Noaptea Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
NPD_2022

După un an de pauză și o altă ediție desfășurată online, NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE revine la Teatrul Național Cluj-Napoca în toată gloria ei pre-pandemică! 

În data de 17 decembrie, începând cu ora 18:00 și până la ora 01:00, clujenii sunt așteptați să se bucure împreună cu echipa teatrului de activitățile și evenimentele care vor anima clădirea Teatrului Național, din foaier și garderobă, până la Sala Mare și Studio Euphorion.

Programul readuce evenimentele-hit ale edițiilor trecute, dar propune și surprize și întâlniri noi: ateliere pentru copii, concerte, expoziții, un spectacol de improvizație, o sesiune de întrebări și răspunsuri cu actori, o instalație artistică participativă și nelipsitul Târg de Crăciun. 

Ca la fiecare ediție, NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE include și o campanie umanitară, de data aceasta pentru Biblioteca mobilă BookTruck, care împrumută gratuit cărți copiilor din mediul rural. Inițiativa aparține asociației culturale Cărțile pe Față și a pornit la drum în iulie 2021 cu o dubiță transformată în bibliotecă pe roți. Servește deja recurent mai mult de 30 de școli din satele din județul Cluj și cererea este tot mai mare așa că se pregătește și a doua bibliotecă mobilă. Îi putem susține aducând donație cărți bune,  tipărite după anul 2000. Sunt bine-venite cărți pentru toate vârstele, dar cea mai mare nevoie este de cărți potrivite copiilor până în clasa a 8-a (până la acest nivel studiază copiii în mediul rural).

ADVERTISING

Participarea la toate evenimentele din cadrul Nopții Porților Deschise este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu porțile deschise!

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI

SALA MARE

18:00-19:30 LET’S SWING!
Atelier de dans susținut de Dina Pop (Napoca Westies)

19:40-20:30 NOAPTEA PE LA CÂNTĂTORI
Concert de colinde cu Paula Maria Seichei, Adonis Tanța, Cristina Tureanu și Renata Burcă

20:40-21:30 ACTORII SE ÎNTREABĂ
Sesiune de întrebări și răspunsuri cu actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca: Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu, Miron Maxim
Moderator: Dragoș Pop

21:40-22:30 CONCERT ALEXANDRU ANDRIEȘ ȘI INVITAȚII SĂI: BERTI BARBERA, CĂLIN GRIGORIU, MARIA IOANA MÎNTULESCU ȘI SORIN ROMANESCU

22:40-23:10 SELECTOR SUGÀR
De la MeloMelanj la platane cu muzică aleasă pe vinil

23:20-23:50 MUZICA FILMELOR
Cvartet de coarde cu Rareș Munthiu, Diana Man, Cristian Suărășan, Vilhelem Andras

00:00-01:00 JUST PUSH PLAY
Spectacol de improvizație cu Dragoș Muscalu, Bogdan Bob Rădulescu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru, Paul Tonca (pian), Alex Popa (percuție)

FOAIER PARTER

18:00 - 01:00 BOOKUROȘI SĂ DĂRUIM
Campanie dedicată susținerii proiectului Biblioteca mobilă BookTruck, care împrumută gratuit cărți copiilor din mediul rural.
Îi putem susține aducând donație cărți bune, tipărite după anul 2000. Sunt bine-venite cărți pentru toate vârstele, dar cea mai mare nevoie este de cărți potrivite copiilor până în clasa a 8-a. Dacă nu avem cărți de donat, putem face o donație în bani.
Mai multe detalii despre proiect pe booktruck.ro

ADVERTISING

EXPRESII ARTISTICE PE SCENĂ
Expoziție de desene realizată de Ana Zima

FOAIER RANG 2
18:00-01:00 TÂRG DE CRĂCIUN
O selecție de bijuterii, accesorii, cărți și alte potențiale cadouri pentru noi sau cei dragi: Atelier Neted - textile pentru casă brodate și pictate manual; Chiramó – bijuterii din hârtie, seturi-cadou, şi o colecţie limitată de ornamente de brad; Crearium – terarii cu suculente; Devla Accessories – accesorii create din taste de calculator, dischete şi alte componente electronice;  Floarea Ta – buchete și aranjamente florale; Cofetăria Friandise – delicatese dulci; Asociația Illustrart – albume de bandă desenată, printuri, cărți de tarot inspirate de basme românești și cărți cu desene personalizate de Ileana Surducan; Librăria Tutimi și Titoc – cărți pentru copii; Ronna Art – cadouri handmade din lână; VIVI Contemporary Jewelry – bijuterii din argint.

