Art Safari anunță două noi sesiuni în cadrul proiectului „Intersecții culturale: lecturi deschise”, în 10 octombrie și 11 octombrie, în intervalul 16:00-17:00. Proiectul „Intersecții culturale: lecturi deschise” aduce împreună comunități esențiale ale mediului cultural românesc, sub forma unei serii de 9 lecturi deschise, în cadrul cărora profesori, cercetători și jurnaliști culturali prezintă articole originale pe teme precum istoria artei, teoria artei și cercetarea artistică, în perioada septembrie-noiembrie. Sesiunile au loc la sediul Art Safari, Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, iar accesul publicului este liber.
Moda dincolo de trenduri, ca formă de expresie
Sesiunea de joi, 10 octombrie, îl va avea ca invitat pe Marian Pălie, cercetător interdisciplinar și teoretician, specializat în conexiunea dintre corp, identitate și vestimentație. Marian Pălie este doctorand la Universitatea Națională de Arte din București și autorul mai multor lucrări despre intersecția dintre estetică, fenomenologia corporală și studiile vestimentare. De-a lungul carierei sale, a combinat fotografia, colajul nonfigurativ și meta-stylingul, fiind recunoscut pentru abordările inovatoare în filosofia corpului și modă.
Invitatul nostru va susține conferința „Eul vestimentar și funcțiile sale”, un discurs despre complexitatea identității personale și sociale exprimate prin intermediul îmbrăcămintei. Această prelegere va explora vestimentația ca pe o „a doua piele”, prin care individul navighează între sinele interior și așteptările exterioare. De asemenea, va analiza modul în care îmbrăcămintea funcționează ca un dispozitiv performativ în reconfigurarea identității și modul în care norme sociale, coduri culturale și practici ritualice influențează eul vestimentar. Înregistrarea la eveniment se poate face aici.
Artă în era digitalizării
Sesiunea de vineri, 11 octombrie, îl va avea ca invitat pe Cornel-Florin Moraru, conferențiar și cercetător în estetică, specializat în arta digitală și realizator al emisiunii „Izvoare de Filosofie”.
Cornel-Florin Moraru are studii universitare de licență în filosofie, filologie clasică și cibernetică, studii masterale în filosofie și două doctorate (în filosofie, cu specializarea estetică, susținut în anul 2017 și în arte vizuale, obținut în anul 2022). Este conferențiar al Universității Naționale de Arte din București din anul 2015, predă cursuri de filosofie, estetică și etică aplicată și a publicat 4 cărți și peste 30 de studii de specialitate în reviste internaționale. Din 2018, realizează emisiunea „Izvoare de Filosofie” la Radio România Cultural, singura emisiune dedicată filosofiei, având și rubrici despre etica științei și neuroștiințe.
Invitatul va aborda întrebări fundamentale despre statutul artei digitale și despre noile orizonturi deschise de algoritmii generativi dotați cu inteligență artificială. Cum ne schimbă virtualitatea relația cu arta? Ce se creează cu adevărat în arta digitală și cum se compară aceasta cu arta tradițională?
Înregistrarea la evenimentele „Intersecții culturale: Lecturi deschise” se poate face aici.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.