Recital Extraordinar „New songs from Europe”
la Casa Artelor Dinu Lipatti

Recital Extraordinar „New songs from Europe”<br>la Casa Artelor Dinu Lipatti
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Casa Artelor Dinu Lipatti în parteneriat cu Ambasada Elveției în România și Prohelvetia organizează miercuri, 26 octombrie 2022, de la orele 19:00, Recitalul Extraordinar „New songs from Europe” la Casa Artelor Dinu Lipatti – Turneu Internațional cu Premiere mondiale susținut de soprana Cristine Simolka și baritonul și pianistul René Wohlhauser.

Duo Simolka-Wohlhauser din Basel este specializat în interpretarea muzicii vocale contemporane actuale și efectuează anual turnee în Elveția și în mai multe orașe europene importante (printre care Basel, Berna, Zurich, Stuttgart, Hamburg, Berlin și Paris). Preocuparea de bază este de a interpreta muzică vocală actuală din domeniul muzicii contemporane și, astfel, de a da acestui gen noi impulsuri pentru dezvoltarea ulterioară.

Programul cuprinde lucrări vocale din cele mai diverse stiluri din domeniul muzicii contemporane actuale: de la musical-teatral-distractiv la contemplativ și sofisticat, de la experimente sonor-poetice la scenarii de poezie și jocuri de limbaj, o paletă largă de modalități de exprimare muzicală și lingvistică. O mare parte a programului constă în numeroase lucrări scrise special pentru duo în premieră mondială, rezultate în urma unei colaborări intense cu compozitori din diferite țări europene (inclusiv România, Albania, Azerbaidjan, Polonia, Germania, Franța, Anglia și Elveția), prezentând astfel un inventar interesant de abordări diferite ale compoziției contemporane. Programul, interpretat cu entuziasm, se află astfel în centrul creației artistice actuale, lucrările fiind semnate de compozitorii: Dinu Lipatti, Heinz Holliger, Jean-Claude Wolff, Violeta Dinescu, Ghenadie Ciobanu, Henri Pauly-Laubry, Stéphane Boussauge, Roman Vlad, Vlad Răzvan Baciu și René Wohlhauser.

ADVERTISING

Soprana Christine Simolka s-a născut în Lörrach. A urmat opt ani de pregătire vocală privată cu Nicole Andrich și Raymond Henn în Basel. De asemenea, a participat la numeroase cursuri cu Kurt Widmer, Andreas Scholl, Hanno Müller-Brachmann și Bobby McFerrin, Marianne Schuppe și Robert Koller, printre alții, precum și la cursuri de operă la Academia de Muzică din Basel. Are o activitate concertistică internațională bogată, în special cu duo-ul „Christine Simolka, soprană, și René Wohlhauser, pian și bariton” și cu „Ensemble Polysono”. Cu ambele ansambluri face turnee în fiecare an în Elveția și în câteva orașe importante din Europa (de exemplu, Basel, Berna, Zurich, Stuttgart, Karlsruhe, Weimar, Erfurt, Köln, München, Hamburg, Berlin, Paris, Viena, Salzburg, Londra, București). Christine Simolka cultivă un repertoriu vast împreună cu acompaniatorul de lied René Wohlhauser. Pe lângă cântece și arii de operă din perioadele barocă, clasică și romantică, cântă mai ales muzică contemporană (inclusiv Berio, Henze, Holliger, Rihm, Ferneyhough, Wohlhauser). De asemenea, improvizează în diverse stiluri (jazz, klezmer, blues, rock, improvizație liberă). A realizat deja peste o sută de premiere mondiale, fiindu-i dedicate foarte multe. Între timp, activitatea sa a fost documentată pe șapte CD-uri, realizând numeroase înregistrări radiofonice la Radio Swiss SRF 2 Kultur, Südwestrundfunk și Bayerischer Rundfunk. Christine Simolka poate fi ascultată în peste 250 de înregistrări pe YouTube.

ADVERTISING

Compozitorul, baritonul și pianistul René Wohlhauser s-a născut în 1954 și a crescut în Brienz. Muzician specializat în stilurile rock și jazz, René Wohlhauser este și compozitor de muzică contemporană inclusiv muzică de cameră și lucrări orchestrale. A studiat la Musikhochschule Basel (Robert Suter, Thomas Kessler, compoziție cu Jacques Wildberger). Ulterior, a studiat compoziția cu Klaus Huber și Brian Ferneyhough. A urmat cursuri de compoziție cu Kazimierz Serocki, Mauricio Kagel, Herbert Brün și Heinz Holliger. A continuat studiile de pian cu Stéphane Reymond și de canto cu David Wohnlich și Robert Koller. A susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate, inclusiv la Schauspielhaus Berlin, Nôtre-Dame-de-Paris, Tokyo, Roma, Sankt Petersburg și la festivalurile din Darmstadt, Odessa, Zurich, Sofia și Cardiff. Deține numeroase premii internaționale de compoziție, printre care Valentino Bucchi, Roma (1978), Domkapitel Salzburg (1987), Kranichsteiner Scholarship Prize al Cursurilor Internaționale de Vară pentru Muzică Nouă Darmstadt (1988), Ostschweizer Stiftung für Musik und Theater (1990), Förderpreis Luzern (1991), Gesellschaft für musikpädagogische Forschung, Zurich (1992), Swiss Radio International (1996), Förderpreis Basel-Landschaft 1998. În anul 2004 are loc premiera operei „Gantenbein” la Teatrul din Lucerna. Realizează turnee în Europa ca pianist, cântăreț și dirijor cu „Duo Simolka-Wohlhauser” și „Ensemble Polysono”. În 2013 înregistrează seria de CD-uri „Wohlhauser Edition” la Casa de discuri NEOS (deja 10 CD-uri portret în total). Este invitat ca lector pentru Cursurile de compoziție de la Darmstadt(1988-1994), la Festivalul de la Odessa (1996-1998) și la Studioul Internațional de Compoziție de la Lugano (2000). Printre publicațiile sale se numără: „MusikTexte” (Köln), „Neue Zürcher Zeitung”, „Darmstädter Beiträge zur Neuen Musik”, „New Music and Aesthetics in the 21st Century” și cartea sa „Aphorismen zur Musik”. A predat compoziție, teorie muzicală și improvizație la Academia de Muzică din Basel până în 2019 (și la Academia din Lucerna până în 1991) și continuă ca profesor la Kalaidos Musikhochschule.

ADVERTISING

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

Parteneri culturali: Ambasada Elveției în România și Prohelvetia

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio BucureştiFM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București