Obiective turistice în Maramureș - ideale de vizitat pentru locurile frumoase, tradițiile și obiceiurile inedite

Obiective turistice în Maramureș - ideale de vizitat pentru locurile frumoase, tradițiile și obiceiurile inedite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Această regiune care se află și pe teritoriul României și al Ucrainei este alcătuită din Depresiunea Maramureșului, fiind înconjurată de versanții munților: Oaș, Gutâi, Țibleș, Rodnei și Maramureșului. Desigur, este vorba de Maramureș care aparține României parțial, mai exact în partea de Sud. Această porțiune românească reprezintă partea Nord-Estică și se află de-a lungul Munților Carpați. Ramificația muntoasă Pop Ivanu din bazinul râului Tisa împarte Maramureșul în două zone: Zona de Nord care se află în Ucraina și Zona de Sud care se află în România. Dacă vrei să afli detalii despre obiectivele turistice și cele mai vizitate locuri din Maramureș vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru o călătorie de vis.

1. Obiective turistice în Maramureș, atractive pentru turiștii români și nu numai

Zona Maramureș este înconjurată de masive muntoase de peste 2000 de metri care îți taie respirația datorită peisajelor superbe. Dintre acestea se remarcă Vârful Pietrosu din Munții Rodnei (2303 m), Vârful Hovârla din Munții Maramureșului (2061 m) și Muntele Negru din Carpații Ucrainei. Deoarece munții ocupă peste jumătate din această regiune se conturează vădit și pădurile alpine de fag, stejar și molid. 

Datorită lemnului care se găsește din abundență se pot observa construcțiile din zonă care sunt preponderent confecționate cu acest material natural: porțile grandioase, casele, turnurile bisericilor. Toate aceste edificii păstrează cu sfințenie arhitectura tradițională din zonă. 

ADVERTISING

Dacă vrei să știi ce ai de vizitat în Maramureș este important să afli cum poți ajunge în această zonă minunată înconjurată de munți.

Care sunt trecătorile care fac legătura cu zonele vecine Maramureșului?

  • Pasul Prislop (1414 m) realizează legătura dintre Maramureș și Moldova
  • Pasul Șetref (818 m) realizează legătura între Maramureș și Transilvania
  • Pasul Neteda (1072 m) realizează legătura între Maramureș și Baia Mare
  • Pasul Rotunda (1080 m) realizează legătura între Cavnic și Târgu Lăpuș
  • Pasu Pintea (987 m) realizează legătura între Baia Mare și Maramureș
  • Pasul Huta (587 m) realizează legătura cu Țara Oașului (între Munții Oaș și Igniș).

Acum, că ai descoperit cât de bine „păzită” este de munții falnici zona Maramureșului rămâne să te pregătești de călătorie, fie ea virtuală sau reală.

La poalele Munților Gutâi, alături de Râul Săsar se află Municipiul Baia Mare care este reședința județului Maramureș din regiunea Transilvania.

Pădurile din Maramureș ascund o mulțime de animale sălbatice, precum: cerbi, căprioare, lupi, urși, porci mistreți, jderi. Cu atâtea masive muntoase prin zonă este inevitabil să te întâlnești cu acest animal prin pădure sau prin alte locuri și să te întrebi despre Ursul brun- ce înseamnă comportamentul modificat și care este cauza? Pe spotmedia.ro vei descoperi o mulțime de informații utile care vor clarifica nelămuririle tale și te vor determina să susții jurnalismul responsabil. Dacă ai șansa să vezi prin pădure specii protejate precum; cocoșul de mesteacăn, râsul, capra neagră, marmota, cocoșul de munte te vei bucura deoarece acestea sunt exemplare rare. 

ADVERTISING

În călătoriile pe masivele muntoase poți descoperi plante ocrotite de lege, precum: floarea de colț, laleaua pestriță, tisa, zada și zâmbrul. În râurile din Maramureș trăiește un pește rar, ocrotit de lege numit lostriță.

Vei descoperi în Maramureș de vizitat diferite peșteri, lacuri, chei care îți vor rămâne întipărite în memorie datorită gradului ridicat de spectaculozitate.

Există atâtea locuri de vizitat în Maramureș, încât ai nevoie de mai mult decât un sfârșit de săptămână. Datorită numeroaselor păduri de pe masivele muntoase și exploatării materialului lemnos Maramureșul se mai numește „Țara Lemnului”. Cultura acestei minunate zone are un caracter original și nu vei mai găsi în alte zone acest specific local din Maramureș. Carpații Păduroși au adăpostit și păstrat vii tradițiile și obiceiurile predecesorilor. Vei vedea în unele zone oameni îmbrăcați în costume populare tradiționale în fiecare zi, nu numai la sărbători. Mai mult decât atât, ospitalitatea oamenilor este proverbială și te îndeamnă la voioșie și bună dispoziție.

