De sâmbătă dimineața a început să ningă pe Valea Prahovei, o zăpadă mult așteptată atât de turiști, cât și de localnici și administratorii pârtiilor de schi. Timid, dar toată lumea speră că este doar începutul și săptămâna viitoare va veni cu temperaturi mai scăzute și zăpadă mai generoasă.
Imaginile filmate arată cum la Azuga ninge destul de des, acoperind încet, încet asfaltul de până la pârtie, care este acoperită cu zăpadă artificială. Aici sunt deschise trei pârtii de începători și două de avansați, iar telescaunul este funcțional. Temperaturile foarte ridicate față de minus 4-5 grade necesare pentru o bună funcționare a părtiilor îi încurcă pe administratori.
Și la Poiana Brașov începe încet, încet să se așeze zăpada, așa cum se vede în imaginile postate pe Facebook de primarul Brașovului, Allen Coliban.
„Începe totuși încet, încet, să se așeze în Poiana Brașov. Iar dacă vor urma câteva zile cu temperaturi normale pentru perioada asta, atunci sigur tunurile vor completa zăpada de care e nevoie pentru a schia în condiții bune”, scrie Allen Coliban.
El dă și o listă de tarife pe zi pentru pârtii:
- Poiana Brașov – 24,5 km de pârtie, abonament de 170 de lei
- Predeal – 7 km de pârtie, abonament de 230 de lei
- Azuga – 7,15 km de pârtie, abonament de 160 de lei
- Sinaia – 25 km de pârtie, abonament de 230 de lei
- Toplița – 1,8 km de pârtie, abonament de 100 de lei
- Arena Platoș – 3,5 km de pârtie, abonament de 140 de lei
- Mărișel – 4,5 km de pârtie, abonament de 165 de lei
- Cavnic – 7,2 km de pârtie, abonament de 140 de lei
- Domeniul Schiabil Transalpina – 9,5 km de pârtie, abonament de 150 de lei
- Borșa – 6,4 km de pârtie, abonament de 100 de lei
Rămâne mai cald decât de obicei în această perioadă, la munte sunt șanse de zăpadă
La munte, dar mai ales în zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1.400-1.500 de metri, vom avea precipitații sub formă de ninsoare și se va depune strat de zăpadă, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3. Aici va bate și vântul, care poate depăși la rafală 70-90 de kilometri pe oră.
În ce privește temperaturile, doar în zonele depresionare vor fi minime de până la -3... -4 grade, iar în zona montană înaltă valorile vor coborî și sub minus 10 grade.
În restul țării, temperaturile rămân mai ridicate decât în mod obișnuit în această periaodă, cel puțin până în jurul datei de 6 februarie. Astfel, maximele se vor situa în următoarea săptămână în general, între 3 până la 14 grade și chiar și minimele vor fi, în zonele extracarpatice, ușor pozitive.
Vom aveași ceva ploi în perioada următoare, iar în partea de sud-vest, vest, nord-vest a țării, local cantitățile de apă vor depăși 15-20 de litri/mp.
Traficul rutier e deja intens
Traficul rutier era deja intens pe DN 1 pe Valea Prahovei sâmbătă, la ora 14:00, fiind formate două coloane de autovehicule.
Prima coloană de maşini, de aproximativ 1 - 2 kilometri, se formează de la Buşteni, pe sensul de urcare (Ploieşti - Braşov), iar cealaltă, pe sensul de coborâre, între Predeal şi Buşteni, maşinile deplasându-se cu viteză redusă, de aproximativ 7 km/h.
Pe celelalte artere rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa, A3 Bucureşti-Ploieşti şi DN 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu (Valea Oltului), circulaţia se desfăşoară în condiţii de fluenţă, potrivit Infotrafic.
Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie sporită, păstrând distanţa de siguranţă dintre vehicule, să nu se angajeze în depăşirea coloanelor formate, să evite întoarcerile prin locuri nepermise sau alte manevre riscante, precum şi folosirea rutelor alternative, pe care aplicaţiile de telefon le indică, anunţă Centrul Infotrafic din IGPR.