Din septembrie, Brașovul are NOD – un proiect curajos, care-și propune să conecteze toate aceste lumi creative în cadrul Festivalului Internațional al Drepturilor de Autor Literare.
NOD este punctul de întâlnire dinamic dintre profesioniștii din domeniul literar și al artiștilor din domenii influențate de literatură – fie că este vorba de teatru, film sau muzică – și publicul consumator de cultură.
De ce era nevoie de NOD?
NOD iese din tiparul festivalului tradițional și îndrăznește să creeze punți acolo unde alții trasează granițe, încurajând astfel schimbul de idei, co-creația și apariția unor noi forme de expresie. NOD este locul unde imaginația întâlnește acțiunea și unde viitorul culturii prinde contur.
La NOD, direcțiile creative nu doar coexistă, ci comunică între ele. Fiecare zonă artistică – fie că vorbim despre literatură, film, teatru sau industrii creative – are spațiul ei dedicat, cu dezbateri și ateliere care își propun să intersecteze tematicile și să ofere un teren comun unde ideile circulă liber între domenii, iar colaborările apar firesc.
Totodată, prin discuții despre drepturi de autor, cariere în industria editorială, despre cum câștigi bani din scris, corectitudine politică sau plagiat & AI, NOD vrea să profesionalizeze ecosistemul creativ, nu doar să-l celebreze.
Cu open mic-uri, speed-date-uri profesionale, întâlniri între liceeni/studenți și autori, NOD ridică publicul pe scaun și îl aduce pe scenă, în dialog direct cu creatorii.
NOD e făcut să dureze
NOD nu-și propune să fie doar un boost de cultură într-o cură de patru zile, ci un proiect sustenabil, cu efecte pozitive pe termen lung:
- promovează practici prietenoase cu mediul;
- implică și susține comunitatea locală;
- creează contexte care sprijină echilibrul emoțional și sănătatea mintală.
Cine organizează NOD?
Reading is Cool
Reading is Cool a apărut ca o comunitate de cititori care transformă lectura într-o experiență socială și creativă. Cu provocări, recenzii, interviuri și un podcast incitant, Reading is Cool aduce cartea în centrul conversației contemporane. Este locul unde actorii industriei de carte se întâlnesc, schimbă idei și descoperă noi perspective, demonstrând că lectura e esențială pentru o viață cu sens.
„Ideea festivalului a plecat de la nevoia de a scutura praful clișeelor de pe felul exclusivist și didactic în care percepem literatura, în general, și cartea, în mod specific. Prin NOD, ne dorim să-i le acordăm profesioniștilor din industrie un spațiu de întâlnire care pune lucrurile în mișcare. În același timp, însă, vrem să re-dăruim publicului larg bucuria poveștii în toate formele ei: carte, teatru, film - și să transformăm povestea din obiect de studiu în hrană pentru suflete și minți creative.” (Liviana Tane, Reading is Cool)
Matca Literară
Matca este o revistă culturală care oferă spațiu de expunere atât vocilor consacrate, cât și celor emergente din spațiul cultural românesc. Matca promovează dialogul intelectual și creativitatea, fiind un catalizator pentru inițiative culturale inovatoare – atât un cenaclu, o microeditură și diferite podcasturi cât și mai multe evenimente profesionale și sociale.
„NOD deschide ușa înspre normalizarea mult așteptată a spațiului editorial față de toate etapele prin care trece o carte, de la scriitor la publisher și apoi la cititor. Pentru noi, acolo unde este informație este și transparență, și acolo unde este literatură sunt și celelalte arte. NOD, primul festival internațional din România care aduce laolaltă scriitorii, editorii, agenții și cititorii și le creează locul potrivit pentru a-și împărtăși know-how-ul (și) despre drepturile de autor și ce implică întregul proces, este gândit pentru o apropiere de lungă durată între multe tipuri de prezențe culturale. Creăm prietenii și aici, și dincolo.“ (Cristina Bălașa, Matca)
„Am tot participat la festivaluri literare în ultimii ani și am ajuns la o concluzie: nicăieri cultura nu este mai cool. Suntem extrem de entuziasmați că vom avea un nou festival, unul care să se adreseze atât cititorilor, cât și profesioniștilor din lumea cărților, și asta chiar în centrul țării. Simt că acest entuziasm este deja molipsitor și încă nu am anunțat primii invitați. Să vedeți atunci!“ (George Cornilă, Matca)
„Aveam de mult nevoie de un târg sau un festival care să acopere și zona profesională a industriei de carte, și totodată să o expună unui public mai larg, care să se simtă inclus în mecanismul din spatele publicării autorilor renumiți – un mecanism care are paralele și cu cel din industria muzicii, teatrului, cinemaului. Cu NOD, simt că începem să facem ceva normal pentru o țară dezvoltată, europeană.“ (Vlad Cristache, Matca)