Germania vrea ca statele alpine să ţină închise staţiunile de schi pentru a contribui la combaterea pandemiei de coronavirus, dar va fi greu de găsit un acord în acest sens cu vecina sa Austria, a afirmat joi cancelarul german Angela Merkel.
„Sezonul de schi se apropie. Vom încerca să ne coordonăm în Europa în ce priveşte o posibilă închidere a tuturor staţiunilor de schi”, a declarat Merkel în Parlament.
„Din păcate, auzind declaraţiile din Austria, se pare că nu va fi prea uşor, dar vom încerca din nou”, a adăugat ea.
În „primul val” de coronavirus de la începutul acestui an, se consideră că mulţi germani s-au infectat în staţiunea de schi austriacă Ischgl.
Luna trecută, Germania a emis avertismente de călătorie în privinţa regiunilor de schi din Austria, Italia şi Elveţia.
Atât Germania, cât şi Austria, Italia şi Franţa au ordonat ca şi pârtiile de la cele mai mari altitudini să rămână închise, deocamdată, în speranţa ca toate staţiunile să poată beneficia apoi din plin de sezonul de vârf - dacă rata infecţiilor va scădea.
Austria vrea sezon de schi, Franţa şi Italia spun NU
Austria, unde noul lockdown naţional urmează să fie ridicat pe 7 decembrie, a insistat în ultimele luni că vrea să permită desfăşurarea sporturilor de iarnă, cu precauţiile corespunzătoare, şi a respins vehement ideea de a închide staţiunile de schi.
Germania este principala sursă de turişti străini a Austriei, menţionează Reuters.
Zilele trecute, şi premierul italian Giuseppe Conte le-a cerut italienilor să nu meargă la schi de Crăciun, pentru a contribui la aplatizarea valului doi de coronavirus, îndemnând totodată statele europene să convină asupra unor reguli comune în acest sector pentru a împiedica "importul" de cazuri din străinătate, în situaţia în care pârtiile din Italia rămân închise.
Conte a asigurat, miercuri, că este exclusă interzicerea călătoriilor peste graniţe în interiorul UE, dar a menţionat că italienii care se întorc din vacanţe în străinătate vor trebui să se testeze pentru coronavirus şi/sau să se izoleze.
Şi Franţa afirmă că pârtiile de schi nu trebuie să funcţioneze la capacitate maximă mai devreme de anul viitor.
Austria: Pierderi de până la 2 miliarde de euro pe care UE trebuie să le compenseze
Ministrul austriac al Finanţelor, Gernot Blümel, a afirmat marţi că, dacă Uniunea Europeană obligă Austria să ţină staţiunile de schi închise, acest lucru va genera pierderi de până la 2 miliarde de euro pe care UE trebuie să le compenseze.
În ce o priveşte, Elveţia, care nu face parte din UE, permite funcţionarea staţiunilor sale de schi în regim aproape normal.
Guvernul elveţian, autorităţile locale şi sectorul turismului "au convingerea că, pentru moment, calea elveţiană este corectă şi sezonul de iarnă se poate desfăşura în siguranţă", a spus pentru dpa Markus Berger, purtător de cuvânt al Switzerland Tourism.
Ce spune Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea se aplică şi pentru staţiunile de schi şi a precizat că vor fi elaborate reglementări specifice care vor fi comunicate.
Şeful statului a fost întrebat dacă românii vor putea merge la schi în această iarnă.
“La ultimul Consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanţă, dar între timp ştiu că în Consiliul Uniunii - care este puţin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncţii ambasadorilor -, s-a discutat mult despre staţiunile montane în perioada de vacanţă.
Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim aşa, iar în ce priveşte România, noi vom elabora reglementări specifice şi vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile şi se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur şi simplu să admire peisajul. Măsurile, restricţiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare şi pentru staţiunile de la munte”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.