Atracții turistice în Maramureș

Dacă ajungi în această minunată zonă este ideal să vizitezi cât mai multe locuri faine și să-ți aloci cel puțin o săptămână pentru a avea timp să te bucuri pe deplin de ele.

  • Muzeul Satului Maramureșean

Fie că ajungi în Baia Mare, fie că vrei să mergi în Sighetu Marmației vei descoperi un Muzeu al Satului care te va copleși cu autenticitatea și frumusețea sa. 

Porțile mari, din lemn sculptat și gardul din nuiele împletite te vor duce cu gândul la vremea copilăriei sau mai demult, pe vremea străbunilor tăi. 

În centru se află Biserica din sat, după ce treci de case de-a dreapta și de-a stânga drumului din Muzeul Satului Maramureșean.

ADVERTISING
  • Mocănița

Acesta este unul din cele mai căutate locuri de vizitat în Maramureș cu copii și nu numai. Din Vișeul de Sus pornește o frumoasă călătorie cu acest tren rustic prin Munții Maramureșului, timp de 5 ore până la localitatea Paltin și retur.

Trenul are o locomotivă cu abur și câteva vagoane pentru călătorii care vor să admire peisajul spectaculos din zonă, din inima pădurilor de pe masivele muntoase.

  • Cimitirul Vesel din Săpânța

Acesta este de departe unul din cele mai cunoscute și vizitate obiective turistice din zonă și atrage anual foarte mulți turiști români și străini. Atributul „Vesel” din denumire este partea interesantă și se justifică prin coloritul și înscrisurile haioase de pe crucile din cimitir.

Se spune că această idee de înscrisuri vesele i-a aparținut lui Stan Ion Patras care, conform culturii dacilor, considera moartea ca pe o parte veselă a vieții, nu ca pe un eveniment trist. Astfel, crucile din stejar sculptate și vopsite cu albastru de Săpânța erau personalizate cu versuri adaptate fiecărei persoane trecute la cele veșnice. Versurile subliniau caracterul persoanei respective și se adăuga tabloul pe cruce. Spre exemplu, pe o cruce scrie: „Țuica și femeile/ Mi-au mâncat zilele”. Cum să nu te amuze așa ceva? Deși se foloseau regionalisme și cuvinte vechi pentru păstrarea autenticității cimitirului aici se poate spune că „moartea face parte din viață”. 

  • Mănăstirea Săpânța-Peri

Acest loc este încărcat de spiritualitate și merită vizitat dacă ajungi în Săpânța. Înălțimea de 75 de metri a acestei mănăstiri o promovează ca fiind cea mai înaltă biserică din lemn din Europa. Datorită acoperișului și turlei înalte din lemn aceasta se poate repera de la o distanță destul de mare.

  • Mănăstirea Bârsana

Această mănăstire de pe valea Izei este un „colț de rai” care cuprinde un complex de clădiri tradiționale unde se oferă chiar și locuri de cazare pentru doritori. 

Florile, vegetația și clădirile așezate între dealuri te vor introduce într-un peisaj de poveste. La Bârsana vei descoperi un Muzeu al Mănăstirii, o Casă Voievodală, un Altar de Vară, Biserica și Stăreția. În Muzeu vei găsi icoane vechi pictate, de o valoare inestimabilă și de o încărcătură spirituală aparte, precum și articole vestimentare și mobilier tradițional din această zonă minunată.

  • Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței de la Sighet

În centrul orașului Sighetu Marmației, într-o fostă închisoare comunistă vei descoperi unul din cele mai importante locuri de vizitat, deși este unul trist de această dată. În istoria mai puțin frumoasă a României există și acest loc numit „Muzeul Gândirii Arestate”. Aici erau închiși demnitarii țării din anii 1950 care erau împotriva regimului comunist. Mărturie stau fotografiile deținuților, celulele de închisoare și obiectele de tortură din muzeu.

2. Maramureș cu obiective turistice, tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie

Baia Mare- orașul reședință de județ din Maramureș cuprinde cele mai importante centre miniere (neferoase, în special) în jurul său. 

Clădirile medievale din Piața Centrală a municipiului Baia Mare te vor fascina cu siguranță datorită grandorii și arhitecturii lor deosebite. De asemenea, poți admira turnul lui Ștefan și Turnul Măcelarilor prin apropierea pieței.

Planetariul din Baia Mare, construit în anul 1969 a fost primul din România și a atras foarte mulți turiști români și străini. 

Dacă încă te mai întrebi ce poți vizita în Maramureș iată câteva locuri cu o frumusețe rară.

  • Lacul Albastru din Baia Sprie

Acest lac are o culoare albastră, însă se poate observa și culoarea verde în funcție de intensitatea luminoasă pe luciul apei și sărurilor de cupru dizolvate în apă. Pentru a ajunge aici ai de străbătut o pădure, însă traseul este accesibil și merită efortul pentru a te bucura de acest peisaj superb.

