Parlamentul European a votat: vom avea „dreptul la reparare”

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
close-up-researcher-holding-chip-COVER

Pe 30 mai 2024, în Consiliul European s-a adoptat o directivă foarte importantă pentru inițiativele sustenabile. S-a introdus, astfel, dreptul la reparare, care vine în sprijinul protejării resurselor naturale, dar și a consumatorilor. Astfel, bunurile stricate sau scoase din uz pot fi reparate la un preț rezonabil, după expirarea perioadei de garanție.

Care este importanța directivei pe termen lung, dar și ce obligații vor avea producătorii afli în rândurile de mai jos.

De ce e important să reparăm echipamentele electrice

Extinderea activităților de industrializare și implicit avansul tehnologic au sporit nivelul de poluare, dar au avut și efectele asupra sănătății umane. Fluxul de deșeuri a crescut semnificativ, ceea ce a devenit o responsabilitate nu numai pentru autoritățile competente, ci și pentru utilizatorii casnici. În 2023, se atingea un nou record mondial. 61, 3 de milioane tone de DEEE-uri au fost generate până la finalul anului, dintre care doar 18% au fost tratate și reciclate. Activitățile de  reciclare deee sunt esențiale pentru a reduce poluarea.

ADVERTISING


Echipamentele electrice sfârșesc de cele mai multe ori la groapa de gunoi sau în locuri  nepermise. În loc să fie reciclată sau reparată, o cantitate semnificativă de deșeuri este păstrată în casă. Substanțele emanate din cauza depozitării neconforme principiilor sustenabile cresc riscul de apariție a problemelor de sănătate.

Ce echipamente electrice vor putea fi reparate

Noua directivă propusă și aprobată de Consiliul european promovează importanța reutilizării, care vine în susținerea economiei circulare. Așadar, înainte de a fi reciclate, dispozitivele electrice pot fi reparate cu ușurință, direct la producător.

ADVERTISING

Iată doar câteva dintre echipamentele care vor putea fi reparate:

  • Mașini de spălat/uscat rufe de uz casnic;
  • Mașini de spălat vase de uz casnic;
  • Aparate frigorifice;
  • Afișaje electronice;
  • Echipamente de sudare;
  • Aspiratoare;
  • Servere și alte produse pentru stocarea datelor;
  • Telefoane mobile, telefoane fără fir și tablete.

Consumatorii vor avea dreptul să prelungească durata de utilizare a dispozitivelor, chiar dacă au suferit defecțiuni.

Ce obligații vor avea producătorii

image-confident-professional-radiotrician-sitting-

Producătorii vor trebui să promoveze importanța etapelor de reciclare a deșeurilor DEEE și să informeze clienții cu privire la dreptul de reparație. După expirarea perioadei de garanție, companiile vor fi în continuare obligate să asigure cumpărătorilor reparații la costuri accesibile. În cazul în care bunul nu poate fi refolosit, consumatoriii au la dispoziție alternativa de a opta pentru unul recondiționat.

ADVERTISING

Lista electrocasnicelor incluse în program va suferi modificări în timp, tocmai pentru că se dorește extinderea rapidă a categoriilor. De asemenea, pentru a ușura atât munca producătorilor, cât și a clienților, va fi creată o platformă europeană online. Acolo vor fi comunicate detalii complete despre termenii de reparație, prețurile incluse și posibilitatea prelungirii duratei de garanție.

Ce poți face dacă ai un aspirator stricat sau un telefon care nu mai poate fi reparat?

Dispozitivele electrice sunt folosite intens, tocmai pentru că au devenit părți integrante ale rutinei zilnice. Riscurile de uzură nu pot fi diminuate, mai ales în contextul în care fiecare activitate presupune utilizarea unui aparat electric. Chiar dacă e mai confortabil să faci o nouă investiție, înlocuirea prematură contribuie la creșterea fluxului de deșeuri electrice.

Așadar, dacă ai un aspirator stricat, poți opta fără probleme la servicii de reciclare electrocasnice mari.

Alege și tu să faci parte din schimbare!