Raymonda, Concert în memoria Holocaustului, Elixirul dragostei și Cavalleria Rusticana & Pagliacci, pe scena Operei Naționale București

Raymonda, Concert în memoria Holocaustului, Elixirul dragostei și Cavalleria Rusticana & Pagliacci, pe scena Operei Naționale București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți cea mai recentă premieră de balet „Raymonda” de Alexander Glazunov, Concertul în memoria Holocaustului și spectacolele de operă „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti și „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo, titluri ce se regăsesc din repertoriul actual al operei bucureștene. 

Miercuri, 13 aprilie, și vineri, 15 aprilie, începând cu 18:30, vă așteptăm la cel mai recent titlu de balet din repertoriul Operei Naționale București, „Raymonda” de Alexander Glazunov. Spectacolul a fost montat pentru prima dată în istoria centenară a instituției. Regia și adaptarea coregrafică poartă semnătura lui Maki Asami, coregrafia originală aparține lui Marius Petipa. Maestrul de repetiții care s-a ocupat de montarea acestui spectacol pe scena Operei Naționale București este Takako Nishikawa. Costumele au fost create de către Viorica Petrovici, iar decorul de Adrian Damian. „Raymonda” este una dintre capodoperele baletului clasic, un spectacol cu temă romantică în care iubirea triumfă. Deși, pentru Marius Petipa a fost ultima sa realizare, „Raymonda” reunește și prezintă toată ingeniozitatea, expertiza și măiestria coregrafului. În ceea ce îl privește pe compozitorul Alexander Glazunov, titlul a reprezentat prima sa experiență în muzica de balet, care mai târziu s-a dovedit a fi un succes important al moștenirii sale.

Raymonda_Foto-credit-Lavinia-Hutanu-Opera-National

Joi, 14 aprilie, începând cu ora 18:30, vă invităm la Concertul în memoria Holocaustului, dedicat comemorării tuturor victimelor genocidului. Orchestra Operei Naționale București va fi condusă de la pupitrul dirijoral de către maestrul Ethan Schmeisser, cu participarea specială a Aniei Karpowicz (flaut), laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale de muzică din Polonia și Germania, un nume de referință al lumii muzicale care se implică în popularizarea muzicii clasice, cât și în lupta cu unul dintre factorii care împing umanitatea spre aceleași greșeli: uitarea.

ADVERTISING

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor și este de datoria noastră, a tuturor, să ne amintim constant ce a reprezentat, mai ales că umanitatea se află, zilele acestea, în fața unui nou pericol. Prin acțiuni care pun arta în prim-plan, artiștii și instituțiile de cultură se implică în acest demers dedicat memoriei și păcii, din care face parte și concertul de pe scena bucureșteană.

În program se regăsesc lucrări precum: „Psalm 1993” de Anatol Vieru, „Simfonia de cameră nr. 2, op. 147” și „Concertul Nr. 2 pentru flaut și orchestră, op. 148” de Mieczyslaw Weinberg și „Only a book” de Sharon Farber.

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Exemplu tipic de operă bufă, „Elixirul dragostei” este una dintre capodoperele donizettiene cele mai populare și mai reprezentate în teatrele lirice din întreaga lume. Dintre momentele încântătoare ale operei se remarcă, în actul I, aria lui Nemorino ,,Quanto è bella”, apoi aria de intrare a lui Dulcamara ,,Udite, udite”; aria lui Nemorino ,,Una furtiva lagrima” reprezintă un moment cu totul deosebit datorită frumuseții melodice și a construcției armonice orchestrale dar și a liniei vocale al cărui lirism este plină de un sentiment ce învăluie publicul de toate vârstele. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Distribuția reprezentației: Adina - Cristina Maria Oltean, Nemorino - Lucian Corchiș, Belcore - Daniel Filipescu, Dulcamara - Vicențiu Țăranu, Gianetta - Cristina Eremia. Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București. 

Elixir_2

Duminică, 17 aprilie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de operele „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggiero Leoncavallo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar, în calitate de invitat. Distribuția celor două reprezentații va cuprinde următorii artiști în respectivele roluri; Cavalleria Rusticana: Bianca Mărgean (Santuzza), Sorana Negrea (Lola), Alin Stoica (Turiddu), Valentin Vasiliu (Alfio, debut), Sidonia Nica (Mamma Lucia); Pagliacci: Iulia Isaev (Nedda), Teodor Ilincăi (Canio), Lucian Petrean (Tonio), Andrei Lazăr (Beppe), Iordache Basalic (Silvio). Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București. Aceste două opere extrem de populare, au devenit datorită tradiției, opere gemene, care se reprezintă împreună. Iar sacralitatea foarte intens prezentă în „Cavalleria Rusticana” culminând cu impunătoarea scenă corală, celebrul intermezzo pagină orchestrală carismatică și antrenantul Brindisi din final, se acordă emotiv cu atmosfera dinainte celebrărilor pascale ale lunii aprilie.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

ADVERTISING

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR  

Parteneri: Sansha, Pop Cola, Chocoland   

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, SpotMedia, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Ballet Magazine, Mediatrust

ADVERTISING