Copiii dintr-o comună din județul Sălaj au avut parte de o vară specială, în ciuda problemelor create de pandemie: încă din luna iunie, alături de ei au fost prezenți actori profesioniști și un regizor de teatru și film, care le-au oferit un program de activități culturale și educaționale unice în peisajul educativ din mediul rural.
Elevii din comuna Someș-Odorhei au participat gratuit la cursuri de teatru și film organizate de Asociația Cultură’n Șură și au avut șansa să devină actori într-un film de scurt-metraj de ficțiune.
Proiectul „Coeziune prin teatru” a avut drept scop crearea unei trupe de teatru interetnice, care să devină un model de coeziune și integrare și pentru alte școli și grupuri din țară.
Teatru și film într-un sat uitat de lume
Cursurile de actorie au început online și au continuat, timp de două luni, cu întâlniri săptămânale în cadrul cărora elevii participanți au beneficiat de exerciții specifice artei actorului (exerciții de respirație, concentrare, atenție, improvizație, etc.).
Munca celor 12 elevi participanți până la etapa finală a atelierelor (din aproximativ 20 de copii înscriși inițial) a fost răsplătită prin realizarea unui scurt-metraj de ficțiune care prezintă viziunea din perspectiva copiilor asupra perioadei în care pandemia a schimbat regulile copilăriei.
Scurt-metrajul intitulat „Pandelia”, regizat de Victor Olăhuț, a avut premiera în cadrul unui eveniment special organizat în comuna Someș-Odorhei și a fost transmis online pe pagina de Facebook a asociaței Cultură'n Șură.
Dezvoltare prin artă
Elevii au avut ocazia să lucreze cu trei actori profesioniști de teatru și film, cu experiență în lucrul cu copiii și grupuri vulnerabile.
Iulian Gliță, membru al echipei „Cultură'n Șură” încă din anul 2016, susține cursuri de actorie cu elevi din toată țara în cadrul unei academii de teatru pentru tineri și a realizat ateliere de teatru pentru integrarea deținuților din penitenciarul Rahova, având rezultate excepționale și premii pentru munca depusă în acest scop.
Ana Turos, actor independent, a jucat în numeroase spectacole de teatru pentru copii, tineri și adulți, iar Florentina Năstase este recunoscută în mediul profesionist datorită rolurilor sale din teatru și film, fiind nominalizată drept una dintre cele mai bune actrițe la cele mai importante gale de gen din România.
Atelierele au fost monitorizate de regizorul Victor Olăhuț, inițiatorul proiectului „Cultură'n Șură”, a cărui experiență în domeniu este recunoscută prin premii pentru spectacolele sale („Fisura” de Flavius Lucăcel – premiul „Noi la Sala Nouă”, FestCo 2013, „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, „Cel mai bun spectacol” - Festivalul Comic 7B, 2016, etc.). Filmul său de debut, scurt-metrajul „Simțim la fel” a fost premiat în cadrul concursului „Doi pe un balansoar” în anul 2008.
E vara în care au jucat într-un film
„Pandelia” este un film scurt de ficțiune ce prezintă o viziune apocaliptică și totodată ironică asupra perioadei pandemice, în care virusul periculos îi transformă pe purtători în strigoi. Cei 12 actori-copii au avut șansa să interpreteze roluri diverse, de la propriile roluri de elevi până la compoziții complexe de vârstă și personaje fantastice.
Dincolo de premiera online a filmului, continuitatea demersului „Coeziune prin teatru” va fi asigurată odată cu începerea școlii, prin reuniunea tinerilor artiști în mediul școlar și realizarea unor spectacole de teatru, sub îndrumarea unui cadru didactic ce își asumă preluarea trupei nou-formate.
Parteneri: Tur Cento Trans, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Sălăjeanul TV, Spotmedia.ro.
Proiect derulat de Asociația Cultură'n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.