Noiembrie la Celula de Artă - artă contemporană, spectacole lectură și poezie

Noiembrie la Celula de Artă - artă contemporană, spectacole lectură și poezie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Celula de Artă aduce în luna noiembrie o selecție de artă contemporană atent curatoriată, în spațiile sale consacrate sau unde poposește în vizită și provoacă privitorii la introspecție, reacție și explorare a altor arte în cadrul unor evenimente complexe și intersecționale.

Programul începe printr-un vernisaj deosebit al expoziției „Unele lucruri (nu) trebuie spuse” semnată de artistul Alex Manea și curatoriată de Daniel Loagăr, care va avea loc astăzi, 1 noiembrie, începând cu ora 19:00 la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr. 147 – 153) din București. Această expoziție reprezintă un amalgam creativ în care cele două proiecte ale artistului, „Feelings” și „V.I.D,” sunt aduse laolaltă. Expoziția va putea fi vizitată până pe 1 decembrie 2023.

"Feelings" explorează profunzimile complexității sentimentelor umane, trăirile subiective care variază de la individ la individ. Pe de altă parte, "V.I.D" aduce în prim-plan date istorice semnificative din evoluția umanității, cu informații concrete. Fiecare lucrare din această expoziție are scopul de a stârni reflecție și reacție pentru privitori, fiind invitați să-și exploreze propria poziție în fața operelor de artă și în contextul lumii înconjurătoare.

ADVERTISING

Alex Manea, artistul din spatele acestei expoziții, a reușit să-și dezvolte cariera semnificativ într-un interval relativ scurt de timp. Prin efortul său susținut, seriozitatea și curiozitatea sa pentru explorarea diverselor medii și tehnici artistice, a reușit să-și câștige un loc important în scena artistică din România. De-a lungul anilor, a experimentat și a evoluat în domeniile picturii figurative, picturii conceptuale, fotografiei, instalațiilor analogice și video.

Cei care nu au apucat să viziteze și să vizioneze „desertar | Tomagraph feat. Șerban Mihalache” în galeria stradală Celula de Artă de pe Bulevardul Carol I nr. 53 mai au vreme până pe data de 5 noiembrie, iar apoi, o parte din lucrări se vor întoarce în expoziția recurentă de la Daravere concept store. 

Evenimentul de închidere a acestei expoziții de pe 5 noiembrie , începând cu ora 19:00, va fi dedicat poeților și poeziei. În cadrul performance-ului  „scos din sertare”, vor fi aduse în prim-plan texte semnate de scriitorii Dimitri Miticov, Ligia Pârvulescu, Radu Nițescu, Anca-Ioana Câdă și Claudiu Komartin. 

ADVERTISING

Tomagraph | Ana Toma este artist vizual cu preocupări în zona graficii, instalației, fotografiei și scenografiei; editor al Casei de Editură Max Blecher și al Revistei „Poesis Internațional”. Daravere concept store este gândit ca o expoziție colectivă curatoriată de Ana Toma, Anca Chimoiu și Claudiu Komartin. Magazinul este și un showroom neconvențional de poezie, un loc de întâlnire al scriitorilor și al artiștilor în general cu publicul, un loc care adună pasiuni culturale comune.

În cadrul microstagiunii de teatru "Lunea la pod", pe 6 noiembrie va avea loc live performance-ul Blind Six, care aduce la un loc șase artiști ai Celulei de Artă (Alex Manea, Misha Diaconu, Andreea Eliza Petrov, Silviu Petrescu, Ana-Maria Dranga și Adelina Cîmpeanu)  iar conceptul performance-ului își propune, prin negarea vizualului și suprapunerea a șase limbaje artistice diferite, fără a fi influențate între ele, realizarea unei singure lucrări. Fiecare artist va avea, pe rând, 10 minute în care se va exprima legat la ochi pe o suprafață albă cu o tehnică proprie. Ordinea este aleatorie, prin tragere la sorți, evitând astfel vizualizarea rezultatului precedent, publicul fiind singurul care va vedea toate etapele performance-ului.

ADVERTISING

Spectacolul care va avea loc pe 6 noiembrie este nouameapiesă?, scrisă de autorul de teatru Peca Ștefan în 2019, în urma unui burnout provocat de munca la prea multe proiecte și de pierderea perspectivei pentru ce fel de teatru vrea să facă în continuare. În acest spectacol-lectură își expune toate anxietățile creative în fața unui public și încearcă împreună cu acesta să găsească răspunsuri pentru cum și despre ce ar trebui să fie următoarea lui piesă. 

"Lunea la pod" este o inițiativă formulată de un grup de tineri actori, proaspăt absolvenți, pentru a oferi un spațiu de creație și vizibilitate artiștilor emergenți, printr-o serie de evenimente teatrale și culturale, găzduite de Teatrul Pod. Celula de Artă se alătură acestui demers cu câte un vernisaj deosebit care însoțește spectacolul-lectură din fiecare zi de luni, până pe 13 noiembrie.

Pe data de 10 noiembrie, pop-up window-ul din cadrul galeriei Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106) va găzdui vernisajul expoziției  „Versiuni” al artistei Oana Zbanț. Prin această expoziție, artista își propune să vorbească despre conflictele psihologice, evoluție și cum oamenii caută soluții pentru a deveni mai buni. Despre lumina interioară a fiecăruia și dorințele arzătoare. Așa că a ales să lase imaginile să vorbească de la sine. 

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste180 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.

Partener strategic: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru, Teatrul Pod.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Gonext, Bookblog, 4arte, Empower Artists, Iqool, Munteanu, SMARK.