Petrecere acasă - cum să aduci atmosfera bairamului de altădată în 5 pași

Petrecere acasă - cum să aduci atmosfera bairamului de altădată în 5 pași

Dacă a sosit momentul să te relaxezi cu prietenii și vrei să faci ceva deosebit, să știi că poți organiza o super petrecere la tine acasă. Sigur îți aduci aminte de adunările de tip bairam de sufragerie, când muzica se asculta la casetofon, iar distracția era la cote maxime. 

Însă dacă nu faci parte din acea generație, rândurile următoare sunt nostalgice și te pot ajuta să organizezi un astfel de eveniment, și așa să poți trăi măcar o parte din momentele de glorie ale anilor ‘80-‘90.

Cum să organizezi un bairam și de ce pregătiri să ții cont?

  1. Spațiul de desfășurare

Bairamul era un gen de petrecere care se desfășura cu precădere în anii ’80, în sufrageriile tinerilor de atunci, iar cuvântul în sine are origini turcești. Cu părinți deschiși la minte și chef de viață, în ciuda situației sociale din România anilor de comunism, adolescenții aveau curajul să se exprime fără restricții, în sufragerii cochete, unde bibeloul peștișor de porțelan le asculta poveștile. 

ADVERTISING

Chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat de atunci, poți oricând să aduci în casă atmosfera de altădată și să organizezi un bairam ca la carte. Important este să dai covorul la o parte și să pregătești ringul de dans pentru invitații tăi.

  1. Muzica

Nu ai cum să dai un bairam fără muzica anilor de glorie. Dacă vrei să aduci un pic de nostalgie în casă și să îți aduci aminte de muzica cea bună de demult, atunci este musai să pregătești un playlist optzecist, de preferat pe casete, dacă ai la îndemână colecția ta sau a părinților. 

Și dacă tot este vorba de muzică, nu ar strica să scoți din dulap casetofonul cu două deck-uri, cu ajutorul căruia îți înregistrai muzica de la radio. Atmosfera se va încinge și la volumul casetofonului tău cu amintiri, fie că pregătești muzică mai rock sau mai pop.

ADVERTISING
  1. Mâncarea și băutura

Dacă spațiul și muzica sunt asigurate, următoarele lucruri pe listă sunt mâncarea și băutura. Sigur poți face rost de covrigei și cornulețe pentru o mică gustare, iar baxurile de bere le poți comanda de pe Altex.ro, ca să mai salvezi timp și bani. Iar dacă mama ta este dispusă, poate o rogi să îți pregătească sandvișuri cu șnițel din parizer, așa cum se serveau în perioada anilor ’80, și niște creveți vietnamezi.

  1. Costumațiile

Dacă tot e rost de petrecere, atunci să fie și vestimentația pe măsură. Cum bairamul este strâns legat de anii ’80 în special, ținuta ar trebui să fie pe măsură. Bluzele cu umerii largi pentru femei și pantalonii cu pense pentru bărbați erau must-have în acea perioadă, iar moda de acest gen se întinsese până în anii ’90.

ADVERTISING

 Partea frumoasă este că și acum se regăsesc astfel de piese vestimentare pentru că moda a revenit de fiecare dată. Sigur vei găsi în dulapul cu haine ceva care să aducă aerul anilor frumoși de atunci. Iar dacă nu, poți oricând apela la părinți.

  1. Jocurile

Bairamul era genul de socializare liberă, unde tinerii își manifestau gândurile și ideile, în intimitatea unei sufragerii micuțe. Însă pe lângă dans, cântări și gustări, se petreceau și altfel de momente. 

Jocurile au făcut și ele parte din peisajul de petrecere în stil românesc, în perioada comunismului. Unii adolescenți își “rupeau” oasele jucând lapte gros în sufragerie, în timp ce alții se delectau cu jocuri de societate. Însă sigur vei găsi, fie pe la părinți acasă, fie prin magazinele de specialitate, jocurile chinezești cu bile, ca să îți aduci aminte de ce găseai mereu pe stradă biluțe colorate, pe ici pe colo.


Așadar, după ce citești aceste rânduri și devii un pic nostalgic, poți încropi un bairam de calitate la tine în apartament. Nu ezita să ceri sfaturi părinților și chiar să stai să le asculți povestea, dacă vrei să știi mai bine cum să organizezi o astfel de petrecere.