Picturile celebre cunoscute la nivel mondial au fost realizate cu multă pasiune şi inspiraţie, bineînțeles, de unii dintre cei mai renumiţi pictori din lume. Arta de a picta este o modalitate de a exprima nenumărate sentimente, stări, viziuni sau întâmplări trăite atât la nivel personal, cât şi colectiv. Acestea pot fi reprezentări ale unor evenimente şi curente istorice, peisaje din natură, portrete şi multe alte detalii captivante. Ce este mai minunat decât să te poţi exprima prin intermediul unui forme de artă, precum pictura? Această ramură a artelor plastice este plină de culoare, stiluri şi dimensiuni.
Te invităm să descoperi în acest articol informaţii despre picturi celebre româneşti, cu peisaje, abstracte, cu flori, cu peisaje de toamnă sau de primăvară, cu portrete de femei, pictate cu măiestrie de pictori celebri, precum Picasso, Van Gogh, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza şi Ştefan Luchian.
Cuprins
- 1. Picturi celebre realizate de pictori renumiţi
- 1.1. Picturi celebre româneşti deosebite realizate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Ştefan Tonitza
- 1.2. Picturi celebre cu peisaje, abstracte, cu flori, cu peisaje de toamnă, de primăvară şi portrete de femei realizate de Picasso, Van Gogh, Michelangelo, Leonardo da Vinci
1. Picturi celebre realizate de pictori renumiţi
Sunt atât de multe picturi celebre pe care, cel mai probabil, le-ai mai admirat la expoziţii de pictură, muzee de artă din diverse locuri în care ai călătorit sau din confortul locuinţei, doar la un click distanţă. De-a lungul istoriei au existat numeroase schimbări istorice, curente filosofice, literare sau culturale, care au fost transpuse şi interpretate prin intermediul picturilor create de pictori. Cu toate că fiecare artist a încercat să redea anumite imagini corelate cu trăirile şi experienţele personale dintr-o anumită epocă, acestea pot să fie interpretate în nenumărate moduri, în funcţie de viziunea fiecărui privitor.
În continuare vei putea să te relaxezi şi să te bucuri de mai multe imagini cu picturi celebre. Am selectat picturi celebre româneşti, cu peisaje de toamnă sau de primăvară, picturi abstracte celebre, picturi celebre cu flori, picturi realizate pictori celebri, precum Picasso, Van Gogh, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi Ştefan Tonitza şi mulţi alţii.
1.1. Picturi celebre româneşti deosebite realizate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Ştefan Tonitza
Printre cele mai valoroase picturi celebre româneşti se află “Car cu Boi” pictată cu măiestrie de pictorul celebru, Nicolae Grigorescu. Această operă de artă redă o imagine tradiţională a satului românesc şi pe a ţăranului român, dârz şi muncitor. În viziunea marelui pictor român, Nicolae Grigorescu, esenţa vieţii din acele timpuri îşi avea originile în satele româneşti, cu peisaje încărcate de natură. De aceea, toate picturile din această serie au ca element central tema carului cu boi, peisajele naturale şi viaţa ţăranului român din acele vremuri.
Iată încă un exemplu de pictură creată de pictorul celebru român, Nicolae Grigorescu, în care se regăseşte o femeie de la ţară, îmbrăcată în port tradiţional românesc, aceasta fiind imaginea primordială a femeii din acea perioadă. De asemenea, în pictură se poate observa şi peisajul pitoresc, cu natură şi iarbă de culoare verde-gălbui, aşa cum este pe timp de toamnă. Pentru a putea admira mai multe creaţii de acest fel, iată această expoziţie de picturi din lumea rurală la Muzeul Ţăranului, care te va surprinde cu frumuseţea sa pitorească.
Un alt pictor român celebru care este foarte apreciat în întreaga lume este Ştefan Luchian. Se remarcă prin picturile sale celebre cu peisaje de toamnă, primăvară, cu flori şi natură, în general. Cu o paletă de culori cu nuanţe de maro, verde, galben şi portocaliu a creat o pictură cu peisaj de toamnă deosebit. Descoperă şi tu aceste opere de Ştefan Luchian scoase la licitaţie, care sunt capodopere excepţionale.
Nicolae Tonitza este un alt pictor celebru român, cronicar, dar şi grafician, care ne-a oferit numeroase picturi celebre absolut pătrunzătoare şi captivante, de la portrete, până la peisaje inspirate din natură sau alte ipostaze, aşa cum poţi vedea în fotografia de mai jos.
1.2. Picturi celebre cu peisaje, abstracte, cu flori, cu peisaje de toamnă, de primăvară şi portrete de femei realizate de Picasso, Van Gogh, Michelangelo, Leonardo da Vinci
Pictorii şi picturile lor celebre nu încetează să ne uimească cu splendoarea lor, ori de câte ori le privim. De la Picasso, la Vincent van Gogh, Michelangelo şi Leonardo da Vinci, toţi au lăsat în urma lor adevărate patrimonii culturale, care ne inspiră şi în prezent.
“Portretul lui Pablo Picasso” pictat de el însuşi în stilul de pictură cubistă, decorativă, uşor abstractă este o operă unică, care este foarte greu de reprodus. Stilul analitic îl reprezintă, iar acesta se poate remarca în toate operele sale, inclusiv portretele cu femei. Compoziţiile figurative, care sunt reprezentate într-un mod natural, cu accente şi contraste de umbră şi lumină, fac din picturile lui Pablo Picasso adevărate opere de artă, inconfundabile şi deosebit de elegante.
