidentă între cei nevoiți să se mulțumească fie cu vin, fie cu bere întreaga seară și cei care au consumat în timp record câteva sticle de whisky îți va transforma petrecerea într-un fiasco total.

ADVERTISING

Așadar, în calitate de gazdă, asumă-ți și statutul de „Lord of the drinks” ținând băutura sub control și servind fiecare sortiment la momentul potrivit. Mai mult, poți să înveți câteva rețete de cocktailuri simple, dar de efect pe care să le pregătești chiar tu și cu care să îți impresionezi oaspeții. 

Ține cont de temperatura optimă

Pentru a fi savurată pe deplin, fiecare băutură trebuie servită la o anumită temperatură, iar aceasta este o altă regulă pe care nu ai voie să o ignori. Dacă berea trebuie să fie întotdeauna rece, lucrurile stau altfel când vine vorba de whisky sau coniac. Aceste băuturi au arome specifice, care dispar dacă sunt ținute la rece, așa că este recomandat să fie servite la temperatura camerei.

În ceea ce privește vinul alb, acesta trebuie consumat rece, însă nu la o temperatură foarte scăzută, în timp ce vinul roșu se servește la temperaturi de la 15 grade în sus, în funcție de sortiment. Vinul roze, în schimb trebuie servit la temperatura camerei, din pahare răcite în prealabil.

Nu uita că alcoolul deshidratează, așa că trebuie să adaugi pe listă și sucuri, apă plată și minerală, precum și multă gheață.

Ține cont de aceste reguli pentru servirea băuturilor alcoolice și bucură-te de o petrecere reușită.