Peste 1800 de spectatori la prima ediție a Caravanei Metropolis- cinema în aer liber de la Tulcea

Peste 1800 de spectatori la prima ediție a Caravanei Metropolis- cinema în aer liber de la Tulcea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Între 5 și 10 iulie, cinematograful itinerant Caravana Metropolis- cinema în aer liber a poposit pentru prima dată la Tulcea, aducând spectatorilor 6 dintre cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase, în spațiul de proiecție amenajat în Piața Civică și 4 ateliere de creație la Casa Avramide. 

Evenimentul a adus publicului tulcean pe marele ecran 6 filme noi în Selecția oficială – program care în fiecare an reunește cele mai apreciate filme lansate în ultimul an, laureate sau nominalizate la festivalurile de la Cannes și Veneția, Globurile de Aur, BAFTA, European Film Awards și chiar la Oscaruri.

Filmele din program

Succes de public (Franța, r. Emmanuel Courcol, câștigător al Premiului pentru Comedia Europeană a anului 2020 la European Film Awards. Detalii: AP12, 105 minute, comedie, dramă), care spune povestea lui Etienne, un actor adesea șomer, dar cu o personalitate carismatică, înființează un atelier de teatru în pușcărie, unde aduce laolaltă un grup de deținuți pentru a pune în scenă faimoasa piesă „Așteptându-l pe Godot”. Repetițiile merg bine, umorul natural al trupei cucerește publicul și totul pare a fi un mare succes. Până în ziua în care urmează să dea lovitura la marea premieră de la Paris. Inspirat din fapte reale.

ADVERTISING

Un erou (Iran, Franța, r. Asghar Farhadi, distins cu Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes în 2021, nominalizat  în 2022 la Globurile de Aur. Detalii: AP12, 127 minute, dramă, thriller), un film despre Rahim, un datornic care încearcă din răsputeri să facă bine. Rahim se află în închisoare din cauza unei datorii neplătite. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din această datorie. Ce-ar putea să fie rău în asta? Care ar putea fi consecințele?

Mame paralele (Spania, r. Pedro Almodóvar, nominalizat la Premiile Oscar, Cesar, Goya, BAFTA și la Globurile de Aur în 2022 și câștigător la Festivalul de Film de la Veneția în 2021. Detalii: AP12, 120 minute, dramă), ce le aduce împreună pe Janis (Penélope Cruz) și Ana (Milena Smit), două femei singure, care au rămas gravide accidental, ce se întâlnesc pe coridorul spitalului în care urmează să nască. Janis, o femeie la vârsta a doua, nu regretă și se simte împlinită. Ana, în schimb, adolescentă, este speriată și traumatizată. Puținele cuvinte pe care cele două femei le schimbă de-a lungul orelor de așteptare creează între ele o legătură strânsă, pe care destinul o va complica, iar viețile lor se vor schimba iremediabil.

ADVERTISING

Unde este Anne Frank? (Belgia, r. Ari Folman, nominalizat la European Film Awards în 2021. Detalii: AG, 99 minute, animație, istoric), ce urmărește călătoria lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său. O adolescentă bătăioasă, Kitty se trezește, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde pornește în căutarea ei, simțind că este în viață undeva în Europa de astăzi. Pe cât de mult o șochează lumea modernă, pe-atât este Kitty de încântată de contactul cu moștenirea lăsată de Anne.

Metronom (România, Franța, r: Alexandru Belc, nominalizat în 2022 la Festivalul de Film de la Cannes. Detalii: AP12, 93 minute, dramă), cu acțiunea plasată în România, toamna anului 1972. Ana, o adolescentă de 17 ani, află că iubitul ei va fugi definitiv din țară în câteva zile. Cei doi îndrăgostiți decid să-și petreacă ultimele zile împreună.

ADVERTISING

Anii noștri de glorie (Italia, r: Gabriele Muccino. Detalii: AP12, 129 minute, dramă), prezintă trei adolescenţi idealişti, Paolo, Giulio şi Riccardo, care sunt nedespărţiţi şi împart totul frăţeşte. Între ei îşi face loc Gemma, iubita lui Paolo, care devine o constantă a vieţii lor. Dar timpul trece, iar viaţa îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se vor pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi mai ales cu trecerea timpului.

Caravana Metropolis a adus la Tulcea, pe lângă proiecțiile de film, și 4 ateliere pentru copii, trei de arta actorului și unul de animație stop motion. Copiii au putut experimenta jocuri de dezvoltare a aptitudinilor și imaginației pornind de la metodologia Viola Spolin (Viola Spolin a fost un academician de teatru american, educator și antrenor de actorie, considerată un inovator important în teatrul american din secolul al XX-lea pentru crearea de tehnici regizorale ce ajută actorii să se concentreze în momentul prezent și să găsească alegeri improvizaționale, ca în viața reală). 

De asemenea, cei mici au putut afla mai multe despre tehnica de animație stop motion, ce oferă foarte multă libertate și le permite copiilor să își dea frâu liber imaginaţiei fără limite și, cu un pic de răbdare și curiozitate, obiectele și jucăriile vor prinde viață într-un scurt film animat. Atelierul de animaţie stop motion este o ocazie foarte bună pentru copii să își antreneze imaginaţia, să dobândească abilități noi și, mai ales, să învețe cum să lucreze în echipă. Printre beneficii, se numără dezvoltarea puterii de concentrare, a gândirii vizuale și a abilităţii de a colabora cu ceilalţi. 

Atelierele au fost susținute de actorul Paul Ruben Grec, cu o experiență de peste 15 ani în programe de dezvoltare personală și de educație non-formală, abordând diferite teme, ce a susținut numeroase sesiuni de training pentru adulți, tineri și copii din diferite medii sociale, atât în țară, cât și în străinătate și de actorul Serban Lazarovici, protagonistul filmului Metronom.

Utilizând echipamente performante, un proiector digital mobil de 18.300 de lumeni și un ecran gonflabil de 120 m², Caravana Metropolis- cinema în aer liber oferă o calitate a proiecției întâlnită în marile săli de cinema ale lumii. Evenimentul și-a propus încă de la început să apropie publicul larg de filmul european și de filmul de autor, în general. 

„Caravana Metropolis- cinema în aer liber” este organizat de Asociația Culturală Metropolis, membru în rețeaua Europa Cinemas. Proiect co-finanțat din bugetul local al Municipiului Tulcea, acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Tulcea. Co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Constanța, Music Channel, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, Spotmedia,  TLNews, The Institute, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Observator Cultural, Cinemap, filme-carti.ro, Cinefan, movienews.ro, PRwave, Iqool, Munteanu, SMARK