  • Bisericile din lemn

Datorită industriei exploatării lemnului care era prolifică până în anii 1990 s-au construit peste 100 de biserici din lemn care au porțile mari, specific maramureșene. Dintre acestea, 8 biserici au intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. 

În anul 1999 au fost introduse în patrimoniul Mondial UNESCO următoarele biserici din lemn din Maramureș:

  1. Biserica de lemn din Budești Josani
  2. Biserica de lemn din Desești
  3. Biserica de lemn din Bârsana
  4. Biserica de lemn din Poienile Izei
  5. Biserica de lemn din Ieud Deal
  6. Biserica de lemn din Șurdești
  7. Biserica de lemn din Plopiș
  8. Biserica de lemn din Rogoz.

Toate aceste biserici din lemn sunt înguste, dar înalte datorită turlelor lungi. 

  • Satul Breb

În acest sat se păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile maramureșene de odinioară și de aceea ai impresia că intri într-o lume din povești. Ulițele satului sunt păstrate fără asfalt și casele sunt autentice, fără alte materiale moderne de construcție.

Viețuitorii poartă cu sfințenie costumele populare tradiționale în zilele de sărbătoare, la biserică sau prin sat la plimbare.

  • Cascada Cailor

Aceasta este cea mai mare cascadă din România (90 de metri înălțime) și reprezintă una din atracțiile turistice de vizitat în Maramureș. 

Poți ajunge la Cascada Cailor cu telescaunul pe care îl iei din Stațiunea Borșa și mai mergi câțiva pași pe jos. Iubitorii de călătorii pe munte pot alege varianta unui traseu montan care este destul de ușor accesibil și pentru adulți, și pentru copii.

  • Parcul Național din Munții Rodnei

Acest parc este o rezervație naturală a biosferei (în 1979) și este creat încă din anul 1930, fiind al doilea parc național din țară. 

Peisajele minunate te introduc într-o lume de poveste pe traseele montane și pe cărările de munte pe care le poți străbate și la pas, nu numai cu mașina.

  • Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei

Pe Vârful Bătrâna, la o altitudine de peste 1300 de metri și pe o lungime de aproximativ 2500 de metri se află peștera și aceasta poate fi vizitată doar de către iubitorii de călătorii montane.

Izvorul albastru are o culoare deosebită datorită reflexiei luminii în apă care poate fi albastră sau aquamarin. Deși ajungi aici pe un drum forestier și pe trasee montane destul de anevoioase, merită efortul pentru a obține satisfacție maximă la destinație.

  • Băile din Ocna Șugatag

Aceste locuri se găsesc în centrul Maramureșului istoric și merită să le vizitezi datorită băilor balneoclimaterice cu ape benefice în tratarea diferitelor afecțiuni dermatologice, ginecologice și reumatice.

  • Vâltorile și morile țărănești din satul Săcel

Aceste vâltori și mori încă mai funcționează în satul Săcel. Există în sat și un atelier al unui meșter olar care încă mai funcționează.

Tradițiile și obiceiurile de aici, precum și portul popular și arhitectura clădirilor se păstrează cu sfințenie, motiv pentru care ai impresia că „timpul stă pe loc”.

3. Locuri de vizitat în Maramureș - TOP 5 în preferințele turiștilor

Dacă reușești să-ți faci timp cel puțin 5 zile pentru a pleca în Maramureș este ideal să poți vizita cât mai multe cât mai multe obiective care mai de care mai interesante și mai frumoase. 

Ce vizităm în Maramureș? Iată TOP 5 preferințe ale turiștilor care s-au întors aici în fiecare anotimp!

  1. Parcul Național din Munții Rodnei
  2. Cimitirul Vesel din Săpânța
  3. Mănăstirea Săpânța Peri
  4. Mănăstirea Bârsana
  5. Cascada Cailor.

Acum, că ai aflat ce să vizitezi în Maramureș, pregătește-te de drum și alocă suficient timp pentru a te bucura pe deplin de această zonă faină.

Există atâtea obiective turistice în Maramureș, încât te poți întoarce aici în fiecare anotimp să completezi lista sau să revezi locurile care-ți rămân întipărite în memorie. Atât locurile, cât și oamenii care păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile sunt deosebiți, motiv pentru care este un vis de împlinit plecarea în această zonă.

Deși există foarte multe locuri frumoase în Maramureș, o parte semnificativă din locuitori au plecat la muncă în alte zone, chiar și peste hotare din cauza stopării activităților din industria prelucrării lemnului și din industria minieră, după 1989. Vestea bună este că există o mulțime de locuri de cazare în pensiuni, în sate și în cadrul unor mănăstiri pentru a te putea bucura de o vizită îndelungată.

În concluzie, alege obiectivele turistice cele mai interesante și pornește la drum spre Maramureș cu încredere! 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