FOAIER RANG 2 DREAPTA 

18:00 - 19:00 ATELIER DE PĂPUȘI (Magic Puppet)
Cu Georgiana Bighescu
Recomandare de vârstă: 4-10 ani
Număr de locuri disponibile: 15

Atelier ținut de Georgiana Bighescu, actriță-păpușar: „Aduc cu mine, pe lângă materiale colorate, chef de joacă și zâmbete colorate. Îmi place să aduc bucurie, să creez povești și personaje de basm și să mă bucur alături de oamenii din jurul meu. Sunt colaboratoare la Magic Puppet și acesta este locul în care am învățat să creez, să mă bucur și să dau viață poveștilor.”

ADVERTISING

Magic Puppet este un teatru independent care reușește, prin intermediul teatrului de animație și a poveștilor, să aducă aproape de publicul de toate vârstele emoții și sentimente. Prin intermediul spectacolelor și atelierelor, oferim zâmbete, povești și aducem publicul mai aproape de artă și de magia acesteia.

19:30-21:00 ATELIER DE TEATRU DE UMBRE (Teatrul Apetit)
Cu Ruxandra Purdea
Recomandare de vârstă: 4-12 ani

Număr locuri disponibile: 20

Povestim despre personajele care ne-au plăcut cel mai mult dintr-un spectacol, sau despre personajul preferat dintr-o poveste. Sau ne jucăm cu imaginația și inventăm personaje noi și inedite. Construim siluete din carton negru, ascultăm o muzică frumoasă, desenăm cu creionul alb pe cartonul negru, ne ajutăm unii pe alții și începem să decupăm cu grijă. Și iată: siluetele sunt gata create! Oare ele se vor mișca, vor putea fi mânuite…? Ne jucăm cu siluetele, le cunoaștem, ne împrietenim cu ele și mergem în spatele ecranului alb, unde realizăm mici momente de teatru de umbre.

Obiective propuse pentru micii păpușari: să aibă curaj, să capete încredere în ei şi în ceilalţi; să se concentreze, să înveţe să fie şi spectator, să-i privească şi să-i asculte pe ceilalți, să exprime emoţii şi stări; să fie generoşi, toleranţi și cooperanţi.

FOAIER RANG 2 STÂNGA

18:00 - 19:30 ATELIER DE DECORAT TURTĂ DULCE (Cofetăria Friandise)
Recomandare de vârstă: 8-12 ani
Participare gratuită pe bază de înscriere la adresa: turtadulce@teatrulnationalcluj.ro
Număr locuri disponibile: 15

Participanții își vor testa abilitățile de maeștri-cofetari, folosindu-și imaginația pentru a transforma ceva deja gustos într-un adevărat deliciu.

20:00-21:00 ATELIER DE ILUSTRAȚII
Cu Maria Surducan
Recomandare de vârstă: 4-12 ani

Număr locuri disponibile: 15

Maria Surducan lucrează ca ilustrator, autor şi scenarist de bandă desenată, în studioul său din Cluj-Napoca. Maria iubește mitologia, basmele și cafeaua. A publicat până acum șase romane grafice în franceză, maghiară și română și are mari planuri pentru viitor.

GARDEROBĂ RANG 3

18:00-01.00 eu.tu.ea.voi.ele
Expoziție de fotografie cu actrițele Teatrului Național din Cluj-Napoca
Concept: Sânziana Tarța
Foto: Oana Tarța

Expoziția eu.tu.ea.voi.ele o șansă de a vedea o parte din actrițele Teatrului Național din Cluj într-o ipostază rară - fără machiaj și costume, într-un exercițiu de vulnerabilizare și asumare a frumuseții lor autentice.

FOAIER RANG 3

18:00 – 21:00 ATELIER DE PICTURĂ PE GLOBURI
Cu Dora Baba (Scenica, poarta spre arte)

Unul din cele mai populare ateliere din edițiile trecute, Atelierul de pictură pe globuri este susținut de Dora Baba de la Scenica, poarta spre arte, club care de zece ani organizează proiecte pentru copii și tineri în Bistrița. 

STUDIO EUPHORION

18:00-01:00 OAZE DE LINIȘTE
Instalație artistică participativă
Co-producție Create.Act.Enjoy și Teatrul Național Cluj-Napoca, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național
Concept și regie: Andreea Iacob, Diana Buluga
Recomandare de vârstă: 14+ 

Durata: 20 min.

O instalație artistică participativă care propune revizitarea relației noastre cu natura și, în cele din urmă, cu noi înșine. Instalația este compusă dintr-o călătorie prin intermediul realității virtuale, de la o viziune macro la una micro asupra universului apropiat în care ne aflăm, precum și o experiență de video mapping, prin intermediul căreia participanții relaționează cu imaginile și sunetele digitale ale unor reprezentante ale naturii.