Vincent van Gogh a pictat sute de picturi celebre, precum “Noapte Înstelată”, care poartă amprenta sa personală. Prin culorile vibrante, tonul şi stilul modern, de cele mai multe ori suprarealist, abordat în operele sale, a putut să transmită foarte multă emoţie. Este unul dintre cei mai celebri pictori din întreaga lumea şi se poate distinge prin picturile cu peisaje, cu flori, cu natură sau portrete.
Michelangelo Buonarroti este un alt pictor celebru, încă din perioada renascentistă a secolului al XV-lea. Nu a fost numai un pictor, ci şi un sculptor fenomenal. Cu o bogată colecţie de picturi, realizate în interiorul capelelor din Vatican, a avut un impact răsunător de-a lungul istoriei. Printre cele mai celebre picturi ale lui Michelangelo se află “Crearea lui Adam”, pictată în Capela Sixtină de la Vatican.
Cu siguranţă că una din cele mai celebre picturi ale lui Leonardo da Vinci este “Mona Lisa” sau “Gioconda”, aşa cum mai este cunoscută. Această pictură celebră prezintă portretul unei femei misterioase, uşor enigmatică şi profundă. Cu toate că nu i se cunoaşte identitatea, acest portret de femeie este foarte popular şi pictat cu foarte multă atenţie la fiecare detaliu. Poate fi admirată la Muzeul Luvru din Paris de toţi pasionaţii de artă.
O pictură celebră simplă, abstractă, chiar suprarealistă, este redată de pictorul celebru René Magritte şi se numeşte “Fiul Omului”. Este o imagine care poate avea numeroase interpretări, aceasta fiind şi ideea stilului abordat de către acest pictor celebru. Conform informaţiilor declarate de pictor, acesta îşi propune să sublinieze o imagine a umanităţii şi a omului modern. Pentru tine care este semnificaţia acestei picturi simpliste şi suprarealiste?
Edvard Munch, pictor celebru norvegian, a îmbrăţişat stilul artei moderne, cu inspiraţii inclusiv din stilul expresionist. Combinând trăsături din modernism, cu cele din expresionism, a putut să creeze celebra pictură care poartă denumirea “The Scream”, tradus în limba română, “Ţipătul”. Pictorul a afirmat că a fost inspirat dintr-o experienţă, trăire şi simţire personale.
Pictura celebră “Persistenţa Memoriei” a fost pictată de celebrul pictor spaniol Salvador Dalí. Poate fi interpretată prin prisma timpului care este trecător sau a clipei care se dilată puţin câte puţin. De asemenea, acesta s-a inspirat din teoriile medicului neuropsihiatru şi psihanalist, Sigmund Freud, conform cărora în lumea necunoscută a inconştientului, conceptul de timp nu mai are nicio semnificaţie. Desigur, ca orice formă de artă, aceasta poate primi numeroase interpretări, potrivite pentru fiecare persoană.
Un alt pictor celebru, Claude Monet, a creat una din picturile sale celebre cu flori şi peisaje, care se intitulează “Nuferi”. Pictorul a avut o fascinaţie pentru natură, în special pentru reflecţiile din apă, considerând că totul se rezumă la o clipă trăită acum şi aici.
Pictorul celebru Johannes Vermeer a avut ca inspiraţie portretul Mona Lisei, pictat de Leonardo da Vinci, atunci când a realizat propria operă pe care a denumit-o “Fata cu un cercel de perlă”. Este o pictură celebră simplă, fiind realizată în ulei pe pânză. Se consideră că autorul a intenţionat să realizeze chipul unei fete cu trăsături exagerate, folosind o tehnică diferită de cea care se foloseşte pentru realizarea portretelor. Are un nume specific ţării din care provine, adică “tronie”, însemnând faţă, dar în sens ironic, pentru că are trăsături abstracte, exagerate, precum caricaturile.
O altă pictură celebră este pictată de celebrul pictor Sandro Botticelli şi se numeşte “Naşterea lui Venus”. Această operă de artă o întruchipează pe zeiţa frumuseţii, Venus, care se numea Afrodita în cultura greacă. Nu este doar o frumuseţe fizică, deoarece subliniază şi frumuseţea sa din punct de vedere spiritual. Conform mitologiei, aceasta a luat naştere din spuma mării, aşa cum este redat şi în pictură. De asemenea, se consideră că a ajuns la malul mării purtată pe o scoică.
În concluzie, în acest articol ai putut să descoperi fotografii, dar şi anumite informaţii şi curiozități interesante despre cele mai celebre picturi şi cei mai celebri pictori. Arta de a picta poate căpăta o multitudine de forme, dimensiuni, interpretări şi nuanţe atât din punct de vedere al artistului, cât şi al privitorului, care îşi doreşte să înţeleagă şi să afle ce se află în spatele creaţiei. Influenţele stilistice, culturale şi istorice ale fiecărei epoci au contribuit la naşterea şi crearea unor picturi celebre ce vor dăinui pentru totdeauna şi ne vor încânta cu splendoarea lor. Care sunt pictorii tăi preferaţi şi ce picturi celebre te inspiră?