Consiliul Județean Olt și Muzeul Județean Olt, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vă aşteaptă joi, 11 noiembrie 2021, de la ora 15.00, la vernisajul expoziţiei Casa tradițională – reper identitar, care va avea loc la Sala Acvariu.
România a avut un bogat patrimoniu construit în satele care, în unele locuri, încă mai încântă ochii vizitatorilor.
Depopularea satelor, lipsa banilor, nepăsarea sau ignorarea valorilor arhitecturale tradiţionale au dus, în timp, la situaţii nefireşti: casele de la ţară sunt fie lăsate să se dărâme, fie li se schimbă arhitectura odată cu reabilitarea lor.
„Casa tradițională – reper identitar” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Olt și Muzeul Județean Olt și se va derula pe parcursul mai multor ani.
Acest proiect este o încercare de salvgardare a arhitecturii rurale tradiţionale, de tezaurizare a acesteia și, de ce nu, de a pune bazele constituirii și la Olt a unui nucleu pentru un viitor muzeu al satului din județul Olt, care are (încă) foarte multe case cu specific unic, așa cum dealtfel sunt și cele din Vâlcea sau Gorj.
Tot parteneri în proiectul nostru vor fi și primăriile din localitățile care dețin case tradiționale cu arhitectură mai deosebită dar și parteneri persoane fizice sau juridice interesate de scopul pentru care am inițiat acest proiect, care se va derula în mai multe etape.
La nivelul judeţului Olt au fost identificate trei zone în care se pot oricând constitui rezervaţii arhitecturale: comuna Poboru (satul Cornățelu), comuna Făgeţelu şi comuna Oporelu (satul Rădeşti). Case construite în stilul arhitectural tradițional se mai găsesc pe alocuri și în alte sate din nordul județului Olt: Topana, Leleasca, Sâmburești, Vitomirești.
Prima etapă a proiectului o reprezintă prezenta expoziție cu câteva dintre desenele realizate în urmă cu câțiva ani de studenți sau viitori studenți la arhitectură în satul Cornățelu din comuna Poboru și satul Rădești din comuna Oporelu.
Alături de acestea sunt expuse fotografii reprezentative pentru arealul etnografic reprezentat de Țara Oltului de Jos.
În etapa următoare, care va începe în primăvara anului 2022, vor avea loc deplasări în teren pentru identificarea caselor tradiționale cât mai bine conservate precum și a proprietarilor acestora, inventarierea, realizarea de relevee și fotografierea, întocmirea unui studiu statistic.
În cea de-a treia etapă va fi întocmit un proiect prin care urmărim constituirea unui nucleu pentru un sat tradițional care să cuprindă case din zonele cu arhitectură specifică din nordul județului Olt. Acest sat ne dorim să fie un sat viu, în care să poată veni oameni împreună cu copiii lor pentru a experimenta - pentru o perioadă - traiul într-o gospodărie țărănească, în care se vor crește păsări, animale, se vor cultiva legume și zarzavaturi, se vor practica meșteșuguri tradiționale specifice satului oltean, adică se va putea trăi strict ca pe vremea bunicilor din secolul trecut.
Vor fi realizate cataloage, albume, ilustrate, miniaturi ale celor mai interesante și frumoase case descoperite în teren, se va încerca păstrarea în condiții cât mai bune a caselor tradiționale bine conservate și restaurarea altora - stabilite de specialiștii muzeului de la Râmnicu Vâlcea și ai Ordinului Arhitecților din România -, care să merite a fi restaurate.
Se va face promovarea zonelor prin includerea lor într-un circuit de turism cultural, circuit care să includă și Muzeul Nicolae M. Nica de la Chilia – Făgețelu precum și alte colecții etnografice din județul Olt, ateliere ale meșterilor etc.
O secțiune a site-ului Muzeului Județean Olt va fi dedicată acestui proiect urmând ca, în timp, să aibă site propriu.
Coordonator proiect: George Smarandache, Director Muzeul Județean Olt
Curator expoziție: Valeru Ciurea
Parteneri în acest proiect sunt: Muzeul Județean de Istorie Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Muzeul Satului Bujoreni, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Oltenia, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea şi Direcția pentru Cultură Olt.
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 21 noiembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
Parteneri media ai MNȚR: TVR, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativaurbană.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.
Accesul la eveniment se face pe baza „certificatului verde”. Vă rugăm să respectați normele de distanțare și să manifestați responsabilitate față de sănătatea dumneavoastră și a celorlalți.